Sorunsuz Bir Gebelik için 5 Öneri

featured
service

Sorunsuz Bir Gebelik için 5 Öneri

Hamilelik, kadınların yaşamlarının en önemli aşamalarından biridir; mide bulantısı, halsizlik, mide ekşimesi ve baş ağrısı bu süreçte gibi şikayetler nedeniyle anne için sıkıntılı olabilir. Bu problemleri tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmamakla birlikte, rahat bir gebelik süresi için bazı önlemler alınabilir. Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Yunus Çavuş, hamilelikteki sorunları azaltmak için 5 öneride bulundu.

1- Beslenme Düzeninizi Bulantılara Göre Değiştirin

Hamilelik Döneminde Mide Bulantısı
Hamilelik Döneminde Mide Bulantısı

Gebelik döneminde, mide bulantısı genellikle sabahları başlar. Bulantı, özellikle ilk ve çoğul gebeliklerde önemli bir sorundur. Ortalama 4-8 hafta arasında görülen bulantı, 14-16. haftalara kadar azalmaya devam eder ve bazen tüm hamilelik döneminde ortaya çıkabilir. Alınması gereken bazı tedbirlerle bulantıyı azaltmak mümkündür. Gün boyunca düşük ve sık öğünler, öğünler arasında daha az sıvı tüketmek, katı, kuru, yağsız ve tuzlu yiyecekleri tercih etmek şikayetleri azaltır.

İlginizi çekecek olduğunu düşündüğümüz başka bir makale: Hamilelikte Cilt Bakımı

Tatlılar ve meyveler mide bulantısına neden olmazsa, tüketmeye zarar vermez. Tuzlu kraker, kırıntı ve kraker gibi yiyecekler de mide bulantısını baskılayabilir. Sabahları rahatsızlıktan kaçınmak için bu besinler uyandıktan hemen sonra açık çay ile tüketilebilir. Buna ek olarak, aniden yataktan kalkmamak, nahoş kokuları ve ağır yiyecekleri yememek gibi tedbirler mide bulantısını önlemeye yardımcı olur.

Hamilelik Dönemini Sağlıklı Geçirmeniz için 5 Öneri
Hamilelik Dönemini Sağlıklı Geçirmeniz için 5 Öneri

2- Gerektiğinde Terapi Görün

Annenin hamileliğin erken dönemlerinde gergin, sinirli ve alıngan bir ruh hali içinde olması normaldir. Çünkü bu, hamileliğe 3 aylık bir uyum dönemidir. Hamileliğe uyarlanırken kişi yavaş yavaş gevşeyecektir. Neredeyse her kadını etkileyen bu durum eşlere de yansıyabilir ve endişelenmelerine neden olabilir. Bu gibi durumlarda, daha önce hamilelik dönemini geçirmiş olan çevredeki insanlarla konuşmak yararlı olacaktır. Bu bir çözüm sağlamazsa, psikolojik destek alınabilir.

3- Su Tüketimine Dikkat Edin

Hamilelik sırasında sürekli idrar yapma isteği, rahimde büyümeye ve böbrek fonksiyonundaki değişime bağlıdır. Bazen idrar tutamama olabilir. Bu durum genellikle hamileliğin 4. ayından itibaren azalsa da, son aşamada tekrar ortaya çıkabilir. Ancak, bu değişiklikler nedeniyle sıvı alımı azaltılmamalıdır. Çünkü sağlıklı bir hamilelik sürdürmek için yeterli sıvı alımı gerekir. İdrara çıkma ihtiyacı gerektiğinde hemen çıkılmalıdır. Aksi takdirde idrar yolu enfeksiyonları oluşabilir. Sık idrara çıkma, yanma ve ağrı problemleri doktora danışılmalıdır.

İlginizi çekecek olduğunu düşündüğümüz başka bir makale: İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri ve Doğal Tedavi Yöntemi

4- 20. Haftadan Sonraki Baş Ağrıları İçin Çözüm

Baş ağrısı ve yorgunluk genellikle hamilelikte hormonal ve kan dolaşımındaki değişikliklerden kaynaklanır. Bununla birlikte, gebeliğin 20. haftasından sonra başlayan baş ağrısı masum olmayabilir. Bu durumda, bir nöroloğa danışın. Baş ağrısı sırasında; yüzün ön tarafına ve yanlarına, burnun etrafına, gözlere sıcak kompres uygulamak ağrıyı azaltabilir. İyi ve dengeli beslenme, dinlenme, masaj, hafif egzersiz ve yürüyüş şikayetleri en aza indirebilir.

Hamilelik Dönemini Sağlıklı Geçirmeniz için 5 Öneri
Hamilelik Dönemini Sağlıklı Geçirmeniz için 5 Öneri

 

5- Minik Kanamalara Dikkat

Leke tarzında minik kanamalar gebeliğin her döneminde çok önemlidir. Gebeliğin ilk 3 ayında oluşan kanamalar implantasyon yani bebeğin rahim içerisine yerleşmesine bağlı olarak meydana çıkar. Fakat bazen de düşük habercisi olabilir. Çünkü gebeliğin ilk 3 ayında görülen kanamaların yaklaşık %10’u düşükle sonuçlanmaktadır. Bu durumda uzman hekim tarafından gözlenmelidir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op. Dr. Yunus Çavuş

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü