1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Sinüzite Karşı Alabileceğiniz Önlemler

Sinüzite Karşı Alabileceğiniz Önlemler

featured
service

Sinüzite Karşı Alabileceğiniz Önlemler

Polen alerjisi olanlarda başlayan iltihap, sinüzite de çağrı gösteriyor. Polenler sebebiyle bahar aylarında sıkça görülen sinüzit, kronik hale gelmediği süreçte tedavisi kolay oluyor. Ancak, kronik sinüzitte tedavisinin cerrahi müdahaleye kadar ilerleyebildiğini açıklayan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Ertaş, sinüzitten korunmak için alınabilecek önlemlerden bahsetti.

Burun çevresindeki kemiklerdeki hava boşluklarına sinüsler denir. İnsan yüzünün yanaklarda, alında, gözlerin önünde ve arkasında ve ayrıca burun bölgesinde beş çift sinüs vardır. Çeşitli nedenlerden dolayı mukozanın iltihabı sinüzite yol açar.

Farklı Sebepler Var

Çeşitli faktörlerin bir sonucu olarak, sinüslerin tıkanması nedeniyle sinüs kanalları havalandırılamaz ve burada üretilen salgılar burun ve burun geçişleri yoluyla tahliye edilemez ve mukozada iltihaplanmaya neden olur. Peki bu tıkanmaya neden olan nedir? Bu nedenleri de şu şekilde listeleyebiliriz:

  • Alerjik rinit (saman nezlesi)
  • Uzun süreli viral enfeksiyonlar
  • Burun eti büyümesi, burun duvarı eğriliği, polipler, çocuklarda geniz etine bağlı burun tıkanıklığı
  • Uçuş veya dalış esnasında oluşan basınç değişiklikleri
  • Bazı tümörler
  • Diş hastalıkları veya tedavi komplikasyonları

Bu Semptomlara Dikkat Edin!

Sinüzitin en sık görülen belirtileri baş ağrısı, burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve dolgunluk hissidir. Ek olarak, kötü nefes kokusu, öksürük, kulak ağrısı veya basınç hissi, diş ağrısı, hafif ateş, koku duyusunda azalma ve yorgunluk gibi semptomlar görülebilir. Kronik sinüzit genellikle hafif semptomlarla ilişkilidir ve semptomlar en sık gece ve sabah erken saatler de görülür.

Ne Zaman Akut Ne Zaman Kronik Olur?

Ani başlayan ve dört haftadan daha kısa sürede tamamen iyileşen sinüzitler akut sinüzit sınıfında yer alıyor. Bu tür sinüzitler sıklıkla viral üst solunum yolu enfeksiyonu sonrası gelişiyor. Enfeksiyonun 4 ila 12 hafta arasında sürmesi durumunda “subakut sinüzit”; bir yıl içerisinde olup her biri en az 7 gün ya da daha fazla süren ve dört kereden fazla tekrarlayan sinüzitlere de “yineleyen, kronik sinüzit” adı veriliyor.

Sinüzit Tedavisi

Akut sinüzitin tedavisinde erken teşhis edilmesi, antibiyotik kullanımına gerek duymadan burun pasajının açılmasını ve destekleyici ilaçlarla tedavi sağlanabilir. Yetersiz veya yanlış tedavi görülen ya da geç teşhis edilen sinüzit durumlarında ise sinüzitin göz ve beyinle ilgili komplikasyon ve kişinin yaşam kalitesinde ciddi azalmaya sebebiyet vermesi riskleri sebebiyle daha yoğun ilaç tedavisine ihtiyaç duyulabiliyor. Yineleyen ve kronik sinüzitlerin tedavisinde ise ilaçlar yetersiz geldiği noktada cerrahi tedavi uygulanıyor. Cerrahi tedavi seçenekleri de şu şekilde sıralanabilir:

  • Çocuklarda geniz etinin alınması
  • Erişkinlerde varsa burun eti büyüklüğü ve orta duvar eğriliğinin giderilmesi
  • Aynı zamanda sinüs boşaltımını bozan sinüs anatomik problemlerinin giderilmesi (Endoskopik Sinüs Cerrahisi) şeklinde sıralanıyor.

Sinüzitten Korunmak için Nasıl Önlemler Almalıyız?

1. Viral enfeksiyonlar ve saman nezlesi (alerjik rinit) ataklarında burnunuzu ilaçlarla ve burun içini tuzlu suyla yıkayarak burnunuzu elinizden geldiğince ferah ve açık tutun.

2. Su tüketiminizi gözden geçirin, eğer yetersiz sıvı tüketiyorsanız gün içinde bunu arttırın.

3. Bulunduğunuz ortam ısısını 24 derece altında, nem oranını da yüzde 50-60 civarında tutmaya çalışın.

4. Kronik burun tıkanıklığından şikayetçiyseniz buna sinüzitin de ilave edilmemesi için medikal veya cerrahi tedavi seçeneklerini gözden geçirin.

5. Sınırda burun ve sinüs sorunları olan biriyseniz ıslak saçla dışarıya çıkmamaya dikkat edin.

6. Yüz ve baş bölgenizi ani soğuk-sıcak değişimlerinden koruyun.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Burak Ertaş

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Yorumlar kapalı.