Kahvaltı Yapmazsak Ne Olur?
Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Iowa Üniversitesi’nden uzun zamandır bilim insanlarının başlattığı bir araştırma sonuçlarına göre, kahvaltı yapmayanların kalp rahatsızlıklarından dolayı ömrünü kaybetme oranı, her gün kahvaltı yapanlara göre yüzde 87 daha fazla.
Çalışmanın sonuçları Amerikan Kardiyoloji Koleji Dergisi’nde yayınlandı. Science Direct sitesine göre, 1988-1996 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Ulusal Sağlık ve Beslenme Araştırma Anketi’nde 6 bin 550 kişi araştırıldı.
Ankete katılanların % 5,1’inin hiç kahvaltı yapmadığını, % 59’unun her gün kahvaltı yaptıklarını söyledi. 31 Aralık 2011 tarihinde, çalışmanın başkanı Dr. Wei Bao, hayatlarını kaybedenlerin ölüm nedenlerini araştırdı.
Doktor Bao, kahvaltı yapmamaları ile ölümler arasında güçlü bir ilişki buldu. Özellikle kahvaltı yapamayanlar için herhangi bir sebeple ölüm sonuçlanması % 19; hayatlarını kalp rahatsızlığı nedeniyle yitirmeleri ise yüzde 87 idi. Bao, bu olasılıklara sigara ve kilo gibi diğer faktörleri de ekledi.
Kahvaltı ve kalp rahatsızlıkları arasındaki ilişki henüz bilinmemektedir. Bununla birlikte, oruç tutmanın kan basıncını arttırdığı bilinmektedir ve bu kalp hastalığına yakalanma riskidir. Kahvaltının atlanmasının, kalp damar sağlığı üzerinde olumsuz bir etkisi olan kötü kolesterol seviyelerini de arttırabileceği söylenebilir.
Amerikan Kardiyoloji Koleji’nin 2017 yılında da tekrar yayımlanan bir farklı araştırma sonucuna göre kahvaltı yapmayanların yüksek kalorili kahvaltı yapanlara göre bile damar sertliğine yakalanma riskinin iki kat daha fazla olduğu bildirilmişti.
Yorumlar kapalı.