1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Panik Atakla Nasıl Başa Çıkılır?

Panik Atakla Nasıl Başa Çıkılır?

featured

Panik Atakla Nasıl Başa Çıkılır?

Panik atak hiçbir sebep yokken aniden ortaya çıkan ve zaman zaman tekrarlayan türde insanı dehşet içinde bırakan yoğun sıkıntı ve korku nöbetleridir. Panik atak birden bire başlar giderek şiddetlenir ve çoğu zaman 15-20 dakika bazense 1 saat sürer. Ve daha sonra kendiliğinden geçer. Kalp çarpınıtısı, nefes darlığı, baş dönmesi ve mide bulantısı gibi belirtileri vardır. Ve ölüm korkusu gibi bir hisse kapılırsınız. Çaresizlik hissiyle ne yapacağınızı bilemezsiniz. Ve ondan kurtulmaya çalışmakta boşa bir çaba gibidir. Bu durumun vücudunuzdaki kimyasal bir tepkime olduğunu ve er ya da geç sona ereceğini kendinize hatırlatın. İlk defa panik atak yaşadığınızda da bu durumun tekrarlanacağını düşündükçe bir beklenti anksiyetesi yaşarsınız.

Panik atağa sebep olan pek çok faktör vardır. Genetik faktörler, bazı ilaçlar, kafein, sigara, alkol, uyuşturucu gibi maddeler, beslenme bozuklukları, kişilik yapısı ve yaşadığımız olumsuz durumlardan dolayı panik ataklar geçirebiliriz. Peki panik atak sırasında neler yapmalıyız?

  •         İlk adım rahatlamaktır. Yavaş, derin ve tam bir nefes alın. Sadece panik atak geçirdiğinizi ve ciddi bir sorun olmadığını düşünerek sakinleşmeye çalışın. Adrenalin salınımını tersine çevirmek için bu önemli bir adımdır. İkinci adım olumsuz düşüncelerden uzaklaşmaktır. Ve beyninizde olumlu cümleler kurmaktır. İyi olduğunuzu, herşeyin kontrolünüz altında olduğunu ve atağın er ya da geç geçeceğini kendi kendinize tekrar edin. Meditasyon ve yoga gibi rahatlatıcı egzersizlerde panik atakla başa çıkmada çok etkilidir. Nefes egzersizleri yapmak, zihninizi boşaltıp olumlu şeyler düşünmek panik atakların tekrar etmemesi için önemli bir yoldur.

  •        Aceleci bir yapıya sahipsenizde bu alışkanlığınızda vazgeçmelisiniz. Aksi takdirde panik atağınız 10 dk sürecekken siz bu süreyi oldukça uzatabilirsiniz. Oysa panik atakların yatışması, süresinin kısalığı, hiçbir şey yapmadan, telaşlanmadan beklemektir. Durumun geçici olduğunu kendinize hatırlatın.

  •       Gözlerinizi kapatın, bulunduğunuz yere ve zamana odaklanın. Ataklar sırasında çevrenizde çok fazla uyarıcı etken varsa bu kafanızı karıştırıp atağı tetikleyebilir. Bu nedenle gözlerinizi kapayıp o etkenlerden uzaklaşmaya çalışın. Belirli bir nesneye odaklanmak gerçekliğe dönüp sakinleşmenize yardımcı olur.

  •       Kaslarınızı sıkıp gevşetin. Bedenimizin üzerinde kontrol sağlamak panik atakları sonlandırmaya yardımcı olur. Bu nedenle atak sırasında el veya ayak parmaklarınızdan başlayarak, sırasıyla tüm kaslarınızı sıkıp gevşetin.

  •       Atak geldiğinde yapacaklarınızı önceden belirleyin. Bir terapiste başvurup onunla birlikte atak sırasında yapacaklarınızın bir listesini çıkarabilirsiniz. Dilerseniz bu listeyi yanınızda taşıyıp atak sırasında uygulayabilirsiniz.

  •       Kaçınmayın. Bazen kapalı ve kalabalık ortamlar sizi tedirgin edebilir ve panik atak yaşamamak için buralardan kaçınabilirsiniz. Ancak kaçınmanız, panik ataklar sırasında korktuğunuz şeylerin gerçekten olup olmayacağını görme şansınızı ortadan kaldırır. Korkularınızın üzerine gidip yüzleşin.

Ayrıca beslenme düzeninizde bazı değişikliler yaparak atakları hafifletebilirsiniz. Örneğin;

  • Kafeinden uzak durun. Günde 1 ya da 2 bardaktan fazla kahve tüketmeyin.

  • B vitamini içeren besinler tüketin.

  • Siyah çay yerine bitki çayları için.

  • Fazla şekerli ve tuzlu gıdalardan kaçının.

  • Meyve-sebze tüketimini artırın.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü