Kadınlarda Göz Kuruluğu Daha Sık Görülüyor
Göz kuruluğu her insanın başına gelebilen ve dünya genelinde milyonlar insanın muzdarip olduğu göz kuruluğu rahatsızlığı özellikle 40 yaşını aşmış kadınlarda daha sık görülüyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr.Barış Yeniad göz kuruluğu hakkında bilgiler paylaştı.
Göz Kuruluğu Nedir?
Göz kuruluğu, gözyaşı üretememesi, gözyaşı kalitesinin olmaması veya hızlı buharlaşma nedeniyle oluşur. İnflamasyon (iltihap) işlemlerinin de kuru göz oluşumunda rol oynadığı bilinmektedir. Eğer tedavi edilmezse, ülser, ağrı ve çok ciddi durumlarda kornea adı verilen kornea göz yüzeyinde kurumanın sonucunda saydam tabakanın hasar görmesi nedeniyle görme kaybına neden olabilir.
Göz kuruluğu, insanların günlük aktivitelerini etkiler. Kitap okurken, bilgisayarda çalışırken, araba sürerken ve klimalı ortamların havasında gözlerde yanma, batma, kızarıklığa ve refleks sulamaya neden olur. Bunun tersi olduğu düşünülse de, göz kuruluğunda gözlerde yaşarmaya neden olur.
İlginizi çekecek olduğunu düşündüğümüz başka bir makale: Göz Torbaları ve Göz Çevresi Estetik Ameliyatı
Her yaş ve cinsiyette kuru göz görülmesine rağmen, en sık 40 yaşın üzerindeki kadınlarda görülür. Nedeni ise hormonlardaki değişimlerden kaynaklı olarak göz yaşı üretimi azalır. Menopozun ilerleyen yaşlarda başlaması ile birlikte şikayetler daha rahatsız edicidir.
Göz Kuruluğu Tanısı Nasıl Konulur?
Göz kuruluğu tanısı klinik muayene ile konur. Biyomikroskopik inceleme sırasında kullanılan renk boyaları çok değerlidir. İzlemde gözyaşı miktarını (Schirmer) ölçen kağıt çubuklar kullanılır. Göz kuruluğu tanısında herhangi bir görüntüleme yöntemi fayda sağlamaz. Klinik tanı en önemli yöntemdir.
Göz Kuruluğu Tedavisi
Kuru göz tedavisi ilaçlar yoluyla yapılır. Deneysel olarak belirlenmiş cerrahi yöntemler bugüne kadar etkili olmamıştır. En sık kullanılan ilaçlar yapay gözyaşı ve merhemlerdir. Bu tür ilaçlar eksik gözyaşlarının yerine koyma prensibine dayanmaktadır. Hafif ve orta derecede göz kuruluğu için küçük tüpler veya tek damla şeklindeki ilaçlar yeterlidir.
İlginizi çekecek olduğunu düşündüğümüz başka bir makale: Göz Estetiği Hakkında
Kortizon ve bağışıklığı baskılayıcı( siklosporin) damlaları, daha ileri klinik durumlarda iltihabı önlemek için de kullanılır. Kullanımın miktarı ve süresi, bu damlaların yan etkileri olduğu için son derece önemlidir. Gözyaşı kanalını geçici olarak kapatan tıkaçlar, tüm ilaçlara rağmen yeterli iyileşme göstermeyen hastalarda yararlı olabilir.
Göz Hastalıkları Uzmanı Doç.Dr.Barış Yeniad
Yorumlar kapalı.