Sağlıklı Bir Kahvaltı için Neler Olması Gerekli?
Kahvaltı günün en önemli öğünüdür derler. Gerçekten de öyle. Güne zinde ve enerjik başlamak isteyenler için kahvaltı yapmak büyük bir zevktir. Uyurken uzun süre hareketsiz kalan vücut, uyanmayla birlikle enerji ihtiyacı hisseder. Kahvaltı bu enerjiyi bize sağlayan en önemli etmendir. Nasıl motor olmadan araba çalışmazsa kahvaltı olamadan da vücut uygun bir şekilde çalışmaz. Hele bir de Türk kahvaltısı ise, güne enerjinin doruklarında başlanır. Peki sağlıklı bir kahvaltı için neler olması gerekli? kahvaltıda neler olmalı, neler tüketilmeli?
Peynir
Pek çok çeşidi olan peynir sabah kahvaltılarının vazgeçilmezidir. Sofralarda görmeye alışık olunan peynirin yağsız ya da az yağlı olanı tercih edilmelidir. Kibrit kutusu büyüklüğündeki bir peynir bir kişi için yeterli miktardır.
Zeytin
Ege Bölgesi’nin gözdesi zeytin kahvaltılarda bulundurulmalıdır. İçerisindeki faydalı asitler ve omega 3 sayesinde gün boyunca işe odaklanmayı sağlar. Zeytinyağının üzerine damlatılan birkaç damla limon asidikliğini zeytinyağının asidik özelliğini arttıracaktır. Üstüne eklenen biraz kekik ve pul biber de tat verecektir.
Yumurta
Omega 3 bakımından oldukça zengin bir besin olan yumurta kahvaltıların tümünde bulundurulmalıdır. Az pişirilmesi gerekir. Aksi takdirde fazla pişirilen yumurta içerisindeki besin değerinin büyük bir kısmını kaybedecektir. Türk kahvaltılarında çok sık rastlayabileceğimiz sucuk, sahanda pişirilen yumurta üzerinde sunulur.
Domates ve Salatalık
Asidik özellikleri sayesinde güne zinde başlanmasını sağlarlar. Serinletici özellikleri vardır. Yaz aylarında her kahvaltıda bulundurulmalıdırlar. Üzerine eklenen bir parça öğütülmüş kaya tuzu, domates ve salatalığın lezzetine lezzet katacaktır.
Portakal Suyu
Bir bardak taze sıkılmış portakal suyu içen kişiye enerji verecek güne kuşlar gibi özgür başlanmasına yardımcı olacaktır. İçerisinde bulunan C vitamini enerji verir. Fakat aç karnına tüketilmemelidir. Öğünle birlikte tüketilmesi sağlık açısından daha faydalıdır.
Ekmek
Fırından yeni çıkmış, sıcacık, taze bir ekmek kahvaltıların olmazsa olmazıdır. İçerisinde bulunan şeker ve un miktarından dolayı çok fazla tüketilmemelidir.
Çay
Şüphesiz Türk kahvaltı kültürü denince akla ilk gelen içecek çaydır. Kahvaltı ile ya da kahvaltı sonrasında tüketilir. Şekersiz kullanılmalıdır.
Bonus: Simit
Özellikle Pazar kahvaltılarının vazgeçilmezi olan simit sofraların baş tacıdır. Her ne kadar kalorisi üzerinde bulunan susam miktarı yüzünden epeyce bir fazla olsa da arada bir tüketimi gereklidir. Çünkü yağ vücuda enerji verir.
Bal
Bal kahvaltılara mutlaka olmalıdır çünkü şeker yerine kullanılabilen bir üründür. Şekerden çok daha sağlıklı olduğunu bilimsel araştırmalar kanıtlamıştır. Her gün bal yemek cilde çok faydalıdır.
Sonuç olarak kahvaltısız bir gün düşünülemez. Verimli bir gün geçirmenin anahtarı güzel bir kahvaltıdan geçer. Bu besinler kahvaltıda bulundurulmalı ve düzenli bir şekilde ama kararında tüketilmelidir.
Bayan Güzellik