Deprem Çantasında Neler Olmalı?

DEPREM ÇANTASINDA NELER OLMALI
DEPREM ÇANTASINDA NELER OLMALI
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Deprem Kuşağı Tehlikesi

Bir çoğumuz deprem çantasını hazır bulundurmayı gerek görmese de aslında büyük bir deprem her an meydana gelebilir ve bizler afette hayatta kalma mücadelesi ile karşı karşıya gelebiliriz. Deprem çantası nasıl hazırlanır? Deprem çantasında neler olmalı?

AFAD, GÜNCEL TÜRKİYE DEPREM TEHLİKE HARİTASI YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKTE GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

AFAD Başkanı Oktay: “Türkiye topraklarının yüzde 92’si deprem kuşağında bulunuyor, nüfusumuzun yüzde 95’i ise deprem kuşağında yaşıyor” Ülkemiz deprem kuşağında olduğundan olası büyük ve yıkıcı bir depreme karşı hayatımızı sürdürmeye devam etmek için kendinize bir deprem çantası hazırlamayı ihmal etmeyin.

Yukarıda linkte verilen fotoğrafta görmüş olduğunuz Türkiye deprem tehlike haritasının güncel halidir. Görüldüğü gibi ülkemizde çok fazla 1. ve 2. derecede deprem tehlikesi olan il mevcut.

TÜRKİYE DEPREM TEHLİKE HARİTASI
TÜRKİYE DEPREM BÖLGELERİ

1. Derece Deprem Bölgeleri

İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Isparta, Uşak, Bursa, Yalova, Bilecik, Sakarya, Kocaeli, Düzce, Bolu, Karabük, Çankırı, Bartın, Amasya, Tokat, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Hakkari, Şırnak, Siirt, Adıyaman, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Kırşehir, Kırıkkale.

2. Derece Deprem Bölgeleri

İstanbul, Tekirdağ, Zonguldak, Samsun, Erzurum, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Bitlis, Şırnak, Batman, Diyarbakır, Adıyaman, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş, Adana, Antalya, Afyon, Kütahya, Eskişehir, Uşak, Çankırı, Çorum.

3. Derece Deprem Bölgeleri

Edirne, Tekirdağ, İstanbul, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Artvin, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Kahramanmaraş, Sivas, Kayseri, Yozgat, Nevşehir, Çorum, Ankara, Konya, Eskişehir, Antalya, İçel.

4. Derece Deprem Bölgeleri

Edirne, Kırklareli, Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Ankara, Konya, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Adana.

5. Derece Deprem Bölgeleri

Aksaray, Konya, Karaman, Niğde.

DEPREM ÇANTASINDA NELER OLMALI
DEPREM ÇANTASINDA NELER OLMALI

Deprem Çantasında Neler Olmalı?

Deprem riskinden bu kadar bahsettikten sonra deprem çantasında neler olması gerektiği konuya artık giriş yapabiliriz. İşte deprem çantasında bulundurmanız gereken malzemelerin listesi…

Not: Deprem çantanız su geçirmez kumaştan olması büyük önem taşır aksi halde deprem çantasının içerisinde bulunduğu malzemeler yağmur veya herhangi bir suya karşı kullanılmaz hale gelebilirler.

Su: Susuzluk sebebiyle böbreklerin iflas etmesi ölümle biten sonuçlar doğurabilir. İnsan susuzluğa en fazla 4-7 gün dayanabilir.

Uzun süre dayanıklı yiyecekler: Yüksek enerji içeren gıdalar olmalıdır. Fıstık ezmesi, konserve, kraker, bebeğiniz varsa bebek mamaları, süt, evcil hayvan besliyorsanız onun maması, enerji barları gibi yiyecekler hayatınızı sürdürmek için gerekli olacaktır. Konserve gibi hazır yiyecekleri yemek için plastik çatal kaşık eklemeyi unutmayın.

Düdük: Enkaz altında sesinizi kendi sesinize göre çok daha fazla uzağa duyurabilmeye imkan veren düdük ile kurtarılma şansınızı arttırabilirsiniz.

Giysi: Uzun süre eve tekrar girememe ihtimaline karşı battaniye, bere, eldiven, giysi, iç çamaşırı yağmurluk ve şemsiye gibi eşyalar deprem çantasında bulundurulmalıdır.

İlk yardım çantası: Deprem sebepli yaralanmalara acil müdahale edilmesini sağlayacak.

İlaçlar ve kişisel reçeteli ilaçlar: Kullanılması mecburi olan kişisel ilaçlarınızın deprem sonrası  temin edilememesi kritik sağlık sorunları veya ölüme kadar varan kötü sonuçlar doğurabilir.

Nakit para: Atm ve bankaların yeterli hizmet veremediği afet durumlarında deprem çantanızda bir miktar nakit para bulundurmak hayatınızı kolaylaştıracaktır.

Evrak dosyası: Afet sonrası normal hayat koşullarına dönerken gerekli bilgileri, telefon numaraları ve evrak  fotokopilerinin deprem çantasında bulundurmanız faydalı olacaktır.

