Crohn hastalığı, bir tür inflamatuar bağırsak hastalığıdır (IBD) Crohn hastalığı hakkında daha fazla araştırma gereklidir. Araştırmacılar nasıl başladığından, kimin geliştirmesi muhtemel olduğundan veya en iyi nasıl yönetileceğinden emin değiller. Son 3 dekatta büyük tedavi ilerlemelerine rağmen, henüz bir tedavi mevcut değildir.
Crohn hastalığı en sık ince bağırsakta ve kolonda görülür. Ağızdan anüse kadar gastrointestinal (GI) kanalınızın herhangi bir bölümünü etkileyebilir . GI yolunun bazı bölümlerini içerebilir ve diğer bölümleri atlayabilir.
Crohn’s için şiddet aralığı hafif ila zayıflatıcıdır. Belirtiler değişir ve zamanla değişebilir. Ağır vakalarda, hastalık yaşamı tehdit eden alevlenmelere ve komplikasyonlara yol açabilir.
İşte Crohn hastalığı hakkında bilmeniz gereken her şey.
İçindekiler
Crohn belirtileri

Crohn hastalığının semptomları genellikle yavaş yavaş gelişir. Bazı belirtiler de zamanla daha da kötüleşebilir. Mümkün olmasına rağmen, semptomların aniden ve dramatik bir şekilde gelişmesi nadirdir. Crohn hastalığının en erken belirtileri şunları içerebilir:
- ishal
- karın krampları
- dışkıda kan
- ateş
- halsizlik
- iştah kaybı
- kilo kaybı
- bağırsak hareketinden sonra bağırsaklarınızın boş olmadığını hissetmek
Bazen bu semptomları gıda zehirlenmesi , mide rahatsızlığı veya alerji gibi başka bir durumun semptomlarıyla karıştırmak mümkündür . Bu belirtilerden herhangi biri devam ederse doktorunuzu görmelisiniz.
Hastalık ilerledikçe semptomlar daha şiddetli hale gelebilir. Daha zahmetli belirtiler şunları içerebilir:
- anüsünüzün yakınında ağrı ve drenaja neden olan bir perianal fistül
- ağızdan anüse kadar herhangi bir yerde oluşabilen ülserler
- eklem ve cilt iltihabı
- anemi nedeniyle nefes darlığı veya egzersiz yapma yeteneğinin azalması
Erken teşhis ve teşhis, ciddi komplikasyonlardan kaçınmanıza ve tedaviye erken başlamanıza yardımcı olabilir.
Crohn hastalığına ne sebep olur?

Crohn hastalığına neyin neden olduğu net değil. Bununla birlikte, aşağıdaki faktörler onu geliştirme şansınızı etkileyebilir:
- bağışıklık sisteminiz
- senin genlerin
- çevren
CCFA’ya göre , Crohn hastalığı olan kişilerin yüzde 20’sine kadar bir ebeveyni, çocuğu veya kardeşi de var.
2012 yılında yapılan bir araştırmaya göre , bazı faktörler belirtilerinizin şiddetini etkileyebilir. Bunlar şunları içerir:
- sigara içiyor musun
- yaşınız
- rektumun dahil olup olmadığı
- hastalığı geçirdiğiniz süre
Crohn’lu kişilerin ayrıca bakteri, virüs, parazit ve mantarlardan kaynaklanan bağırsak enfeksiyonları geliştirme olasılığı daha yüksektir. