Stresten Uzak Durmanın Yolları
İnsanlık, varlığından bu yana hayatta kalmak için bir savaş vererek ‘stres’ altında yaşıyor. Bir organın çalışma düzeninin bozulması veya çalışma yolunda trafikte ne olduğu, havanın durumu, ikili ilişkiler strese neden olabilir. İnsanların deneyimleri ile başa çıkmak için farklı beceriler geliştirmeleri gerekir.
Kendinize Özel Yöntem Geliştirme
İş yerlerimizde, iş biçimleri, çalıştığımız yerler ve ilişkiler biçimleriyle gittikçe daha fazla stres kaynağı var. İşyerleri çok daha kalabalık, evlerimize daha uzak, iş ve ilişkiler daha karmaşık. Bu nedenle, bugünün insanlarından bu yeni zorlukları tanımak ve bunlarla baş etmek için benzersiz yöntemler geliştirmeleri beklenmektedir.
Stresin Biyolojik Özellikleri
Şahsen, yorgunluk, sıkıntı, endişe, hatta depresif koşullar, yüksek tansiyon, kalp çarpıntısı, mide-bağırsak sorunları, hormonal değişiklikler, hoşgörüsüzlük, mutsuzluk, hızlı tahriş ve yalnızlık gibi günlük kişiler arası semptomlarla stresi gözlemleyebiliriz. İlk adım, modern yaşamın tüm bu sorunlara yol açabileceğini bilerek yaşamlarımızı buna göre düzenlemeye çalışmaktır. Örneğin, sevdiğimiz bir işi seçmek, işimizin dışındaki hayatlarımızı ve ilişkilerimizi rahat ama dinlenememek ve dünya görüşümüzü zenginleştirmek ve geniş bir bakış açısı kazanmak.
Kendinizi Bilin ve Eğlenmenize Bakın
Stres seviyesini azaltarak hissedilen stres seviyesini azaltmak, yaşamdan zevk almamızı sağlayacaktır. Örneğin, her şeyi kendimiz yapmaya çalışmak yerine, işleri uygun şekilde yapmak, işten zaman ayırmak, dinlenmek, vücudumuzu mümkün olduğunca dinlendirmek, zararlı alışkanlıklardan kaçınmak, diyet ve uyku alışkanlıklarımıza dikkat etmek yerine; biyolojik dengemizi korumak için işe yarayabilecek tedbirler. Psikolojik olarak kendimizi daha iyi tanımak, zihinsel becerilerimizi geliştirmek, yaşam boyu merak ve öğrenmek, farklı alanlarla ilgilenmek, okumak, el becerilerimizi geliştirmek, farklı kültürleri görmek, olaylara farklı açılardan bakabilmek için çaba sarf etmek azaltılmış bir zorluk.
Bazı Hurafelere İnanmayın
‘Nefes terapisti’, ‘yaşam koçu’, ‘regresyon terapisti’, ‘R2ci’, ‘üfürükçü’, ‘şifacı’, ‘biyoenerjici’ adıyla ortaya çıkan çeşitli hurafeler karşı inanmamak gerekiyor. Günümüzde “trend” olan bu yeni tür meslek erbaplarının problemlerin kaynağını, toplumsal tasarım olarak değil de, kişinin kendi yanlışları, tembelliği, bilgisizliği ve yetersizliği olarak görünüyor. Bu tür hurafeler insanları yıllardır dolandırıyor, bilimsel bilginin aydınlatamadığı insanları hurafeler aldatıyor.
Kişisel Özellikler
Mesleğimizle ilgili tüm meselelerde olduğu gibi, bu meseleyle başa çıkma yolları kişisel olmalıdır. Örneğin, obsesif bir kişi, iyi yapılmış işleri yapmaya çalışır ve yeni işlere itiraz edemez, bu yüzden sürekli bir çalışma yükü altındadır, narsist bir kişi, çalışmanın yalnızca görünür kısımlarıyla ilgilendiği izlenimini verebilir. ve çok iş yapıyor. Bu gibi durumlarda, hem yöneticilerin hem de diğer çalışanların görevi, iş yapanları engellemek, iş yapanları engellemektir. Takıntılı kişiler tarafından yapılması gereken en önemli şeylerden biri, kendilerine verilen işlerin asıl sahiplerine bir iş olarak atıfta bulunmayı öğrenmektir çünkü aşırı iş yükünü kabul etmemektedirler. Sosyal kaygı düzeyi yüksek olan insanlar ne yaptıklarına odaklanabilir ve diğer insanlarla ilişkilerini uygulayabilirler. Bağımlı kişilerin destekleyici yöneticilerle çalışma olasılığı daha yüksektir.
“Sağlıklı Kafa Sağlıklı Vücutta Bulunur”
Mustafa Kemal Paşa Atatürk’ün de dediği gibi sağlıklı kafa, sağlıklı vücutta bulunur. Vücudunuza, beslenmenize iyi bakın. Mesela, ılık bir limon ve tarçın ikilisinden oluşan çayın strese iyi geldiğini biliyor musunuz? Veya papatya çayının zihni sakinleştirip sinirleri yatıştırdığını.. Bedeninizi çok yormayın ara ara dinlendirin. Genellikle vücudumuzu ve beynimizi rahatlatıcı önlemleri ihmal etmemeliyiz. (Örneğin, iyi bir uyku, işe mola verme, kısa egzersizler, uygun nefes alma çalışmaları, oturma şekline dikkat etme, dinlenme / kendini geliştirme alanları dışında iş oluşturma, yürüyüş / gezi, ihmal etmemek için okuma / izleme etkinlikleri , sosyal ilişkiler gibi)
Hayal Kırıkları Beklentilerden İbaret ise Beklentileriniz Gerçekçi Olmalı
Beklenti öfkenin yoğunluğunun artmasına neden olabilir. İşyerindeki durumun gerçekçi bir değerlendirmesi ve buna göre beklentilerin ayarlanması, ayrıca başkalarının ruh hallerine yönelik bir empati duygusunun geliştirilmesi öfke kontrolünü kolaylaştırabilir ve böylece stres seviyesini azaltabilir. Ayrıca, durumu geniş bir açıdan değerlendirmek, öfke yerine mizah kullanarak beyin ve vücut sağlığının korunmasına yardımcı olabilir.
Bayan Güzellik