Zeytin Yağı Zayıflatır Mı?
Sağlıklı beslenme ve zayıflama her dönem üzerinde durulan konulardandır. Literatürlerde pek çok diyet tanımlanmıştır. Akdeniz diyeti de en sağlıklı diyetler arasında literatürlerde yer bulmuştur. Bu diyet için önemli bileşenlerinden biri zeytinyağıdır.
Bunun yanı sıra bol sebze ve meyvenin olduğu, tam tahıl ürünlerini içeren, kurubaklagillerin yer aldığı, yağlı tohumların tüketildiği bir beslenme çeşididir. Türkiye başta olmak üzere Yunanistan, Tunus, İtalya gibi ülkelerde sıklıkla yetiştirilen zeytin, bölgede bu sağlıklı yağın kullanımını arttırmış, zamanla sıvı altın ismiyle de anılmıştır.
Diğer Yağlara Kıyasla Daha Etkili
Vücuda alınan yağların enerji vermeleri için yakılması gerekir. Yağlardan vücut için gerekli enerji elde edilmesi olayına oksidasyon işlemi denir. Doymamış yağ asitleri vücudumuzda doymuş yağlara göre daha fazla okside olmaktadır. Ayrıca zeytinyağında bulunan oleik asidin yağ oksidasyonunu arttırdığını gösteren çalışmalar vardır. Bu yüzden zeytinyağı diğer yağlara kıyasla zayıflama üzerinde daha etkilidir.
Ayrıca yağlar, midenin boşalma süresini uzatarak acıkma duygusunu geciktirirler daha az yemek yemenizi sağlayabilir. Yapılan bir çalışmada beslenme düzenlerinde doymuş yağların yerine tekli doymamış yağ asitlerini tüketen bireylerin vücut ağırlığında azalma gözlemlenmiştir. Bütün bu göstergeler Akdeniz diyetinde bulunan zeytinyağının zayıflama üzerinde etkili olabileceğini göstermektedir.
Türk mutfağımız açısından da önemli bir yağ olan zeytinyağının kullanımının artması sağlık açısından bizlere hem faydalı hem de önemli etkiler sunacaktır. Zeytinyağı kullanımı arttıkça daha sağlıklı nesiller yetişmesi sağlanacaktır.
Zeytin Yağında Bulunan Bileşikler
Yağları yapıları itibariyle doymuş yağ ve doymamış yağ asitleri olarak ikiye ayırırız. Zeytinyağı oranında doymuş ve % 85 oranında doymamış yağ asitlerinden oluşur. Doymamış yağ sitlerinden ise tekli doymamış yağ asitleri zeytinyağında yüksek miktarda bulunmaktadır. Tekli doymamış yağ asidi( oleik asit) içeren diyetler kalp hastalıklarına karşı koruyucu olduğu bilinmektedir.
İçerisinde bulunan fenolik bileşikler zeytinyağının kendine has kokusunu, tadını oluşturur. Ayrıca antioksidanlarca(E-vitamini ve fenolik bileşenler) zengin olması sebebiyle diğer yağlara oranla daha sağlıklıdır. Bu sebeple daha fazla tercih edilmektedir. Zeytinyağlarında bulunan bu sağlıklı bileşenler her zeytinyağında değişen miktarlardadır. Zeytinlerin türüne, üretim yılına, geldiği bölgeye göre bu bileşenler azalmakta veya artmaktadır.