Yaşlanmayı Geciktiren 6 Altın İpucu
Mucizevi gençlik formülleri, takviyeler, gençlik aşılarıyla etrafımız da dolu olsa da hepimiz en kısa yoldan mucize gençlik iksirini istiyoruz. Ne kadar yaşlanmak istemesek hep genç kalmak istesek de yılların belli bir zaman katettikten sonra kronolojik yaşlılığın bizi bulması kaçınılmazdır. Evet, yaşlanma sürecimizin kontrolü elimizde olmasa da biyolojik yaşlanmamızı etkileyen, vücudumuzun hormonal işlevleri için gerek duyduğumuz vitamin ve minerallerin doğru ve yeterli alınması, fizyolojik kondisyon durumumuz gibi faktörleri kontrol etmek elimizde. Doç. Dr. İsmet Tamer, yaşlılığı geciktiren 6 altın ipucu ile daha fazla genç kalmamıza yardımcı olacak 6 ipucunu açıkladı!
1. Güneş Kremi Kullanmayı İhmal Etmeyin
Cildinizin ve saçlarınızın hep sağlıklı ve güzel görünmesini istiyorsanız, güneşin zarar verecek olan etkilerinden korunmayı ihmal etmemelisiniz. Zira cildin hızla yaşlanmasına neden olacak başlıca faktörler; yetersiz su tüketimi, sigara içmek, güneşte kalmanın dozunu kaçırmak, ve protein açısından zayıf bir diyet yapmaktır.
İlginizi çekecek olduğunu düşündüğümüz başka bir makale: Gençliğin Sırrı Bu Yağlarda Saklı
Bunun yanı sıra ise yaşlanma süreci kadar yaşlanmayı geciktiren etkenler de kişiye hastır. Her kişinin hormonlarının salgı düzeyi, nasıl bir yaşam tarzı sürdürdüğü ve maruz kaldığı serbest radikaller farklılık gösterebilir. Yaşlılığı tamamen durduramayabilirsiniz belki fakat hücresel seviyede daha genç daha dinç ve daha sağlıklı kalmanızı sağlar. Yaşlılık ile başlattığınız savaşın ilk çatışması ise beslenmedir. Sağlıklı ve doğru beslenmek yaşlılığa karşı göstereceğiniz en iyi silahtır.
2. Su Gerçekten Önemli
Zaman geçtikçe normalden daha az su ihtiyacı hissi duyuyor ya da idrar yolu sorunları sebebiyle daha az su tüketiyoruz. Ancak farklı farklı mazeretlerle yeterli su içmemenin bedeli ağırdır: Sürekli yorgunluk, geçmeyen alttan alttan hissedilen bir baş ağrısı, ciltte nemsizlik, hücrelerin büzüşmesi sebebiyle mat ve kuru bir cilt ve dolayısıyla hızla gelişen kırışıklar.
İlginizi çekecek olduğunu düşündüğümüz başka bir makale: Makyaj Teknikleri ile Gençleşin
Sürekli tekrar eden idrar yolu problemleri de yeterince su içmemenin sonuçlarından bir tanesi… Yetişkin kişilerin vücut ağırlıklarına, bulundukları ortam ısısına ve günlük aktivitelerine bağlı olarak günlük ortalama 2-3 Litre arası su tüketmeleri gerekiyor.
3. Genç ve Sağlıklı Devam Etmenin Yolu Sorunsuz Bağırsaklar
Ana enerji kaynaklarımız karbonhidratlardır. Fakat rafine şeker gibi karbonhidratlar damak tadımıza daha lezzetli olmalarına rağmen pek bir fayda sağlamazlar. Hatta aksine, kan şekerin dengesini bozarak kalp ve damar rahatsızlıklarına, iç organlarımızın erkenden iflas etmelerine, dokularımızda serbest radikallerin yükselerek bedenimizin hızla yaşlanmasına yol açarlar.
