Aile İçi Etkin İletişim Nasıl Kurulur?

featured

Aile İçi Etkin İletişim Nasıl Kurulur?

Aile içinde sağlıklı ilişkiler kurulabilmesi için bazı somut önerileri sizlerle paylaşalım. Öncelikle çocuğunuza rol model yani örnek olmalısınız. Çocuğunuza kazandırmak istediğiniz davranış veya tutumlara sizin örnek olmanız oldukça önemlidir. Çocuklar çoğunlukla ana babalarının sözlerinden çok davranışlarına dikkat etmektedirler. Çocuğunuzun uyumlu, saygılı, dürüst olmasını istiyorsanız sizin de sıklıkla bu davranışları sergilemeniz gerektiğini unutmayınız. Çocuğunuzla sürekli konuşmaya özen gösterin. Pek çok anne ya da baba için başlıca engel konuşmak için zaman bulunamıyor. Uzun bir yürüyüş, akşam yemeği, arabayla bir gezinti baş başa konuşmak için iyi fırsatlar uyarlanabilir. Duyguları, olay veya düşünceleri çocuğunuzla mutlaka paylaşmalısınız.

Çocuk ile iletişim sağlama yöntemleri genellikle 9 yaşın altındaki çocuğunuzla beraber bir oyun etkinliğini yani zekâ oyunları, el işleri gibi paylaşımda bulunmak için günün belirli zamanını ayırmalısınız ve bu süreye tutarlı bir biçimde uyum sağlayınız. Dokuz yaşın üzerindeki çocuklar için ise kesin oyun saatleri planlamak yerine yaşlarına uygun olacak etkinlikler düzenleyerek birlikte zaman geçirebilirsiniz. Aile paylaşım geceleri düzenleyiniz.

Haftada bir gece ve en az 3 saati birlikte geçirmeye özen gösteriniz.

Özellikle de ergenlerin aile törenlerine ihtiyaçları bulunmaktadır. Tüm bireylerin katıldığı gecede beraber yemek yapıp yiyebilirsiniz ve herkes unutamadığı bir anısını anlatabilir ki zaten çocuklar ana babalarının okul çağı hatıralarını dinlemekten hoşlanırlar. Hep beraber oyun ve ya kukla gösterisi yazarak oynamayı tercih edebilirsiniz. Çocuğunuzla şakalaşıyor şekilde iletişiminizin olmasına özen göstermelisiniz. İyi niyetli mizah ile hoş bir kahkaha çocuk ve ebeveyn ilişkisini canlı tutulmasını sağlar, yaşamın zor yönleriyle daha kolay baş edebilmeyi sağlamaktadır.

Çocuklarda eğlenerek eğitim verin

Eşinizle aranızda oluşabilecek çelişkilerinizi gizli olarak çözüme kavuşturmalısınız. Eşlerin birbirlerini eleştirerek hakaret etmesi çocuğun anne ve babasına duyduğu güvenin azalmasına neden olmaktadır. Çocuğunuza evi anne ve babanın yönettiğini hissettirmelisiniz. Evin kurallarını yazarak asabilirsiniz. Çocuğunuzun da görüşlerini alarak temel kuralları en fazla üç ya da dört madde halinde belirleyebilirsiniz.

Çocuğunuzun yaşına uygun olacak şekilde görev veya sorumluluklar vermelisiniz. Yani çocuk, 2 yaşında elbisesinin bir parçasını giyerken, 3 yaşında atletini ve 5 yaşında ise kendi başına giyinip soyuna bileceği ebeveynlerce bilinmesi gereken bir konudur. Aile İçi Etkin İletişimin Önemi adlı yazımızda dikkat edilmesi gereken detayları belirttik. Siz de bu doğrultuda ilerlerseniz iletişim sıkıntısı kalmayacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Yorumlar kapalı.