Hamilelikte D Vitamini Takviyesi Gerekli mi?

featured

Hamilelikte D Vitamini Takviyesi Gerekli mi?

D vitamini, sadece hamilelik dönemi için değil; tüm yaşamımız boyunca gereksinim duyduğumuz bir vitamindir. Hamilelerin D vitamini alımının önemi doğacak olan çocuğun tüm sağlığını olumlu etkileyecek kadar önemli olduğunu belirtmek isterim. Çocuğun kemik ve iskelet yapısı gelişimi, beyin gelişiminde ve bir çok alanda etkili olan D vitamini doğacak olan çocuk ve anne sağlığı için önemlidir.

Hamile anne adayının hamilelik sürecine devam etmesi için dengeli ve yeterli bir beslenmeye sahip olmak çok önemlidir. Gebelikte dengeli ve sağlıklı bir diyet genellikle yeterlidir. Bununla birlikte, bebek ve anne yeterince beslenemiyorsa doktordan faydalanabilir. D vitamini, kan değerlerinin normal olduğu vitaminlerden biridir. D vitamini sadece hamilelik süreci için değildir; Hayatımız boyunca önemli olan bir çeşit vitamindir.

Vücuttaki kemik ve kalsiyum metabolizması üzerindeki en önemli etkiye sahiptir. Bağırsaklardan kalsiyum emilimini ve böylece vücudun ihtiyacına göre kemiklerdeki mineralleşmeyi arttırır. D Vitamini ayrıca hücresel farklılaşma, beyin gelişimi ve bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etkileri olan bir vitamindir.

En az D vitamini kaynağı olan UV radyasyonu yeterli değildir çünkü güneş ışınlarının dışında çok az yiyecek vardır ve beslenme yoluyla alım ihtiyacını tamamlayamaz. Bu alandaki çalışmalar, ortalama bir insanın D vitamini ihtiyacının sadece% 20’sini besinler aracılığıyla aldığını göstermiştir.

Gebelikte yeterli miktarda D vitamini alımı çok önemlidir!

  • D vitamini gıda maddeleri; balık, istiridye, yumurta, süt ve süt ürünleri, mantar ve patates.
  • D vitamini yeterli alımı hamilelik sırasında çok önemlidir. Hamile annelerin her gün açık ve güneşli havalarda en az 15-20 dakika yürümeleri gerekir.
  • Balık haftada en az 2 kez tüketilmelidir. Günlük Omega 3’ü almak da önemli bir avantaj olabilir. Çoğu somon balığı ve ringa balığı, D vitamini balıklarında bulunur.
  • Süt ve süt ürünleri ve yumurtaları düzenli olarak tüketilmelidir.

Bu yiyecekleri düzenli olarak tüketen anneler düzenli olarak günde yaklaşık 400-600 l D vitamini almaktadır ve bu yeterli düzeydedir. D vitamini eksikliğinde gebe kadınların kemikleri için en önemli risk; kemiklerin yumuşaması ve kolayca kırılması. Bebeğin kemik deformasyonları, hızlı kırık, doğum sonrası enfeksiyonlar ve ayrıca raşitizm hastalığına yakalanma gibi problemler de hızla sonuçlanır. Yenidoğan döneminde düşük doğum ağırlığı ve yenidoğan hipokalsemi de görülebilir.

D vitamini eksikliği, hamilelik zehirlenmesi olarak da bilinen preeklampsi riskini ve hamilelik sırasında hamilelik diyabeti riskini artırabilir. Ek olarak, normal doğum işleminin yetersiz uterus kasılmalarına neden olarak sağlıklı bir şekilde çalışmasına izin vermeyebilir. Preterm doğum eylemine neden olabilecek D vitamini eksikliğinde bakteriyel vajinozis enfeksiyonunun daha yaygın olduğu yapılan çalışmalarda gözlenmiştir. D vitamini eksikliği, kandaki değerler ölçülerek anlaşılabilir. 30 ng / ml’nin altındaki değerler yetersiz, 10 Ng / ml’nin altındaki değerler eksiklik olarak kabul edilir.

Hamilelik sırasında, D vitamini takviyesi 12. haftada başlatılmalı ve gerekirse hamilelik boyunca sürdürülmelidir. Düzenli D vitamini kullanımı kalsiyum yükselmesine neden olabileceğinden, iştahsızlık, bulantı, aşırı idrara çıkma ve çok fazla su içmek gibi semptomlar görülebilir. Ancak, ilaç desteğinin her zaman son seçenek olduğu unutulmamalıdır. Türkiye gibi güneşli bir ülkede ilk önce açık havada yürüyüş yapılması, bol miktarda balık tüketilmesi tavsiye edilmeli, özellikle deniz mahsulleri, yumurta ve süt ürünleri kesinlikle tükenmelidir.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. İsmet adlı üyenin Tam Profilini görüntüleyin

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü