Depresyon Belirtileri

featured
depresyon belirtileri

Depresyon Belirtileri

Depresyonun belirtileri genellikle şunlardır:

  • Sürekli üzgün hissetmek,
  • Sürekli moral bozukluğu hissetmek,
  • Daha önce severek yapılan faaliyetlerde ilgi kaybı,
  • İştahsızlık ya da çok fazla yemek yeme, buna bağlı olarak kilo kaybı ya da kilo alınması,
  • Uykusuzluk çekmek ya da çok fazla uyumak,
  • Yorgun ve halsiz hissetmek,
  • Sürekli daha yorgun hissetmek,
  • Fiziksel aktivitelerde yavaşlama
  • Kendisinin önemsiz değersiz ve/veya suçlu olduğunu düşünmek,
  • Düşünceleri toplamakta zorluk, konsantre olamamak,
  • Tekrarlayan ölüm ya da intihar isteği

Bu belirtileri hisseden kişiler doktorlara görünmelidir. Depresyon çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Her 15 Kişiden birinde rastlanır. Her 6 insandan biri yaşamının bir döneminde depresyon geçirir. Genelde insanların depresyonla ilk karşılaşmaları 20’li yaşların ortalarına doğru görülür.

Depresyon Nedir?

Depresyondan şikayetçi hastalar daha önce keyif aldıkları severek yaptıkları aktivitelerden zevk almamaya başlarlar. Hatta tam tersine bazı hastalar eskiden sevdikleri aktiviteleri yaparken aşır derecede hüzünlendiklerini ifade ediyorlar.

Depresyon insanların çalışma verimliliklerini düşüren hatta bazen sıfırlayan bir rahatsızlıktır.

Depresyon Ve Üzüntü /Keder

Depresyon ile keder farklı kavramlardır. Genel olarak kadınların, depresyona erkeklere oranla daha yatkın olduğu saptanmıştır. Yapılan pek çok araştırma, her 3 kadından birisi yaşamının bir döneminde ciddi bir depresyon geçireceğini gösteriyor.

Depresyon çok derin üzülmek/kederlenmek değildir. Depresyon üzüntü ya da keder ile karıştırılmamalıdır. İnsanın işini kaybetmesi ya da çok sevilen birini ölüm haberi ya da önem verilen bir ilişkinin sona ermesi insanları derinden etkileyebilir.

Böyle olaylar karşısında insanlar üzülüp, kederlenebilir. Fakat üzüntü hissetmek ile depresyonda olmak kesinlikle çok farklıdır.  Keder ya da üzüntüde kişinin özgüveni sarsılmaz. Oysaki depresyonda ciddi bir değersizlik hissedilir. İnsanlar kendilerinden nefret ederler.

Aradaki fark anlaşıldığı takdirde yardım almak ve tedavi olmak daha olasıdır.

Depresyon Sebepleri

Depresyon sebepleri olabilecek unsurlar şunlardır:

Biyokimya:  Biyokimyasal reaksiyonlar depresyon gelişiminde önemlidir. Beyinde bulunan bazı kimyasallardaki değişiklikler depresyonun gelişmesine yol açar.

Genetik:  Genetik geçiş nedeni ile depresyon görülebilir. Bu konuda tek yumurta ikizleri üzerinde çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Araştırma sonuçları ikizlerden birinde depresyon gelişiyorsa diğerinin de hayatının bir döneminde depresyon geçirme ihtimali % 70 olarak saptanmıştır.

Kişilik: Kişisel özellikler depresyonun ortaya çıkışında etkilidir. Özgüveni düşük, olumsuz düşünmeye yatkın, strese fazla dayanıklı olmayan kişilerin depresyon geçirme riski daha yüksektir.

Çevresel Faktörler: Çevre koşulları depresyona zemin hazırlayabiliyor. Sürekli olarak şiddet uygulanması, ihmal edilmek ya da sürekli yoksulluk çekmek zorunda kalmak gibi çevresel faktörler depresyona yatkınlığı arttırmaktadır.

Depresyon Nasıl Geçer?

Depresyon terapisinde güzel haber, depresyonlu hastaların % 80 ila % 90’ı tedavi sonucu iyileşiyorlar. Hemen hemen hastaların tamamı tedavi sonucuna belirtilerinin yatıştığını rahatladıklarını belirtiyorlar.

Bazı özel durumlarda depresyon ( tiroid vb.)  farklı sebepler nedeniyle de gelişebilir. Bu tip problemlerin elemine edilmesi için doktor tarafından çeşitli testler istenebilir.

İlaç Kullanımı

İlaçlar beyinde değişim gösteren kimyasalları etkileyerek tedaviye yardımcı olabilir. Bu nedenle doktor beyin kimyasının düzenlenmesi için ilaç reçete edebilir. Bu ilaçlar doktor kontrolünde kullanılır ve bağımlılık yapmazlar.

Psikoterapi Tedavisi

Psikoterapi terapisi ya da bir başka deyişle konuşma terapisi, hafif depresyon geçiren kişilerde tek başına dahi etkili olabilir. Fakat daha ağır durumlarda orta şiddette ya da şiddetli depresyonda doktor tarafından psikoterapi ve ilaçların bir arada kullanılması önerilebilir. Konuşma terapisinin depresyondaki hastalara çok yararlı olduğu araştırmalarla saptanmıştır.

Pek çok vakada 10- 15 seansta ciddi ilerlemeler sağlanmıştır.

Elektrokonvülsif Terapi (ECT)

Elektrokonvülsif tedavi eskiye oranla çok geliştirildi. Diğer tedavilere cevap alınamadığı takdirde şiddetli majör depresyon ya da bipolar bozukluk olduğu düşünülüyorsa, bu yönteme başvurulabiliyor. Bu işlem bir psikiyatrist, hemşire ve anestezi uzmanından oluşan bir ekip tarafından yönetilir.

Depresyon Nasıl Atlatılır?

Depresyonun yenilmesi ve kişisel çabalar alınacak sonuç üzerinde çok etkilidir. Hastaların depresyonla başa çıkabilmek için yapabilecekleri şeyler vardır. Bu her hastaya göre değişebilir. Sözgelimi düzenli egzersiz yapılması pek çok insana iyi gelmektedir. Yeterli uyku uyunması depresyonun iyileşmesi için önemli bir faktördür. Sağlıklı beslenmek ve alkolden uzak durmak, depresyon semptomlarını azaltabiliyor.

Unutulmaması gereken konu depresyonun gerçek bir hastalık olması ve doktor tarafından tedavi edilmesi gerektiğinin göz ardı edilmemesidir.

Depresyon belirtileri hisseden kişilerin ilk adımda aile hekimlerini ya da psikiyatristi görmeleri gereklidir. Depresyon bekleyerek kendiliğinden geçen bir hastalık değildir. Depresyon zaman geçtikçe ilerleyen bir hastalıktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Yorumlar kapalı.