Görünmez Diş Teli Lingual Tedavisi
Lingual kelimesinin anlamı ‘dişlerin arka yüzeyi’ anlamına geçiyor ki isminden de anlaşılabileceği üzere ortodontik tedavide diş teli ve braketlerin dişlerin görünen dış yüzeylerin yerine, dile bakan iç tarafına takılarak yapılan bir ortodontik tedavidir.
Bu şekilde, uzun vadeli ortodontik tedavilerde ortodontik cihazların ortaya çıkmasından kaynaklanan estetik kaygılar tamamen ortadan kalkar.
Günümüzde, ortodonti alanında, özellikle son yıllarda meydana gelen teknolojik gelişmeler nedeniyle, büyük ilerlemeler kaydedilmiştir. Kullanılan malzemelerin özelliklerine bağlı olarak, bu tedaviyi alan hastalar, tedavilerinde 3 ila 6 aylıkken dişlerinde iyileşmeyi açıkça görebilirler. Bu noktada, tellerin ve braketlerin dişlerin arka yüzeylerine tutturulduğu lingual teknikle tedavi edilen hastalar, tedavinin sonucunu kısa vadede deneyimlemeye başlarlar ve tedaviyi başından itibaren adım adım takip edebilirler . Ortodontik aygıtların dişlerin dış yüzeylerine tutturulduğu geleneksel teknikler ile tedavi gören kişiler dişlerinde 6 ay civarında gözle görülür düzelmeler görseler bile tel ve braketlerin görüntüsünden dolayı özgürce gülümseyebilmek için tedavinin sonunu beklemek zorunda kalırlar.
Günümüzde lingual tedavide kullanılan braketler laboratuvar ortamında en son teknoloji kullanılarak hazırlanmakta ve minimum hata payı ile üretilmektedir. Bu braketler yuvarlak ve yassıdır, konturların boyutu ve kalınlığı küçüktür ve ayrıca diş yüzeylerine tam olarak uyarlanmıştır. Lingual terapi, 2 ila 3 haftalık bir alışma süresinden sonra hastalar ağızda tamamen rahatsız etmeyecek hale gelecek şekilde alışırlar.
Ortodontik tedavinin en önemli dezavantajlarından biri, zayıf ağız bakımına sahip hastalarda diş çürümesine neden olmasıdır. Farklı çalışmalarda, dişlerin iç tarafına uygulanan lingual braketlerin tükürük sekresyonundaki artıştan dolayı dış tarafa uygulanan tellerden daha az çürümeye neden olduğu gösterilmiştir.
Ortodontik tedavilerde bazı vakaların tedavisinde sürekli diş çekimi yapılmakta. Lingual tedavilerde tedavi edilen kişilerin kitlesi çoğunluğunu erişkin hastalardan oluşması ayrıca tekniğin biyomekaniğinden kaynaklı özellikleri nedeniyle diş çekimi yapılarak tedavi edilen hasta yüzdesi labial yani tellerin dışarıdan takıldığı tekniğe göre daha azdır.
Ortodontik tedavilerde, özellikle erişkin hastalarda tedavide boşlukların görüntüsü bir problem olabilir. Dil tekniğinde, bu boşluklar tedavi sırasında yapay dişlerle kamufle edilir ve boşluk kapanması sırasında yavaş yavaş aşınır. Böylece, bu boşlukların negatif görünümü tedavi sırasında elimine edilebilir.
Özellikle yetişkin hastalarda, geleneksel yöntemlerle yapılan ortodontik tedaviler, tedavi sırasında karşılaşılabilecek estetik kaygıları psikolojik ve sosyal deneyimlerden etkileyebilir. Artık ortodontik tedavinin estetik bir şekilde yapılabildiği günlerde, hem sağlıklı hem de bakımlı dişlere ve güzel bir gülümsemeye bakış açınızdan ödün vermeden ve dil tedavisi ile görünümünüze zarar vermeden ulaşmak mümkündür.
Ortodontist Dr.Cem Caniklioğlu