Ramazan’da Oruçluyken Suyu Aratmayacak 6 Öneri
Yaklaşan ramazan ayı beraberinde bedenin su ihtiyacının karşılanması daha fazla önem taşıyor. Susuzluk durumunda gelişebilecek pek çok çeşitli sağlık problemlerin riskini düşürmek ve önlem almak için ramazan ayı boyunca iftardan sahura kadar geçen süreçte en az 2,5 litre su içilmesi tavsiye ediliyor. Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Özlem Tay, dahasağlıklı bir ramazan ayı ve daha az susuzluk çekmek için su tüketiminin önemi hakkında bilgi verdi.
Ramazan ayında, vücudun sıvıya olan ihtiyacı daha da artar. Gerekli sıvının uzun bir açlık periyodundan sonra değiştirilebilmesi için, belirli aralıklarla iftar ile gerekli olan su çok önemlidir. Özellikle yaşlılarda böbrek hastalığı olan kişilerde kalp ve tansiyon hastalarında sıvı tüketiminin kontrol ve takibinde doktor uygulaması yönünde hesaplanacaktır.
Büyüme ve gelişme sürecinde olan kişilerin, oruç tuttukları ay boyunca, günde en az 2.5 lt su tüketmeleri tavsiye edilir. Soğuk su, midede kasılmalara neden olarak, sindirimi zorlaştırır ve hazımsızlığa neden olabilir. Bu nedenle Ramazan ayı boyunca içme suyunun oda sıcaklığında olması önerilir.
Oruç Tutarken Susuzluğa Dayanıklı Kalmak için
- Ramazanda yeterli miktarda sıvı tüketimin diğer yandan ise, iftar ve sahur öğünlerinde susuzluğa neden olacak sucuk, pastırma, turşu, şalgam gibi tuz ve baharat içeriği fazla olan yiyeceklerden uzak durmalısınız.
- Oruç tutarken gün içinde aşırı terlemeye sebep olacak eylemlerden uzak durmaya ve uzun süre sıcağa maruz kalmamaya dikkat edilmelidir.
- İftar ve sahur arasında tüketilecek suyun içerisine taze limon dilimleri, taze nane yaprakları veya rulo tarçın eklemek hem suya farklı bir aroma ekleyip içimini basit hale getirir hem de mideyi rahatlatarak tatlı yeme arzusunu bastırabilir.
- Oruçluyken susuzluğa karşı daha dayanıklı kalmak için önerilerden biri de su içeriği yüksek sebze ve meyvelerden yararlanmaktır. Bunun için sahurda, salatalık ve domates dilimleri sofraya eklenebilir, iftar sofrasında da salata ve sebze yemeklerine daha fazla yer verilebilir.
- Çay, kahve, limonata, gazoz gibi içecekler suyun yerini alamaz. Aksine çok fazla tüketimi su içme isteğini bastırabilir. Mümkün olduğunca özellikle ramazan ayında sınırlandırılmalıdır.
- Çay ve kahvenin faza miktarda tüketimi vücutta su kaybına sebep olacaktır. Dolayısıyla iftardan bir iki saat sonra seçilmesi daha uygun olacaktır.
Düzenli ve Yeterli Miktarda Sıvı Alımı Yaptığınız Takdirde:
- Cildi arındırarak sivilce ve siyah nokta oluşumu önlenir.
- Vücuttaki toksinlerin atımını harekete geçirir ve cilde canlılık katar.
- İç organların sağlıklı şekilde işleyişini sağlar.
- Kan dolaşımını hızlandırır.
- Sindirim sistemini düzenler.
- Vücuttaki ödemin atılmasına yardımcı olur.
- Daha kolay kilo verirsiniz.
- Saç köklerini geliştirir ve saç dökülmesi gibi saç sorunlarıyla karşılaşma riskiniz azalır.
Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uzman Diyetisyen Özlem Tay