Çörekotu Çayı ve Yağın Faydaları

featured

Çörekotu Çayı ve Yağın Faydaları

Çalı formunda büyüyen çörek otu bünyesinde, sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir mineralleri ve A, B6,C,D vitaminleri içerir. En faydalı yeri yağlarının da elde edildiği tohumlarıdır. İnsanoğlu tarih boyunca tedavi amaçlı çörek otu yağından faydalanmıştır. Doğu Avrupa, Batı Asya ve Orta Doğu’da yetiştirilmekte olan bu bitkinin çiçekleri mavi, beyaz veya grimsi mor olmaktadır.

Çörek Otunun Faydaları Neler?

Yapılan çalışma ve araştırmalarda çörek otundan elde edilen yağın kilo sorununa iyi geldiği, kanseri ve diyabeti tedaviye yardımcı olduğu, kozmetik sıkıntıları giderdiği saptanmıştır.

Çörek otu yağı iltihap önleyici ve antioksidan özellikleri taşıyarak, tümör azaltıcı etki göstermektedir. Bağışıklık sistemini güçlendirmektedir. Yaraları hızlı iyileştirme özelliği vardır. Kış aylarında meydana gelen üst solunum yolu rahatsızlıklarına iyi gelmektedir. Bronşit, nezle, grip ve öksürüğe iyi gelmektedir. Burun tıkanıklığına iyi gelmektedir. Astımda rahatlatıcı etki göstermektedir.

Çörek otu yağı ağrılı bölgelere masaj yapılarak kullanılabilir. Alternatif tıpta önemli tedavi araçlarındandır. Hemoroitte acıyı alır, iyileştirici etki yapar. Kas ağrısı için bir çay bardağı yağ ile ağrılı bölgeye yedirerek masaj yapılır.

Diş ağrılarında ağrılı bölgeye yağı sürülür. Saç dökülmesini engeller, beyazlamayı geciktirir.

Kalp rahatsızlıklarına iyi gelen yağ, kan damarlarının esnekliğini arttırır, kan basıncını düşürerek, tansiyonu dengeler. Kolesterole faydalıdır.

Afrodizyak etkisi vardır. Hem erkek hem de kadında bu etkiyi gösterir. Vücuda zindelik vermekte, yorgunluk etkilerini azaltmaktadır.

Uykusuzluk problemlerine çörek otu yağı fayda sağlamaktadır. Sinir ve kaygı, depresyon gibi ruhsal sıkıntıları gidermektedir.

Çörek otu yağı, sindirim sistemini rahatlatmakta, kireçlenmeye ve romatizmaya iyi gelmektedir. Bağırsak parazitleri ve kurtları ile savaşta etkilidir. Kabızlığı gidermekte, gaz problemlerini hafifletmektedir. Böbrek taşları ve safra kesesi taşlarının oluşumunu engelleyici etkisi vardır.

Çörek otu tohumları kurabiyeler, börekler, ekmek ve turşuları tatlandırmaktadır. Çörek otu yağı hazır kapsüllerden alınabilir, evde hazırlanabilir.

Çörek otunun içerisindeki bazı bileşenler, kullanılan ilaçların etkisini azaltabilir, sürekli ilaç kullananlar doktorlarına danışarak tüketmelidir. Bütün bitki ürünlerinde olduğu gibi çörek otunun kullanımı da kontrollü olmalıdır. Doktorunuza kullanımı için danışmanız çok fazla vaktinizi almasa alacağınız cevap sizler için çok faydalıdır.

Çörek Otu Çayı Nasıl Yapılır?

1 adet kabuk tarçın, yarım tatlı kaşığı çörek otu tohumu,2 bardak içme suyu ile güzel bir çay yapabiliriz. Bir demlik içerisine tüm malzemeleri koyarak kapağı kapalı olarak kaynatıyoruz, kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika kadar daha bekliyoruz. Daha sonra süzgeçle fincanlara alarak çayımızı içiyoruz.

Evde Çörek Otu Yağı Yapımı

Öncelikle kavrulmamış çiğ çörek otu bulmamız gereklidir, kavrulmuş çörek otu ile çiğ çörek otunu pamukta fasulye yöntemi ile ayırt edebiliriz. Çiğ olanı çimlenecektir, bundan yağ elde edilebilir. Ayrıca çörek otunu taze seçmeliyiz. Parlak siyah olanlar tazedir.

Evde bulunan temiz ve kapaklı bir şişeyi yağı koymak için hazırlıyoruz. İki yemek kaşığı çiğ çörek otunu öğüterek beklemeden şişeye boşaltıyoruz, üzerini köy zeytinyağı ile örterek kapağı hemen kapatıyoruz. Bir hafta boyunca her gün birkaç kez çalkalıyoruz. Işık göremeyen bir yerde yağımızı saklayabiliriz. Kullanacağımız zaman sallamayalım ki tortusu dipte kalsın. Bu yağ masaj esnasında ve ev yapımı cilt ürünlerinde kullanılabilir.

Çörek otu, çiğ olarak, kavrulmuş olarak, çay ve yağ olarak kullanılabilir, içilerek ve deri yoluyla vücuda girişi sağlanır. Çörek otunun birçok faydası olduğu doğrudur, fakat tek başına bir tedavi değildir. Bu nedenle hiçbir zaman bir doktor tedavisi yerine geçemez, yardımcı ve koruyucu tedavi ürünü olarak değerlendirilmelidir. Özellikle son yıllarda televizyonlarda görülen pazarlama tekniklerine kanmadan, araştırarak kullanılması tavsiye edilir.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü