Aşırı Terleme Rahatsızlığın Tedavi Seçenekleri
Kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen aşırı terleme, ter bezlerinin normalden fazla çalışması sonucunda oluşur. Ergenlik döneminde iken görülme olasılığı daha yüksektir. Aşırı terleme sosyal yaşamınızı rahatsızlık derecesinde etkiler. Üstelik bu problem sadece havanın sıcak olduğu yaz aylarında değil, her mevsimde sürekli olarak gün boyu durmuyorsa, hatta stres gibi faktörler terlemeyi daha da şiddetlendiriyorsa, altında yatan başka bir rahatsızlığınız olabilir. Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. A. Banu Çağlar, aşırı terleme tedavileri hakkında bilgi verdi.
Aşırı terleme, yalnızca sıcak yaz günlerinde değil, yıl boyunca tüm mevsimlerde görülebilen bir sorundur. Vücudun yanı sıra el, ayak veya koltuk altı gibi alanlarda da oluşabilecek terleme birçok önemli hastalığa neden olabilir. Enfeksiyon, endokrinolojik hastalıklar, nörolojik hastalıklar, kanser ve ilaç kullanımı gibi çeşitli faktörlerin neden olabileceği aşırı terleme problemi, genetik geçiş özelliğine sahiptir. Bölgesel aşırı terleme de sıklıkla genetik olabiliyor. Nörolojik hastalıkların sonucu, terleme nadiren görülebilir.
Aşırı terleme belirtisi olan bu hastalığın detaylı açıklamasını okumak isterseniz: İnsülin Direnci Nedir? İnsülin Direnci Belirtileri ve Teşhisi
Tedavi Seçenekleriyle Kontrolü Elinize Alın
Bir sağlık probleminden, yani ikincil bir nedenden dolayı aşırı terleme oluşursa, hastalığın altında yatan neden bulunmalı ve tedavi sağlanmalıdır. Genetik kökenli ve diğer eşlik eden hastalıklarda tedavi; topikal, krem ve jel uygulamaları, iyontoforez, botoks ve cerrahi yöntemlerden oluşur. Bölgesel şekilde aşırı terleme durumunda krem-jel tedavileri kullanılır. Alüminyum tuzları içerikli kremler, el ve ayak bölgesinde aşırı terleme tedavisinde kullanılır. Koltuk altında ise roll-on kullanılabilir. Bu seçeneklerin kuru alana uygulanması tavsiye edilir ve uygulama alanında tahrişe neden olabileceğinden gece tercih edilir. Sabah, uygulanan alan yıkanmalıdır. Uygulama başlangıcında tedaviye cevap verildikten sonra uygulama sıklığı aşamalı olarak azaltılmalıdır.
Acısız Da İyi Sonuç Veren Tedaviler
İyontoforez tedavisi, avuç ve ayak tabanı bölgelerinde olan aşırı terlemeler için kullanılan oldukça etkili bir tedavi seçeneğidir. Aşırı terleme görülen bölge, belirli bir süre boyunca çok az elektrik akımı olan içi su dolu bazı cihazlarda tutulur. İşlem sırasında hafif bir karıncalanma hissi ve kaşıntı hissedilebilir. Tedavi sonrası uygulanan bölgelerde nadiren kızarıklık, şişme ve küçük su birikintileri oluşabilir. En önemlisi bu tedavi hastanede yapılır. Daha sonra, ev ortamında ev türü cihazlarıyla uygulamaya devam edilebilir. Gebe kadınlar, kalp pili ve ortopedik protezi olan hastalara bu tedavinin uygulanması kesinlikle önerilmez.
Aşırı Terlemenin Bir Çözümü De Botoks
Botoks uygulamaları koltuk altlarının ve avuç içlerinin aşırı terlenmesi için özellikle tercih edilir. İşlem yapılacak bölge anestezi içeren kremlerle uyuşturulur ve ardından botoks enjekte edilir. Oldukça etkili olan bu yöntem 6 aylık aralıklarla tekrarlanmalıdır. Bu tedavilerin yanı sıra, cerrahi yöntemler de kullanılabilir. Cerrahi yöntemlerin başarı oranları çok yüksektir, ancak cerrahi sonrası tedavinin uygulandığı bölgeler dışındaki bölgelerde ortaya çıkabilen terleme, artışından dolayı diğer tedaviler de cevap almayan ve son çare olarak şiddetli aşırı terlemesi olan hastalarda tercih edilmelidir.
Aşırı Terleme İlaçlı Tedavi
- Antiperspiranlar; terlemeyi azaltan ilaçlar.
- Sempatik bloker; Bu tür ilaçlar sinir damarların etkilerini azaltıyor ve terlemeyi azaltıyor. Bu ilaçlar ağız kuruluğu, bulanık görme ve mesane problemlerine neden olabilir.
- Botoks enjeksiyonları; Ter bezlerini tetikleyen sinirleri engelleyin. Etkiler birkaç ay sürer.