Porselen Diş Kaplama Nasıl Yapılıyor?

featured

Porselen Diş Kaplama Nasıl Yapılıyor?

Dişlerden minimum aşındırma yapıldığı için (hatta kimi zaman hiç madde kaldırılmadan)  diş dokusunu koruyan kozmetik bir çözümdür. Bu diş tedavi yönteminde; dişlerin sadece ön yüzeyinde gereken preparasyon yapılır. Uygun renk ve formda ince bir yaprak şeklindeki porselen tabaka; dişin ön yüzeyinde açılan yuvaya özel bir yapıştırıcı (bonding) sistem ile yapıştırılır.

Böylelikle diş ile lamina tabaka arasında mükemmel bir kaynaşma elde edilir. Bu sağlam yapı; dişin çiğneme işlevinin aynen devam etmesini de sağlar.

Laminate veneerler (porselen lamina ya da lamine olarak da bilinir)  çok ince ve ışığı geçiren porselen tabakalardır. Klasik porselen kaplamalardaki gibi metal de ihtiva etmedikleri için, diş üzerinde mükemmel estetik bir uyum ve doğal bir görünüm sağlarlar. Dişeti kenar uyumları da ( biouyumluluk) bu sebeple çok iyidir.

Hangi Durumlarda Porselen Kaplama İhtiyacı Duyulur?

  • Dişlerdeki renkleşmelerde bilhassa diş beyazlatma (bleaching) gibi tekniklerle giderilemeyen renklenmelerde, tetrasiklin gibi antibiyotiklerle oluşan lekelenmelerde, fluor lekeleri ve kalıtsal diğer renk bozukluklarında,
  • Diastema adını verdiğimiz dişler arasındaki aralıkların kapatılmasında,
  • Çarpma v.s. sonucu travma görmüş dişlerin kenarlarında oluşan kırıkların ve aşınmaların tedavisinde,
  • Rengi ve kenar uyumu bozulmuş eski dolgulu dişlerin düzenlenmesinde,
  • Ön dişlerdeki abrazyonlarda (diş aşınması) aşırı doku kaybı olmuşsa,
  • Çapraşık diş ya da simetrik olmayan eğri dişlerin düzeltilmesinde alternatif olarak porselen laminalar uygulanmaktadır.

Kaç Seans ve Ne Kadar Sürede Uygulanıyor?

Laminate veneerler planlandıktan sonra ilk seansta dişler hafifçe aşındırılıp ölçü alınır. Aynı seansta geçici laminalar yapılır ve dişlere uygulanarak güzel bir gülüş sağlanır. Yaklaşık 3 – 4 gün sonra laboratuarda bizim isteklerimiz ve yönlendirmelerimizle laminalar hazırlanmıştır. Bunlar ağza uygulanarak gülüş ile uyumu kontrol edilir. Bu aşamada estetik bilgi ve bakış açısı ile gerekli düzeltmeler yapılır ve cila için tekrar laboratuara gönderilir. Aynı gün laminalar dişlere yapıştırılır. Laminate veneer tekniğinin en hassas kısımlarından biri bitim esnasındaki yapıştırma işlemidir. Tecrübe ve bilginin önemi bu seansta ortaya çıkar.

20 yılı aşkın süredir kullanılmakta olan bu teknik doğru uygulandığında hem estetik hem de sağlık olarak diğer tekniklerle kıyaslanamayacak kadar üstündür.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü