Panik Atak Belirtileri Nelerdir?
Panik bozukluk bir çeşit sinir sistemi hastalığıdır. Hastalık dönemsel ataklar şeklinde kendini gösterir. Panik atak genetik olarak aileden geçmiş olabilir. Panik atak rahatsızlığa; yoğun baskı altında bir hayat sürdürmek, sıkıntı, karamsarlık, aşırı üzüntü, kaygı, korku, pişmanlık, suçluluk gibi duygusal nedenler sebep olmaktadır. Yapılan araştırmalar panik bozukluğu hastalarının beyninde bir çeşit nörotransmitter madde olan seratonin hormonunun oldukça düşük miktarlara gerilediğini ortaya çıkarmıştır. Seratonin hormonu mutluluk hormonu olarak ta bilinmektedir.
Panik ataklar esnasında yoğun kalp atışı, nefes almada güçlük, gözlerin kararması, düşüncelerin kontrol edilememesi şeklinde gelişen vücut anormallikleri görülür. Ataklar en fazla birkaç saat içinde geçmektedir. Atak esnasında hasta yoğun ve şiddetli bir korku yaşamaktadır. Panik atak hastalarının çoğu acil servislere kalp krizi geçirdiğini düşünerek gelmektedir. Birey aslında oldukça sağlıklıdır. Duygu durumu alt üst olduğu için bir tür gerilim yaşar. Bireyin tekrar atak yaşama korkusu bile ikinci atağa neden olabilmektedir.
Tedavi yöntemleri arasında ilaçla tedavi ve terapi sıklıkla kullanılan yöntemlerdir
İlaçlar seratonin geri alımını tetikleyerek hormon dengesini normale döndürür. Uzun vadede de olsa ilaçla tedavide %90 – 95 oranında başarı sağlanmaktadır.
Panik atak, vücudun, bireyin hayatında yolunda gitmeyen bir şeylerin olduğunu gösteren tepkisidir. Asıl önemli olan nokta kişinin bu olumsuz koşulları değiştirmesi ve daha iyi hissedebileceği bir hayata kendisini yönlendirmesidir.