Çok amaçlı çakı: Felaket sonrası ölümle sonuçlanabilecek durumlardan kimi zaman küçük bir çakı yardımı ile kurtulabilirsiniz.

Cep Telefonu: Yedek bir cep telefonun deprem çantasında bulundurulması olası bir iletişim problemlerine karşı çözüm olacaktır.

Radyo: Yerel veya ulusal bölgeler hakkında herhangi bir duyuru, haber nitelikte bilginizin olmasını sağlayacaktır. Yedek pilleri ile bulundurmanızda fayda var.

Fener: Enkaz altında elektrik kesintisi ile ihtiyaçlarını göremez belkide 1 metre yakınındakine bile yardım edemeyecek kadar karanlık bir ortamda işinizi görecektir. Yedek pilleri ile bulundurmanızda fayda var.

Yedek Anahtar: Deprem paniği ile anahtarınızı almayı unutur veya nerede olduğunu hatırlamaz ve aramak için vakit kaybetmemek adına evinizin yedek anahtarını deprem çantanızda bulundurun.

Yedek Şarj Aleti: Bu öneri bir altındaki öneriyle bağlantılıdır. Prize takılan ve usb girişli olan şarj başlıklarını tercih ederseniz hem taşınabilir şarj aleti için kullanabilir hemde eğer elektrik imkanı varsa prize takarak cihazlarınızı şarj edebilirsiniz. Hatta kablonun hasar alabileceği veya bozulabileceği ihtimalini düşünerek 2 tane eklemenizde fayda var.

Taşınabilir Şarj Deposu (Power Bank): Cep telefonun iletişim adına öneminin ne kadar büyük olduğunu biliyoruz. Eğer sizin tuşlu şarjı çok dayanan yedek bir cep telefonunuz varsa bile yeterli gelmediği durumlar için taşınabilir şarj deposunu deprem çantasında bulundurun.

Oyuncak: Eğer küçük bir çocuğunuz varsa onu sakinleştirmek için onun oyalanacağı seveceği küçük bir oyuncağı deprem çantasına atabilirsiniz.

Gezdirme İpi: Tabikide bu önerimiz evcil hayvanları olanlar için geçerli. Kuşunuz varsa muhtemelen kafestedir ve siz onu kafesiyle alırsınız fakat kedi veya köpeğiniz varsa hızlıca evden çıkmak için kucaklayarak aldığınızı düşünürsek ve normal hayat koşullarına döndüğünüzde evcil hayvanım kayboldu diye üzülmek istemiyorsanız onun için bir gezdirme ipi bulundurabilirsiniz. Eğer balığınız varsa onun için ne yapabilirsiniz önerimiz yok. Geniş ağızlı ve sıkıca kapanabilir bir saklama kabını önceden su ile doldurur deprem çantanıza atabilirsiniz fakat balıklarınızı onun içine o esnada akvaryumdan nasıl aktarırsınız bilemiyorum. Eğer deprem şiddetli ise balıkları aktarmak ile vakit kaybetmek sizin için riskli olabilir.

Cep Sobası: Anında ısıtıcı cep kağıtlar veya jeller marketlerde satılmakta. Hava koşullarına bağlı ısınmak için ihtiyacınız olabilir bir kaç adet bulundurmanızda fayda var.

Mum, Çakmak veya Kibrit: El fenerinizin pillerinin tükenmesi veya cihazın bozulması gibi durumlarda yeterli ışık kaynağı için mum yakabilirsiniz. Çakmak veya kibrit mum yakmak dışında farklı ihtiyaçlarınızı da görebilir.

Minik Not Defteri ve Tükenmez Kalem: Numara, adres veya bazı şeyleri not almanız için gerekli olabilir.

Kolonya: Kokusu ile kendinizi ferahlatmak veya ellerinizi dezenfekte etmek için kullanabilirsiniz.

Islak Mendil ve Kuru Mendil: Hijyen sağlamak için gerekli olacaktır.

Toz Maskesi:  Afet durumlarında oluşacak olan toz bulutu veya çalışmalarda nefes alırken temiz hava solumamızı sağlayarak sağlıklı tutacaktır.

Yedek Gözlük: Eğer gözlük kullanıyorsanız yedeğini gözlüğünüzün düşme, kaybolma, kırılması veya çizilmesi gibi durumlarda deprem çantanızda bulundurmanızda fayda olacaktır.

Ped: Bayanların özel günlerde ihtiyacını karşılayacak olan ürün.

Şeker: En kötü ihtimalleri göz önünde bulundurursak eğer yemeklerinizin tükenmesi veya yok olmaları, kullanılmaz halde olmaları gibi durumlarda açlığınızı bastırmak ve hayatta kalmak için yemek bulamadığınızda şekerler (stick şeker veya kesme şeker) sizi idare edeceklerdir.

Çadır: Enkazın uzun sürdüğü ve evinize dönememe ihtimaline karşı size kalacak güvenli ve sıcak bir ortam oluşturmanıza yarayacaktır.

Bayan Güzellik

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü