Sahurda Çay Yerine Yoğurt Tüketin
Sahurda tüketilen yoğurt veya ayranın sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olacağının altını çizen Öğr. Gör. Merve İşeri Uzunoğlu, ayrıca şu sözlerini de ekledi, “Çay ve kahve gibi kafeinli içecekler ise diüretik etkiye, yani kişinin sık idrara çıkmasına ve fazla sıvı kaybetmesine neden olduğundan özellikle sahurda tavsiye edilmez” dedi.
Uzmanlardan gelen uyarılar Ramazan’ın başlamasından günler önce gelmeye başladı. Bu mevsimde havanın ısınmaya başlamasıyla birlikte, açlık ve susuzluk dönemleri artar ve ısınan havanın yanı sıra vücuttaki sıvı kaybı da oruç tutanların beslenme konusuna daha fazla dikkat gerektirir.
Sahuru 2-3 Bardak Su ile Bitirin
Sahurda bulgur, kepekli pirinç gibi kompleks karbonhidratlar ile bakliyatlar tüketmek yararlı olur. Özellikle kan şekerini hızlı yükselten, vücutta çok hızlı sindirilen ve daha sonrasında kan şekerinin hızlı düşmesine neden vererek açlık hissi, yorgunluk ve susuzluğa neden olabilecek basit şekerlerden, işlenmiş hazır gıdalardan ve hamur işlerinden uzak durmak gerekir.
Sahurda ayrıca yumurta ve peynir gibi proteinler tüketirken, yoğurt veya ayran tüketmek de sindirim sisteminin düzenli çalışmasını destekleyecektir. Çay ve kahve gibi kafeinli içecekler, idrar söktürücü etki, yani sık idrara çıkmayı tetiklediğinden dolayı sıvı kaybı yaşatacak olması nedeniyle önerilmez. Gün içinde tüketilecek olan sıvı kaybını en aza indirmek ve tüketilen gıdalara duyulan susuzluk hissini önlemek için sahur 2-3 bardak su ile kapatılmalıdır.
Kızartma ve Yağlı Yiyeceklerden Kaçınılmalıdır
İftar zamanı geldiğinde ise uzun süren açlığın ardından kan şekerini dengeli bir şekilde yükseltmek sağlık açısından dikkat edilmelidir. İnsan beyni yemek yerken ilk 20 dakika tokluk uyarısını iletmez. Dolayısıyla, hızla tüketilen bir öğün vücudun gereksiniminden aşırısını tüketilmesine neden olur ve kan şekeri hızlı bir şekilde artış gösterir. Ardından tekrar düşen kan şekeri üşüme ve bitkinlik hissi oluşturur. Hani bazen yemek yedikten sonra bir ağırlık bastı diyerek uyumaya gideriz ya öyle zamanlardan bahsediyorum.
İftarda öncelikle orucu suyla açtıktan sonra hurma, zeytin gibi lifli ve az miktarda besin tüketmek şeker dengesini sağlamak ve tansiyonu normale dönüştürmek için yardımcı olur.
Bu şekilde, bir kase sıcak veya ılık çorba, sindirim sisteminin rahatça çalışmasını sağlar. Yemeğin geri kalan kısmında patates kızartması, aşırı baharatlı ve yağlı yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Tatlılar tüketilirken, yemekten sonra mümkün olan en kısa sürede, doğal şeker içeren yiyecekler ve sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Ek olarak, protein kaynağının besin maddelerinin, vücut direncini uzun süre aç bırakmadan koruyabilmeleri de önemlidir.
Öğr. Gör. Merve İşeri Uzunoğlu