Kalbiniz Sizin Kadar Genç Olmayabilir
Son zamanlarda genç yaşlar da görülen kalp krizine sebebiyet veren faktörler hakkında konuşan Prof. Dr. Ali Metin Esen, “Kalbiniz sizin kadar genç olmayabilir” şeklinde ifade etti. Esen, “Yaşınız 35 veya 40 olabilir ama tatlı yerken, tuz kullanırken aşırıya kaçıyorsanız, yürümeyi tercih etmek yerine her yere araçla gidiyorsanız, sigara bağımlısıysanız üstelik bir de stres altında yaşıyorsanız kalbiniz sizden 20 yaş yaşlı olabilir” dedi.
Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar çok stresli, gergin ruh hali, hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme içinde buluyorlar kendilerini. İşte bu gibi faktörlerin de etkisiyle kardiyovasküler hastalıklara bağlı ölümler genç yaşta ortaya çıkmaya başladı.
Spor Damarların Yaşını Azaltır
Genel olarak, geçmişte erkeklerin 50 yaş üstü, kadınların ise 60 yaş üstü üzerinde kardiyovasküler riski artışa başlamış, son zamanlarda kadınlarda 40 yaş üstü erkeklerde ise 50 yaş üstü olarak değişmiştir. Yaşınız 35 veya 40 olabilir, peki kalbiniz kaç yaşında? Eğer hamur işi seviyorsanız, tatlıyı seviyorsanız, kullandığınızda tuzu ölçüsü fazlaysa, yürümek yerine her yere araçla gitmeyi tercih etmek ve sigara bağımlısıysanız kalbiniz sizin yaşınızdan 20 yaş fazla olabilir.
Yaşı 56 olup, tansiyonu, şeker hastalığı, kolesterolü olmayan, sigara içmeyen ve düzenli spor yapan bir insanın damar yaşı ise 40’tır. Kalp hastalığı dediğimiz şey aslında damarların rahatsızlanmasıdır. Hasarlı damarlar; kalp krizi, beyin felci, böbrek yetmezliği, anevrizma ve damar yırtılmasına yol açar.
Hamburger Yerken Vücudunuzda Neler Oluyor?
Un, yağ, şeker, kremalı yiyecekler, hazır yiyecekler, kızartma ve hayvansal doymamış yağ asitlerinden oluşan yiyeceklerle beslenme, erken yaşlarda şeker metabolizmasını bozar ve şişmanlığa neden olur ve kalp damar tıkanıklığına neden olur. Örneğin bir hamburger menüsü düşünün; Hamburger, patates kızartması ve şekerli içecekler. Bu menüyü yediğinizde kan şekeri hızla yükseliyor. İhtiyacınız olandan daha fazla tükettiğiniz şeker, görmek istemediğiniz göbek çevresinde yağ olarak depolanır.
Her gün bu şekilde yerseniz, yüksek tansiyon, şeker metabolizması bozukluğu ve lipid mekanizması bozukluğu sorunları kaçınılmaz hale gelir. İnsülin direnciniz kötüleşir ve hızlı bir şekilde kilo almaya başlayabilirsiniz ve yemek yemeye karşı koyamazsınız. Damarlar tıkanır ve kalp krizi kaçınılmaz hale gelir.
Açık Hava Yürüyüşü Tercih Edin
Kalbi yoran faktörlerin arasında; yoğun iş temposu, finansal zorluklar, stres, hareketsizlik, motivasyon kaybı ve kalp gibi kronik mutsuzluk psikolojik faktörler. Stresle artışa gelen kan basıncı ve kan şekeri de artabilir. Koşmak, doğa yürüyüşü yapmak, bisiklete binmek ve yüzmek gibi basit aktiviteler kalbinizi korurken aynı zamanda stresinizi azaltabilir. Hareket etmiyorsanız, haftada bir gün spor salonuna gitmek ve alışagelmiş hareketsizlikten sonra kendinizi zorlayarak zorlayıcı ve ağır egzersizler yapmak size yarar sağlamaz aksine zarar verebilir.
Tabii ki, sigaradan uzak durmak çok önemli bir faktördür. Özellikle gençler arasında sigara kullanımının artmasıyla birlikte kalp ritim bozuklukları ve kalp hastalıkları daha yaygın olmaya başlamıştır. 40 yaşını aştıktan sonra kalp damar hastalığı yönünden risk faktörü taşıyan, ailesinde ve birinci derece akrabalarında kalp hastalığı olan, sigara bağımlısı olan, şeker hastalığı taşıyan, tansiyon ve kolesterol yüksekliği olan kişilerin yılda bir kez check-up yaptırmaları hayatlarını kurtarabilir.
Prof. Dr. Ali Metin Esen
Yorumlar kapalı.