D Vitamininin Kadınlar Üzerindeki Etkileri
Son yıllarda farklılık gösteren yaşam şartları, alışkanlıklar, daha fazla kapalı mekanlarda vakit geçirmek, beslenmeyle ilgili yapılan farklılıklar, güneş ışığından yeterli miktarda yararlanmamak D vitamini eksikliğine neden oluyor. Neredeyse 10 kişiden 9’unda D vitamini eksikliği görülüyor. Bu durumdan ise en çok kadınlar etkileniyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Jinekolojik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Göçmen, D vitaminin kadınlar üzerine etkileri hakkında bilgi verdi.
Farklı vitamin eksikliklerinde bariz bir problem olmamasına rağmen, D vitamini eksikliğinde büyük problemler olabilir. Bu nedenle D vitamini vücut için hayati rol oynar. D vitamini eksikliği de kadın hastalıkları ve doğumda ortaya çıkmaktadır. Gebelikte anne ve çocuk sağlığı için D vitamini kullanımı son derece önemlidir. Anne karnındaki bebek kalsiyum gereksinimini anneden karşıladığı için kalsiyum dengesinin sağlanması için D vitamini seviyesinin yeterli olması gerekir.
D Vitamini Eksikliği Kadınlarda Daha Fazla
Yapılan çalışmaların izlenimlerine göre kadınlarda D vitamini eksikliği % 93 idi ve erkeklerden daha yüksek olduğu bulundu. D vitamini ve kanser hakkındaki en son söylemleri kadınları paniğe sürüklemesine rağmen, kanser ile bu vitamin eksikliği arasında net bir ilişki yoktur.
D Vitamini Kanser ile İlişkisi
Son yıllarda, kısırlıktan kilo kaybına kadar birçok soruda D vitamini önerilmiştir. Bununla birlikte, D vitamini infertiliteye üzerindeki etkisi kanıtlanmamıştır. “D Vitamini eksikliği kansere yol açar” söylemi bireyleri paniğe veriyor. D vitamini kanserle olan ilişkisinden çok kemik yapısı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
D vitamini hem kadın hem de erkek sağlığı için gerekli olan vitaminler arasındadır. D vitamini eksikliği, özellikle kadınlarda ve çocuklarda çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkabilir. Bu nedenle vitamin seviyelerinin istenen seviyede olması çok önemlidir. D vitamini vücuttaki kalsiyum dengesini düzenlemek, kemik mineral yapısı sağlamak, büyüme gelişimine katkıda bulunmak ve bağışıklık sistemini güçlendirmek için önemli bir işleve sahiptir.
İlginizi çekecek olduğunu düşündüğümüz başka bir makale: Hangi Vitaminler Nelere İyi Geliyor?
Ek olarak, D vitamini kontrolsüz hücre büyümesini düzenlemede önemli bir rol oynar. Bazı çalışmalar kanserin oluşturduğu kontrolsüz hücre çoğalmasının önlenmesine de yardımcı olduğunu göstermiştir. Ancak, tam olarak bu konu hakkında konuşmak için daha kontrollü bir araştırmaya ihtiyaç vardır. D vitamini desteğinin düşük D vitamini olanlara verildiğini ve kanser riskinde bir düşüş olmadığını gösteren çalışmalar da vardır. D vitamini eksikliğinin tek başına kanser belirtisi olmayacağı unutulmamalıdır.
D Vitamini Menopozda Önemlidir
D vitamini, özellikle menopoz sonrası ve menopoz döneminde sağlıklı kemik yapısı açısından çok önemlidir. Menopoz sürecinde D vitamini eksikliği nedeniyle, küçük bir düşme problemi durumunda bile kemik kırılması ve uzunluk azalması gibi problemler gözlenir. Bu nedenle, D vitamini takviyesi, gerek beslenmeleri veya yetersiz güneş ışığı alsalar bile, uygun dozlarda D vitamini takviyesi verilmesi gerekir.
D Vitamini Eksikliği Sosyal Yaşamı Etkiler
D vitamini etkileri de hamilelik sırasında önemlidir. Ülkemizde gebe anneler ve yeni doğan bebeklere D vitamini verilmesi politikası izlenmektedir. Bu olumlu ve doğru bir politikadır. D vitamini, özellikle yeni doğanlarda, raşitizm sorunlarının önlenmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır.
İlginizi çekecek olduğunu düşündüğümüz başka bir makale: Sorunsuz Bir Gebelik için 5 Öneri
Türkiye de özellikle 70 yaşından itibaren nüfusu yaşarken 85 yaşını artırdı. Yaş ilerledikçe, kemiğin anatomik yapısı çöker. Bunu önlemek için D vitamini çok önemlidir. Menopozda D vitamini eksikliği kalça kırıklarına, omurga kırıklarına ve çökmelere neden olur. D vitamini eksikliğinde kişinin yapısında önemli değişiklikler olabilir. Bu da insanların, özellikle de kadınların sosyal yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.
Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Jinekolojik Onkoloji Uzmanı
Prof. Dr. Ahmet Göçmen