1. Haberler
  2. Cilt Bakımları
  3. Başarılı Sonuç Veren Sivilce Tedavisi

Başarılı Sonuç Veren Sivilce Tedavisi

featured

Sivilce Nedir? Nasıl Oluşur?

Sivilce tedavisi başarılı bir sonuç vermesi için kişiye uygun olmalıdır. Sivilce, kıl folikülü ve yağ bezelerinin iltihaplanmasından kaynaklı oluşan sivilce problemin genetik, hormonal, stres, gıda, ilaç, kozmetik ve çevresel faktörlerden kaynaklanabileceğini belirten Dermatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Alev Eken, doğru uygulanan sivilce tedavisi ile cildimizi rahatsız eden sivilce sorunundan kurtulmanın mümkün olduğunu anlattı.

Sivilce oluşumu hakkında daha detaylı bir makale okumak isterseniz linki ziyaret edebilirsiniz: Sivilce Kurutma ve Sivilce Oluşumundaki Nedenler

Başarılı Sonuç Veren Sivilce Tedavisi

Sivilce başlangıcı yaş, şiddeti, yağ bezlerinin çokluğu ve büyüklüğü hastanın genetik özellikleriyle bağlantılıdır. İnsülin direnci  sivilce problemine sebep olabilmektedir. Kilo artışı ile sivilcenin şiddeti yağlanmadan dolayı artar ve kilo düşüşü ile sivilce şiddetinde azalmalar olur. Yumurta kisti olarak bilinen polikistikover sendromu ve erkeklik hormonu androjenin artması da sivilce oluşumunu tetikler.

Sivilce Sorunu 50’li Yaşlara Kadar Sürebilir

“Ergenlik sivilcesi, zaman ilerleyince geçer düşüncesi yanlıştır. Sivilce sorunun ortadan kalkması için mutlaka tedavisi gereklidir. Sivilce, erkekleri ergenlikte daha sık etkiler. İlerleyen yaşlarda ise, kadınların korkulu rüyası haline gelir. 25-30 yaş sonrası artmaya eğilim gösteren sivilce, genellikle dudak ve çene çevresinde cilt altında şişlikler şeklindedir, ağrı ve kaşıntı yapabilir. İleri yaşlarda görülen sivilce sorunu, 50’li yaşlara kadar sürebilir.

Sivilce Tedavisinde A Vitamini İlaçları Daha Etkili

Sivilce tedavisi için kesinlikle bir dermatoloğa danışarak yardım alınması ve sivilce için tıbbi tedavi başlatılması gerekir. Her hastanın sivilce tedavisi kişiye özel programlanmalıdır. Sivilce tedavi yöntemi kişinin hormonal ve genetik yapısı ile çevresel konumuna göre değişir. Sivilce sorunu cilt bakımı, siyah noktaların temizlenmesi veya dıştan sürülen ürünlerle tam olarak tedavi edilemez.

Sivilce tedavisi tecrübeli uzmanlar tarafından yapılması önemlidir. Cilde dıştan uygulanan cilt bakımı ürünleri veya tıbbi kremler hafif şiddetli sivilce de etkili olabilir. Ağır sivilce problemlerinde ise ağızdan alınan ilaç tedavisi gerekebilir. Sivilce tedavisinde daha etkili ilaçlar A vitamini içeren ilaçlardır. Ancak sivilce tedavisinde kür yoktur, sivilce sorunun tekrarlama oranı yüzde 32’dir. Tedavi sabır gerektirecek uzun sürelidir, takip edilmelidir. Hasta, sabırla sivilce tedavisinin sonucunu beklemelidir. Sivilce tedavisinden en düşük 2-3 ay kadar bir süre sonrasında sivilce tedavisi etkisini göstermeye başlayarak sivilce azalmaya başlar. Sivilce tedavisi, sivilce sorunu tamamen ortadan kalkana kadar devam edilmelidir. Çevrenizden veya arkadaşlarınızdan aldığınız tavsiyeler; sosyal medyadan güvenirliği olmayan ve asılsız kaynaklara dayanarak yapılan tedavi veya cilt bakımı uygulamaları cildinizde izler bırakmaya ya da sivilcenin artmasına sebebiyet verebilir.

Bakteriler Sivilce Oluşumunu Tetikler

Sivilceleri sıkmak, koparmak, aktif sivilceli bölgeye peeling uygulayarak parçalamak, keselemek veya ovalamak iltihaplı lezyonların cilt üzerinde etrafa yayılmasını kolaylaştırarak sivilce artışına yol açar. Bu tarz yapılan yanlış uygulamalar sivilce iyileşme sürecini yavaşlatır. Daha da kötüsü, sivilcelerin cilt üzerinde kalıcı bir iz bırakmasına sebep olabilir. Mümkün olduğunda sivilcelere dokunmayın. Ellerinizi yüzünüze koymamaya veya getirmemeye dikkat ederek mümkün olduğunca ellerinizi yüzünüze az değdirin. Çünkü eldeki dirençli bakterilerin kıl foliküli ve yağ bezelerine yerleşmesine sebep olmaktadır. Bu durum iltihaplı ve ağrılı sivilcelere yer verir.

Aynı zamanda telefon, yastık kılıflarında bakteriler yoğun şekilde yerleşmiş olabilir. Hijyene ve tahrişe dikkat etmeyenlerde sivilce sorunun geçmesi olanaksızdır. Cilt üzerinde sivilce olan erkekler, tıraş makinesi kullanmalıdır. Jilet iltihaplı sivilceyi patlatarak, sivilce lezyonların ve bakterilerin yayılmasına neden olur.

Sigara Sivilce Oluşumunu Arttırır 

Sivilceli ciltte yıkanan yüze hemen ardından nemlendirici uygulanmalıdır. Yeni yıkanan cilt kuruyarak gerilir, nemlendiriciye ihtiyacı olur. Kuru olan cilt yağ salgılamaya başlar. Yıkandıktan 15 dakika sonra cilt normal yapısına döner, ihtiyacı kadar nemlendiriciyi cilt emer.

Sivilce ile sigara kullanımı arasındaki ilişki belirsizdir. Ancak, sigara dumanı ve sigara her şekilde cilde ve sağlığa zararlıdır. İleri yaşlardaki sivilce artışa geçtiğine dair güçlü gözlemler de vardır. İçilen sigara miktarı kadar da sivilce artışı görülebilir. Düzensiz ve yetersiz veya fazla uyku stres hormonlarını arttırarak sivilce oluşumunu tetikleyerek şiddetini arttırır. Unutulmamalıdır ki sivilce tedavisi sabır gerektirir. Uzman bir dermatolog tarafından planlanacak ve uygulanacak doğru sivilce tedavisi ve düzenli takip edildiğinde sivilce sorunundan kurtulmak mümkündür. Yanlış sivilce tedavisi, uygun olmayan cilt bakımı ürünlerine yönelmek ise iyileşme sürecini yavaşlatabilir ve hatta iz bırakabilir. Dolayısıyla uyguladığınız sivilce tedavisinin size uygun olması önemli ve hatta tedavinin kendisidir.

Bayan Güzellik

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü