1. Haberler
  2. Sağlık
  3. İnsülin Direnci Nedir? İnsülin Direnci Belirtileri ve Teşhisi

İnsülin Direnci Nedir? İnsülin Direnci Belirtileri ve Teşhisi

featured

İnsülin Direnci Nedir? İnsülin Direnci Belirtileri ve Teşhisi

Tüm çabalara rağmen kilo veremezseniz ya da çok hızlı kilo aldığınızı düşünüyorsanız, kontrolsüz bir şekilde açlığa, şekere, tatlı krizlere neden olabilirsiniz ve bu şikayetlerin tümü insülin direnci olabilir.

İlginizi çekecek başka bir makale: İnsülin Nedir?

İnsülin Direnci Nedir? Nasıl Oluşur?

İnsülin Direnci Nedir? İnsülin Direnci Belirtileri ve Teşhisi
İnsülin Direnci Nedir? İnsülin Direnci Belirtileri ve Teşhisi

İnsülin, pankreas bezinden salgılanan ve kandaki şeker seviyesini düzenleyen bir hormondur. Kandaki şekerin kaynağı şeker, yiyeceklerden, şeker dışındaki karbonhidratlardan, yani un ve nişastalı yiyeceklerden alınmıştır. Her türlü karbonhidrat, şeker olarak şeker ile karıştırılır. Hücreler kandaki glikozu insülinden alır ve bunu enerji olarak kullanır. Şeker, metabolizmanın çalışması için gerekli enerjiyi sağlamak için bir çeşit yakıt olarak kullanılır. Kandaki şeker çok fazla artarsa, pankreas bezi daha fazla insülin salgılar. Kandaki aşırı insülin seviyeleri, alınan yiyeceklerin yağa hızlı bir şekilde tükenmesine ve özellikle de kalp ve karaciğer hücrelerinde insülin reseptörlerinin duyarsızlaşmasına yol açar. Aşırı insülin varlığı, bireylerin metabolizmasını adeta bir programda “yağa dönüştür” ve “yağı depola” komutları ile döngü haline gelmeye başlar.

İnsülin Direnci Belirtileri Neler?

İnsün Direncinin Belirtileri
İnsün Direncinin Belirtileri

Vücudunuzda en yağlı bölgeler bel, göbek ve karın bölgeleri ise bu durum o kişide insülin direnci probleminin olabileceğine işaret eder. İnsülin direncinin başlıca belirtileri; tatlı krizleri, unlu-nişastalı besinlere ilgi, sık ve hızlı acıkma, gece yemeleri, hızlı yemek, yemeklerden sonra gelen terleme, uyuklama hali, halsizlik, yorgunluk, çarpıntı halleri, acıkınca sinirli hissetme durumları, açlıkta ve yemek sonrasında konsantrasyon bozulmaları, unutkanlık halleri, sabah yorgunluğu, baş ağrıları, ödem ve şişmedir. İnsülin direnci hastaları yemeklerden kısa bir süre sonra yeniden acıkabilir ve yiyecek bir şeyler aramaya başlarlar ve yemeklerden sonra bir ağırlık çökmesinden uyuma isteği gösterdiklerini söylerler. Sık sık terliyorsanız ve sabah uyandığınızda kendinizi moralsiz, mutsuz, yorgun, halsiz, sinirli, gergin hatta baş ağrısıyla uyanıyorsanız, gün içinde sık sık acıkma nöbetleri yaşıyor “elimin altında abur cuburlar olmazsa içim rahat etmez” diyorsanız sorununuzun insülin direnci olabileceğini işaret ettiğini düşünerek hemen Diyabet ve İnsülin Direnci konusunda uzmanlaşmış bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

İnsülin Direnci Teşhisi Nasıl Konur?

İnsulin Direnci Teşhisi Nasıl Konur?
İnsulin Direnci Teşhisi Nasıl Konur

İnsülin direncini araştırmak son derece kolaydır. Sabahları aç bir kan örneği vermeli ve sonra yaklaşık 75 gram şeker içeren bir kahvaltı yapmalısınız. Bu kan örneklerinde kan şekeri ve insülin değerleri incelenecek ve elde edilen şeker ve insülin sayıları bir formüle uygulanacak ve insülin direncinizin seviyesi hesaplanacaktır. Prensip olarak açlık insülini 5’ten az olmalı ve asla 10’u geçmemelidir. İlk saatlik insülin değeri 50’yi ve ikinci saat değeri 30’u aştığında insülin direnci dikkate alınmalıdır.

İnsulin Direnci Tedavi

İnsulin Direnci Tedavisi
İnsulin Direnci Tedavisi

İnsülin direncinden kaynaklanan kilo sorunlarında, başlatılan diyetler ve düzenli sporun hayata alınması tedavinin başlangıcını oluşturuyor. Ancak maalesef sadece diyet yaparak problemi çözmek mümkün olmuyor.

Zira üriner asit fazlalığı, kolesterol, trigliserit dengesizliği, hipertansiyon ve diyabet uygun tedavi yöntemiyle gelişmelidir. Doktor tarafından belirlenen ilaçlar da doktor tarafından belirlenecek ve beslenme ve diyet uzmanı tarafından beslenecek planda dikkatli kullanılmalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü