Yüksek Topuklara Dikkat

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yüksek Topuklara Dikkat

Yüksek topuklu ayakkabıların yol açtığı rahatsızlık, halk arasında adı “başparmak çıkıntısı” veya “bunyon” olarak bilinen Halluks Valgus rahatsızlığı yani başparmağın dışarıya doğru eğilmesidir.

En belirgin deformasyon, başparmağın parmak üzerinde dik açı ile bükülmesi ve kemiğin başparmağın köşe noktasından çıkıntı yapmasıdır. Bu kemik çıkıntısının başparmağındaki gelişimi başparmağın gövde yükünü hareket ettirmek ve eklemin deformasyonunu azaltmak için işlevini azaltır.

Hastalık kadınlarda erkeklerden 4 ila 7 kat daha sık görülür. Bu hastalığı 6-7 kadında görmek mümkündür. İstatistikler, 30 ila 40 yaşındaki grupta artan sayıda kadın olduğunu göstermektedir. Bu, uzun uçlu dar ayakkabı giyen kadın etkisinin yanı sıra genetik faktörlerden kaynaklanmaktadır. Bu bilimsel olarak kanıtlanmamış olmasına rağmen, bu hastalığa karşı duyarlı olmamız ve bu ayakkabıları çok sık giymemiz durumunda, bu hastalığa yakalanma olasılığı artar. Aşil tendonunun kısa olması, ayağın ileri düz basılması ve düz ayağın halluks valgus hastalığına neden olan faktörler arasındadır.

 

Hallux Valgus (Başparmak Çıkıntısı) Hastalığın Belirtileri Nelerdir?

Bu hastalık genellikle erken yaşta çok hafif bir seviyede başlar, zamanla ilerlemek daha ciddi hale gelir. Ayakta şişkinlik açısı arttıkça, ayakkabılarda ayakta durmak ve acı çekmek zorlaşır. Çıkıntı belirli bir açıyı aştığında, ağır ayakkabı ve ayakkabı giymeyi zorlaştırarak hastanın yaşam kalitesini düşürür. En önemli etki hastaların yaşam kalitesini olumsuz etkilemesidir. Yaşam kalitesi ilk olarak, ayak parmağının ucunda ağrı kırmızılığıyla düşmeye başlar. Ayakkabı giyerken ve yürürken acı, acı ve uyuşukluk hissederler.

İleri vakalarda, hastalar normal spor ayakkabı giymekte zorlanırlar ve yeteneklerinde bir azalma hissederler. Günlük enerji yakma miktarını azaltır. Çok kolay hareket edemiyorlar, yürüyemiyorlar ve düzgün spor yapamıyorlar. Hastalar günlük normal diyetlerini alsalar bile kalorileri azaldıkça kiloları da artmaya başlayabilir. Hastalar genellikle böyle ifade eder, efendim. Ayaklarımızdaki bu acının, çok alakasız olduğunu düşünmemize rağmen, buna neden olabileceğini bilmeliyiz. Pasif bir yaşamda kalp, tansiyon, diyabet gibi kronik hastalıkların yakalanması çok daha kolay hatırlanmalıdır.

Ticari olarak temin edilebilen silikon aparatları, ayakkabının cilde ve iltihaplanma bölgesine olan baskısıyla kısa süreli önleyici ve rahatlatıcı olabilir, ancak bu rahatlama hissi geçicidir. Hastalığın tedavisi ancak kemikteki deformitenin düzeltilmesi ile mümkündür. Buna ek olarak, silikon aparatları, bölgedeki ayakkabıların diğer parmakları daraltmak için ayakkabılardan zarar görmesi ve diğer deformasyonlara neden olabilir.

Hallux Valgus (Başparmak Çıkıntısı) Nasıl tedavi edilir?

Hallux Valgus’un kesin tedavisi ancak ameliyatla mümkündür. Tedavi, hastalığın derecesine ve kemik deformitesinin gözlendiği bölgeye göre değişir. Sık yapılan işlemler tarak kemiğinin başparmağa yakın bölgesinde yapılır. Teknik, hastalığın derecesine ve türüne göre değişir. Tedavinin başarılı ve kalıcı olması için hasta önce hangi tür Hallux Valgusa’nın dereceye sahip olduğunu belirlemeli ve ardından uygun tedaviyi seçmelidir. Hastalarımız ameliyat yaptıkları gün, birkaç saatlik ameliyattan sonra tam yük ve destekle yürüyebilirler. İlk gün normal olarak yükselebilir ve yürüyebilirler. Ameliyatın üçüncü gününden itibaren günlük hayata geri dönüş yapılabilir

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü