Hamilelik Döneminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kadınların çoğu hamilelik döneminde günlük aktivitelerine devam edebilir. Ancak hamilelik döneminde dikkat edilmesi gerekenler atlanmamalıdır. Hamilelik döneminde hem kadının hem de gelişmekte olan fetüsün sağlığı ve refahı hamilelik sırasında birincil öneme sahiptir, bu nedenle belirli yiyecekleri tüketmekten ve potansiyel olarak riskli aktiviteler yapmaktan kaçınmak en iyisidir. Nasıl kaçınılır?
Hamilelik Döneminde Alkol Tüketimine Dikkat
Hamile bir kadın alkol içtiğinde, alkol plasentadan geçer ve fetusu etkileyebilir. Hamilelik sırasında alkol içmek fetal alkol sendromuna neden olabilir.
Rahimde alkole maruz kalan bir fetüs, çok çeşitli fetal alkol spektrum bozuklukları geliştirebilir. Bu bozukluklar aşağıdaki sağlık sorunlarına neden olabilir:
- fiziksel anormallikler
- zihinsel engel
- davranış problemleri
- nöbetler
- zayıf büyüme
- gelişimsel gecikmeler
- azaltılmış koordinasyon ve iyi motor becerileri
Araştırmacılar, ne kadar alkol olursa olsun, hamilelik sırasında tüketmenin güvenli olduğundan emin değildir. Bu nedenle çoğu doktor hamile kadınların tamamen alkolden uzak durmasını önerir.
Hamilelik Döneminde Bazı Besinler Sakıncalı Olabilir

Hamile kadınların hamilelik sırasında, koku alma duyularındaki değişiklik nedeniyle veya yiyeceklerin kendilerini hasta hissetmelerinden dolayı bazı yiyeceklerden kaçınmaları yaygındır. Ancak, tüm hamile kadınların yemekten kaçınması gereken bazı yiyecekler vardır. Bunlar şunları içerir:
Öğle yemeği et ve şarküteri salataları: Şarküteri etleri ve hazır tavuk salatası gibi yiyecekler, listeria içerebilir. Listeria, plasentayı geçebilen ve fetüs için ölümcül olabilen bir bakteridir.
Pastörize edilmemiş meyve suyu ve süt: Şarküteri etlerinde olduğu gibi, pastörize edilmemiş süt ürünleri ve meyve suları listeri ve gıda zehirlenmesine neden olabilecek diğer bakterileri içerebilir.
Bazı yumuşak peynirler: Bazı yumuşak peynirler, pastörize edilmemiş süt ürünleri, özellikle bri, beyaz peynir ve queso blanco gibi ithal edilen yumuşak peynirler içerebilir.
Cıvada yüksek balık: Kılıç balığı, köpek balığı ve uskumru yüksek miktarda civa içeren balıklar arasındadır. Dimes March’a göre, fetusu cıvaya maruz bırakmak beyin hasarı veya işitme ve görme problemlerine neden olabilir.
Çiğ et ve balık: Suşi ve çiğ istiridye içeren çiğ et ve balık, hem salmonella hem de toksoplazmoz içerebilir. Gebe kadınların bu patojenlerden gıda kaynaklı hastalıklara yakalanma riski daha yüksektir.
Gıda kaynaklı hastalık, cenine ölümcül olabilen bir kan enfeksiyonu olan dehidratasyon, ateş ve rahim içi sepsise neden olabilir.
Çiğ yumurta: Çiğ yumurta da salmonella içerebilir. Hamileler, pişirilmemiş kurabiye hamuru veya ev yapımı Sezar salatası sosu gibi çiğ yumurta içerebilecek yiyeceklerden kaçınmalıdır.
Çok fazla kafein tüketimi.
Alkolle aynı şekilde, kafein plasentayı geçebilir ve fetüsü etkiler.
Hamilelik ve kafein tüketimine ilişkin verilerin çoğu yetersiz olsa da, araştırmalar, kafein alımının günde 300 miligram (mg) ile sınırlandırılmasının en iyisi olduğunu gösteriyor. Bazı uzmanlar, bundan daha büyük miktarların fetüse zarar verebileceğine ve gebelik kaybı ve düşük doğum ağırlığı riskini artırabileceğine inanmaktadır.
Bayan Güzellik / Sağlık