Temel İlk Yardım Bilgileriyle Hayat Kurtarın

featured

Temel İlk Yardım Bilgileriyle Hayat Kurtarın

İlk yardım evlerde ve dışarıda oluşabilecek kazalarda acil müdahale hayat kurtarabilir. Bazı durumlarda ilk anlarda müdahale şarttır. Solumum durmasından 5 dakika sonrasında beyinde kalıcı hasar olmaktadır. Ambulans eve gelene kadar veya işin uzmanları hastaya müdahale edinceye kadar yapılan yerinde ve bilinçli müdahaleler hayat kurtarabilmekte veya kalıcı hasarlardan vücudu uzak tutabilmektedir.

Bilmemiz gereken acil müdahaleler şunlardır:

Heimlich Manevrası

Bilinen en önemli ilk yardım müdahalelerinden birisi olan Heimlich manevrası solunum yoluna kaçan cisimler için uygulanır. Amaç karın boşluğuna baskı yapılarak yabancı cismin çıkarılmasıdır. Boğazına bir şey takılan kişinin arkasına geçilip kollar karın etrafında dolanır. Bir el ,başparmağı midenin üst kısmına göğüs kemiği altına olmak üzere  yumruk şeklinde konulur, diğer el ile bilekten bu el kavranılır. Kuvvetle arkaya ve yukarı doğru bastırılır. Bu işlem yabancı cisim çıkartılıncaya kadar 5-6 kez tekrarlanır. Solunum izlenir acil yardım çağrılır.(112)

Bu hareket yetişkinlerde bahsettiğimiz şekilde yapılırken bebeklere şu şekilde yapılır: Bebekler yüzü yere gelecek şekilde kola yatırılır. Bu esnada aynı zamanda bu kol ile baş ve boyun desteklenir. Bebeği doğru şekilde konumlandırdıktan sonra iki omuzunun tam ortasına aşağıdan yukarıya doğru avuç içi ile beş kez vurun. Eğer cisim çıktıysa bebek nefes almaya ve ağlamaya başlayacaktır. Bu yapılanlardan sonra hala cisim çıkmadıysa ve bebek ağlamıyorsa yüzü yukarı bakacak şekilde dizinize yatırın, baş biraz aşağıda olacaktır. Baş desteklenmelidir. Bebeğin göğüs kafesine iki parmak ile tam orta alt noktasından 5 kez baskı yapınız.

Yaralanmalarda Ve Eziklerde Bandaj ve Sargı

Evlerimizde bu tür müdahaleler için steril gazlı bez bulundurulmalıdır. Her yaştaki insanın başına gelebilecek ezik, kırık, kesiklerde ilk müdahale önemlidir. Bu tür vücut bütünlüğünü tehlikeye atan kazalarda yara temizliği ve kapatılmasında gazlı bez kullanılmalıdır. Hiç bir zaman çok sıkı bir bandaj yapılmamalıdır. Pamuk yara temizliğinde ve üzerinin kapatılmasında kullanılmamalıdır. Yara oksijenli su ile temizlenmeli ve ıslak bırakılmamalıdır.

Cisim Batması

Bazen evde vücut içerisine batan büyük cisimler büyük yaralanmalara ve çevre dokulara hasar vermeye sebep olmaktadır. Burada acil yardım çağırmalı ve kesinlikle cismi yerinden oynatmamalıyız. Cismi yerinden çıkarmaya çalışma kanamayı ve zararı arttırabilir.

Kırıklar

Bu durumda yapabileceğimiz en iyi şey etraf doku zararlarını engellemek için kırık bölgeyi sabitlemek olacaktır. Sorunlu bölge kalp seviyesinin üzerinde tutulmalı acil en yakın sağlık kuruluşuna gidilmelidir. Burkulma, kırık ve çıkılarda kesinlikle bilinçsiz müdahale yapılmamalıdır.

Yanıklara Müdahale

Yanığa evde müdahale için yanığın derecesi bilinmelidir. Eğer çok hafif bir yanıksa bir tedaviye gerek yoksa 10 dakika su altında o bölgeyi soğutmak acıyı almak için yeterli olacaktır. Ancak daha ağır durumlarda tıbbi müdahale yapılana kadar deride oluşan baloncuklar patlatılmamalı ve sağlık merkezine ulaşana kadar deride oluşan minik baloncukların patlamamasına özen gösterilmeli ve buz konulmamalıdır. Yanık giysiler vücuttan uzaklaştırılmalı eğer yaralara yapışmışsa o şekilde bırakılmalıdır.

Aşırı Kanamalar

Fışkırma şeklinde kanamalı yaralanmalarda turnike uygulaması ile kan dolaşımı yavaşlatılmalıdır. Yaralanmış organın kalp seviyesinin üzerinde tutulması ile ve basit baskı yapılarak kanama şiddeti azaltılmalıdır.

Elektrik Çarpması

Elektrik çarpma vakalarında öncelikle akım kesilmelidir. Mümkünse sigortadan akım kapatılmalı veya lastik terlik giyerek, plastik sandalye tahta sopa gibi eşyalar kullanılarak, kazazede akımdan kurtarılmalıdır. Akımdan kurtarılan kişide oluşan yara yerleri gazlı bez ile kapatılarak en yakın hastaneye götürülmelidir.

Zehirlenmeler

Evde bulunan haşerat ilaçları veya temizleyiciler çocuk tarafından yutulduysa kesinlikle ağızdan ilave şeyler verilmemeli ve kusturulmamalıdır. En kısa yoldan bir hastaneye götürülmelidir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü