Saç Dökülmesinin Nedenleri ve Çözümleri

featured
saç dökülmesi, saç bakımı, saç, nedenleri, çözümü, saç incelmesi, saç kaybı, saç seyrekleşmesi

Saç Dökülmesine Neler Sebep Olur?

Bay ve bayanların ortak problemleri olan saç dökülmesine çözüm ararken öncelikle altında yatan saç dökülmesinin nedenlerini bulmalıyız. Saçlarımız ne kadar güzel ve sağlıklı görünüyor olsa dahi, eğer bir saç dökülme problemeniz var ise tüm güzelliği sonlandırabilir. Seyrek bir saçın ne güzelliği ne de çirkinliği dikkat çeker, seyrek saç dikkatini sadece seyrekliğine çeker. Bu nedenle güzellik ne kadar göreceli bir kavram olsa da saç güzelliğinde değişebilse de genel olarak en önemli unsurlardan birisi saç gürlüğüdür. Saç dökülmesiyle baş edebilmeniz için öncelikle bu problemin nereden doğduğuna inmeliyiz. Bu sayede nedenini bildiğinizden çözüme doğru adım atarsınız.

1- Genetik Nedenler

Bay ve bayanlarda saç dökülmesinde bir numaralı nedeni genetik yapı! Baylarda, saç dökülmesinden sorumlu tutulduğu için kötü testesteron diye bilinen DHT (di hidro testesteron ) hormonu etkisiyle saçlar dökülebilir. Kadınlarda erkeklik hormonları yanı sıra aromataz enzimi de saç dökülmesine neden olabilir.

2-Telogen Effluvium

Bayanlarda saç kaybının en sık 2. nedeni. Bu klinik durumda, normalde tüm saç derisindeki saçların %10’u dökülme fazındayken, çok daha fazla oranda saç folikülü (%30-50 kadar saç ) dökülme fazına girer ve hızla saç kaybına başlar. Günlük saç kayıp miktarı 200-700 tel arası görülebilir.

3-Stres

Günlük yaşam da, geçirilen rahatsızlıklar, yoğun iş ve yaşam temposu akut veya kronik saç dökülmesine sebep olabilir. Bayanların genellikle 30-60 yaşları arasında strese sokabilen bu durum. Kronik telojen effluviumda (saç kaybı) saç dökülmesi en az 6 ay sürebilir.

4-Kadın Hormonlarında Doğum Sonrasında Değişim ve Loğusalık

Hamilelikte saçların yaklaşık %95 kadarı anajen (uzama, gelişme ) fazına geçer ve saçlar gürleşir, sayısı artar. Doğumdan 3 ay sonrasında kadınların yaklaşık 1/3 ya da yarısı kadarında telojen effluviuma bağlı saçlarda dökülme problemi oluşabilir.

5-Saç yolma hastalığı  (Trikotillomania)

Televizyon seyrederken ya da bir şey okurken saçını çekme/yolma şeklinde görülen bir psikolojik rahatsızlık ve buna bağlı saç kaybı yaşanması olarak tanımlayabiliriz. Şiddetli vakalarda ayna karşısında rutin şekilde kişinin saçını, kaşını, sakalını yolması şeklinde de görülebilir. Zaman içinde devamlı surette kılın çekilmesi sonucunda o bölgede bir boşalma ve dökülme olur. Uzun süreli trikotillomania,  saç , kaş , kirpik ve diğer alanlarda kalıcı kellik bölgeleri görülebilir.

6-Polikistik Over Sendromu

Bayanların üreme çağında yaklaşık %10’unda görülebilen kalıtımsal bir yumurtalık hastalığıdır. Yumurtalıklarda erkek hormonları fazla üretildiğinden  vücut ve yüzde tüylenme, seste kalınlaşma, ciltte akne/sivilcelenme ve saç kaybı  gibi belirtilerle yaşanabilir.

7-Kansızlık

Demir eksikliğine bağlı anemilerde saç kaybı görülebilir.

8-Beslenme Problemleri, Ağır diyetler, Blumia ve Anoreksia Nervosa

ağır diyetler ve ya yemek sonrası kusma diyeti kişide mineral, vitamin, çinko, selenyum ve esansiyel amino asit eksikliğine bağlı olarak saç dökülmelerine sebep verebiliyor.

9-Barsak ve Sindirim Problemleri (Malabsorbsiyon)

Yetersiz besin emilimine bağlı olarak  mineral, vitamin, çinko, selenyum ve esansiyel amino asit eksikliği yaşanabilir ve saç dökülmelerine sebep verebilir.

10-Saçı Gererek Bağlamak ve Şekillendirmek

Saçları çok sıkı şekilde örmek ve gererek saçları bağlamak, germe kuvvetinden dolayı saç köklerini kalıcı harap edebilir ve kalıcı saç dökülmesine sebep olabilir (traction alopecia). Bu tür, saçın üzerinde stres yaratarak zarar veren saç modellerinden vazgeçmek gerekir.

11-Tiroid Bezi Hastalıkları ( Hipo ve hipertroidism)

Saç dökülmesi, tiroid bezi bozukluklarının öncelikli belirtilerinden bir tanesi olabilir ve tiroid hormonu tedavisi sonrasında saçlarda dökülme sona erer.

12-Menopoz

Menopoza giren kadınların yaklaşık %80’inde saçlarda dökülme görülebilir. Hormonal değişiklileri sonucu menopozun başlamasıyla saç seyrekleşmesi olabilir ve menopoz sendromlarını düzelten östrojen tedavileriyle dökülmeler azalarak problemden kurtulursunuz.

13-Saçlı deriyi tutan cilt hastalıkları 

Sedef hastalığı (Psoriasis), saçlı deride yağlanmaya neden olan seboreik dermatit,  pitriasis, morfea, skleroderma, sarkoidoz gibi rahatsızlıklar geçici ya da kalıcı saç dökülmesine seyrekleşmesine neden olabilir.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Yorumlar kapalı.