Kompleks karbonhidratlardan lifli, posalı gıdalar ise hem kanser ve kalp-damar hastalıklarına karşı kalkan görevi görürler hem de serbest radikaller gibi yaşlanmayı hızlandıran bazı toksinlerin vücuttan atılımına fayda olurlar.
İlginizi çekecek olduğunu düşündüğümüz başka bir makale: Genç Kalmak veya Gençleşmek için İhtiyacınız Olan Bilgiler
Yulafta, arpada, meyvelerde ve yapraklı sebzelerde bulunan ve suda çözünen lifler bağırsakta şeker emilimini azaltır ve kandaki kolesterol seviyesinde düşüş sağlar. Diğer yandan tam tahıllı gıdalar, kabuklu sebze ve meyvelerde bulunan suda çözünmeyen lifler ise kitle etkisi ile bağırsak hareketlerini arttırıp kabızlığı çözerler, toksinlerin bağırsaktan atılmasını sağlayarak, bağırsak dolaşımına yarar sağlarlar ve böylelikle kolon kanseri riskini azaltırlar.
4. Her Gün 2 Kaşık Zeytinyağı
Öncelikle omega-3 ve kaliteli zeytinyağı olması üzere sağlıklı yağların yer edindiği Akdeniz türü diyetler sağlıklı ve uzun bir ömür vaat ediyorlar. Somon, uskumru, sardalya ve hamsi gibi balıklar ızgara ya da buğulama şeklinde haftada en az 3 kere tüketilirlerse önemli birer omega-3 kaynağıdırlar.
Katı yağlar tüketmek yerine yemeklerde ve salatalarda zeytinyağı kullanmak da sağlıklıdır, ancak vücudun gereksinimi olan günlük toplam 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile karşılayabileceğinizi, daha fazla tüketilmesinin de problem oluşturabileceğini unutmamak gerekiyor.
5. Meyve ve Sebzeleri Pişirmeyin
Soğan, sarımsak, pırasa ve karnabahar, brokoli, brüksel lahanası, yeşil lahana gibi lahanagiller C vitamini, E vitamini, betakaroten, selenyum gibi çok şiddetli antioksidan etkileri sayesinde, özellikle de çiğ yendikleri zaman yaşlılığı geciktiren faktörlerin özellikleri ile bedeninizi hem hastalıklara karşı bağışıklık kazandırırken hem de daha uzun genç kalmanız için yardımcı olurlar.
İlginizi çekecek olduğunu düşündüğümüz başka bir makale: Gençleştiren 10 Yiyecek
6. Takviye Verici Gıdalar
Bazen de ne yukarıda anlatmış olduğumuz beslenme tavsiyeleri ne de alışkanlıklarınızı değiştirmek veya yaşam tarzı size genç ve sağlıklı kalmanız konusunda yeterli gelmeyebilir. İşte bu nokta da anti-aging etkileri çok eskiye dayanan araştırmaları süren bazı takviye verici gıdalardan faydalanmak mantıklı olabilir.
Üzüm ve kiraz çekirdeklerinden elde edilen bazı özler de çok güçlü antioksidan ve anti-aging etkilere sahip olabiliyor. Ancak kötü yanı, bunlara da doğal yollarla erişmenin imkanı pek olmayabilir. Bazı meyve ve bitki çaylarından düzenli tüketildiğinde benzer etkilerinden faydalanabilirsiniz.
Süt ürünleri, karalahana, brokoli, soya, fıstık, ceviz, kuru fasulye ve yeşil yapraklı sebzelerde var olan kalsiyum, sadece kemiklerinize iyi gelmekle kalmıyor, yüksek tansiyon, damar sertliği ve kalp-damar rahatsızlıklarına engel olarak daha uzun süre genç kalmanız yönünden de vücudumuza yararlı etkileri vardır. Eğer bunlardan yeterince tüketemiyorsanız günlük 1000-1200 mg kadar kalsiyum desteği almanız yararlı olacaktır.
Doç. Dr. İsmet Tamer