Sahurda Çok Yiyen Oruçta Daha Az Acıkmıyor

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sahurda Çok Yiyen Oruçta Daha Az Acıkmıyor

Ramazan ayındayken sahurda en sık yapılan beslenme hatalardan biri daha fazla yemek yemek olduğunu söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Şentürk, “Oruçluyken yaşanacak açlığın tedirginliği ile sahurda tokluk hissi uyandığı halde yemek yemeye devam edilmemelidir. Ne kadar çok yemek yenirse, o kadar az acıkılır sözü doğru bilgi değildir” dedi.

Sahur Kahvaltı Gibi Olmalı

Sahur da yemek yerken katı gıdaların alınmasının yanı sıra aynı şekilde sıvı alımına da atlamamak gerekir. Ertesi günü oruç tutarken vücudun ihtiyacı olan sıvıyı alamayacakları için sahurda bir o kadar sıvı tüketmeliler. Protein ağırlıklı beslenmesi tercih edilebilir, çünkü daha uzun süre tokluk dayanıklılığı sağlar. Bu nedenle, sabah kahvaltıları gibi sahurda bir sofra hazırlanabilir. Eğer size dokunmuyorsa süt ve süt ürünlerini peynir, yumurta, veya yoğurt yiyebilirsiniz.

Egsersiz Yapmayı Unutmayın

Ramazan ayında kabızlık, şişkinlik ve gaz sancılarının ana nedenleri çok fazla yemek yiyor ve aşırı unlu yiyecek tüketiyor olmanız olabilir. Bu sorunların bir başka nedeni de gün boyunca hareketsiz kalmaktır. Öğün sayısının azalması fiziksel olarak hareketsiz kalmalarını gerektirmiyor. Bununla birlikte, oruç tutan bazı insanlar, neredeyse iftara kadar tüm zamanı uyuyarak harcamak istiyor. Aslında, fiziksel açlıktan ziyade, kişi kendini psikolojik anlamda zayıf ve güçsüz, takatsız hissetmeleri de etki gösteriyor. Ancak, Ramazan ayında egzersiz yapmayı tamamen bırakmamalı azaltarak devam etmelisiniz.

İlaç Kullananlar Dikkat Etmeli

Ramazan oruçlarının çoğu kişi oruç tutarken midesinde yanma, ekşime ve bulantı gibi nedenlerle doktora başvuruyor. Bu şikayetler uzun açlıktan dolayı mide asidini stabilize edememekten kaynaklanmaktadır. Ramazan ayından önce herhangi bir nedenle ağrı kesici kullanan kişilerde, midede yanma, ağrı ve bulantı gibi şikayetler daha net ve daha sık görülür.

Reflü Olanlar Yatmadan Önce Beklemeli

Reflü rahatsızlığı olan kişiler, sahur da yemeklerini yedikten sonra geri uyuyacaklarsa en az yarım saat beklemeliler. Ayrıca sahurda yemek yemeden önce doktorunuzun reçete ettiği mide koruyucu ilaçlar kullanması gerekir. Ramazan ayında, gastrit, ülser problemleri ve bu gibi hastalıklar tehlikeli olabilir, ülser kanaması ve ülser nedeniyle delinme gibi komplikasyonlarda artışlar vardır. Bu nedenle, bu hastaların Ramazan ayında mide ilaçları kullanmaları önerilir.

İftar Yemeğini Hızlı Tüketmeyin

İftar, normal akşam yemeğinden aslında farklı değil. Özellikle yenilmesi gereken bir yiyecek yoktur. En önemli husus, dengeyi sağlamak ve ölçmektir. Aşırı beslenme ve çok fazla çeşit yemek tüketmek kesinlikle yanlıştır. Ayrıca, yiyecekler çok yavaş tüketilmelidir. Yemekten sonra, tatlı, meyve, çay vb. Belli bir süre beklemeden içecek tüketmek yerine, mide dinlenmelidir. İftarda, bol yağda kızartılmış veya yağlı, bol baharatlı ve ağır yiyecekler gastrit veya reflü gibi hastalıklara neden olabilir.

Hamile kadınların ve ilerlemiş hastalıkları olan hamile kadınların, ek hastalıkları olanların, düzenli ilaç almaları gerekenleri, organ nakli olanları, insülinle ilişkili diyabetleri, böbrek yetmezliğini ve kronik hastalığı olanları bağışıklık sistemi risk altında olabilir. Geçici veya kronik hastalığı olan hastalarda, doktor oruç tutup tutmamasına karar vermelidir. Sağlığınızı riske atmayın.

Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Ömer Şentürk

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü