Maydanozgiller familyasında yer alan rezene tohumu, yemek ve sos yapımında da sıklıkla kullanılmaktadır. Ülkemizin birçok bölgesinde yetiştirilen bu bitki, yaklaşık 20 ülkeye ihraç ediliyor.
Rezene Tohumu Nedir?
Rezene tohumu, genellikle çiğnenerek tüketilen, bunun dışında hamur işi gıdalarda da kullanılan bir bitki türüdür. Kek ve böreklerle birlikte kırmızı ve beyaz etle hazırlanan yemeklerde de kullanılır. Keskin bir tadı olduğu için genellikle ezilerek yemeklerin içine katılır.
Rezene Tohumu Ne İşe Yarar?
Rezene tohumu yemeklerin çok daha lezzetli olmasını sağlayan bir bitki türüdür. Avrupa mutfağında, sos yapımında da tercih edilir. Fakat bu bitkinin birçok çeşidi olduğu için yemeklerde ve çay yapımında sadece tatlı rezene kullanılmalıdır. Acı ve kök rezenenin ise tıbbi kullanımı yaygındır.
Rezene Tohumu Neye İyi Gelir?
Maydanozgiller familyasının en çok tüketilen bitkilerinden biri olan rezene tohumu, farklı birçok amaçla kullanılabilir. Gastrit, ülser ve reflü gibi mide hastalıklarının tedavisinde destekleyicidir. Mide asidini dengeler ve bağırsaklardan kötü parazitlerin atılmasını hızlandırır. Hazımsızlık ve mide yanması şikayeti olan kişilerin de düzenli aralıklarla rezene tohumu tüketmeleri öneriliyor.
Rezene Tohumu Faydaları
1- Mide kramplarına iyi gelir:
Özellikle yanlış beslenme alışkanlıkları sonucu ortaya çıkan mide kramplarının giderilmesinde etkilidir. Sindirim sisteminin daha hızlı çalışmasını sağlar.
2- Cildin nem oranını dengeler:
Ciltte yağ oranının artması, sivilce oluşumunu tetikler. Rezene tohumundan yapılan maskeler ise yağlı ve kuru ciltlerdeki yağ oranını dengeler. İnatçı sivilcelerin bile kısa sürede geçmesini sağlayarak cildi temizler.
3- Zayıflamaya yardımcı olur:
Rezene tohumunun bilinen faydaları arasında tokluk hissi vermesi geliyor. Diyet listelerinde sıklıkla yer alan bu bitki, düzenli aralıklarla tüketildiğinde ideal kilonuza ulaşmanızı sağlar.
4- Zindelik verir:
Sodyum ve C vitamini bakımından zengin olan rezene tohumu aç karnına tüketildiğinde enerji verir.
Rezene Tohumu Zararları
Vücut için faydalı olan birçok, aşırı tüketildiğinde zararlı olabilir. Örneğin rezene çayının fazla tüketilmesi midenin ağrısına ve bulantısına neden olur. Başta havuç olmak üzere birçok sebzeye alerjisi olan kişilerin rezene tüketirken dikkatli olması gerekiyor. Vücudun alerjik reaksiyon göstermesine neden olan rezene, midede gaz birikmesine yol açabilir.
Rezene Tohumu Özellikleri
Rezene tohumunu diğer bitkilerden ayıran en önemli özellik, kullanım çeşitliliğinin çok fazla olmasıdır. Çay ve yap dışında sos yapımında da sıklıkla kullanılır. Rezene tohumundan yapılan şuruplar, yüksek oranda kalsiyum içerdiği için kemik gelişiminin tetikler.
Nefes açıcı özelliğe de sahip olan rezene tohumunun kokusu anasona benzer. Sabun yapımında kullanılan bitki, cilt lekelerinin daha hızlı geçmesine yardımcı olur.
Rezene Tohumu Nasıl Kullanılır? Rezene Tohumu Kullanımı
Rezene tohumunun en yaygın kullanımı çayının demlenmesidir. Çiğnenerek tüketildiğinde solunum yolu hastalıklarına iyi gelir. Ezilip diğer bitki tohumlarıyla karıştırılabilir ve çöreklerde susam yerine alternatif olarak kullanılabilir. Rezene tohumundan maske yapmak ve cilt bakımında kullanmak da mümkündür.
Rezene Tohumu Nasıl Tüketilmeli ve Nelere Dikkat Edilmeli?
İnsan sağlığına birçok açıdan faydalı olan rezene tohumu, tüketilirken dikkat edilmesi gereken bitkilerden biridir. Düşük riskini arttırdığı için gebelik süresince kullanılmamalıdır. Günde 2 fincandan fazla rezene çayı içmek ise mide bulantısına neden olabilir.