Hamilelik Döneminde Vücutta Oluşan Değişimler

featured

Hamilelik Döneminde Vücutta Oluşan Değişimler

Hamilelik döneminde vücutta çeşitli değişimlerin oluştuğunu açıklayan Dermatolog Dr. Şale Yılmaz, hamilelik döneminde bu değişimler neler ve nasıl başa çıkılması gerektiği konusunda bilinmesi gerekenleri sizler için anlattı.

Hamilelik, bir kadının hayatının en heyecan verici ve güzel dönemlerinden biridir. Ancak, yaşadığı fiziksel ve duygusal değişimlerden dolayı tedirginlik hissedebilir. Bu tedirginlik ise, değişikliklerin ne olduğunu ve bu konuda ne yapması gerektiğini bilirse azalacaktır.

Her şeyden önce, derinin en büyük organ olduğunu bilmemiz gerekir. Hem iyi hem de kötü içeriği emer. Cildimize uyguladığımız bazı ürünler oral ilaçlar kadar etkili olabilir. Bu ürünlerin içeriği kan dolaşımımız üzerinden bebeğimize aktarılabildiğinden, kullanılan ürünler konusunda dikkatli olmak gerekir. Saçları boyarken, kozmetik ürünlerini seçerken, makyaj ürünlerini seçerken içeriğini inceleyin, doğal ve organik içerikli ürünleri seçin. Ancak yine de bir ürün doğal ise, güvenli bir şekilde kullanılabileceği anlamına gelmez. Dolayısıyla doktorunuza danışmanız gerekir. Kozmetik kullanımınızı mümkün olduğunca sınırlandırın, daha az makyaj yapın.

Hamilelik Döneminde Meydana Gelen Değişimler

Saç: Gebelik döneminde yüksek östrojen hormonuna bağlı saçlarınız hızlı uzar, gürleşir, canlı ve parlak bir görünüm kazanır. Ancak hamilelik döneminde sık görülen Fe (Demir) eksikliği anemisi ilerlemişse saç dökülmesi, mat ve cansız cilt görünümü ve tırnaklarda hassasiyet olur. Bu şikayetler varsa Fe (demir) seviyesi kontrol edilmelidir.

Sivilce: Gebelikte sivilce problemi öncesinden tahmin etmek pek mümkün sayılmaz. Mevcut sivilcelerin geçeceği gibi yeni sivilce oluşumları da seyredebilir.

Benlerde koyulaşma: Hamilelik döneminde, benler, meme rengi ve çiller koyulaşır. Doğumundan bir süre sonra ilk halindeki durumuna dönebilir. Melasma, hamilelik maskesi denilen problem hamilelikteki hormonal değişiklikler nedeniyle oluşur. Genellikle yanaklar, alın ve üst dudakta görülür. Bu sorun, hamilelik döneminde güneşten korunarak büyük ölçüde önlenir. Güneş kremi hamile kadınlar için uygun olmalıdır. Bu lekeler bazı hastalarda uzun süreli sorunlara neden olabilir ve tedavi edilmeleri gerekebilir.

Doku birikimi: İyi huylu cilt oluşumları. Kolun altında, boyun ve meme bölgesinde et benine benzer şekilde doku birikimleri görülebilir. Tehlikeli değildir. Doğumdan sonra genelde geçer. Geçmediği halde kolayca tedavi edilir.

Kuruluk, kaşıntı ve karın bölgesinde çatlak oluşumu: Gebeliğin ilerlemesi ile karın gerginleşebilir, kuruluk ve kaşıntı hissedilebilir. Kilo alımı daha fazla ise bu sorun daha yoğundur. Bol miktarda nemlendirici kullanın. Hamilelik sırasında, ciltte yoğun gerginlik sonucu cilt çatlakları oluşabilir. Çatlaklar genellikle genetik bir arka plana sahiptir. Pembe-kırmızı renkte başlar, sonra beyazlar. Maalesef kesin bir önleyici tedavi yoktur. Kilo kontrolü yapmak ve nemlendirici kullanmaya dikkat etmek önemlidir.

Kılcal damarların genişlemesi ve varis rahatsızlığı: Hormon ve dolaşımdaki değişiklikler kılcal damarların genişmesine ve varisli damarlara neden olabilir. Doğumdan sonra, bazıları iyileşir.

Bunun dışında, hamileliğe özgü cilt döküntüleri oluşabilir. Bu durumda doktorunuza danışmalısınız. Hamilelikteki bu değişiklikler normal değişikliklerdir. Birçoğu doğumdan sonra geçer; Geçmeyen sorunların çoğu da tedavi edilebilir. Bu nedenle, meydana gelen bu değişimlerden dolayı endişelenmek yerine, bu dönemi sakin ve mutlu bir şekilde bebeğinizi bekleyerek geçirmek en sağlıklısıdır.

Dermatolog Dr. Şale Yılmaz

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü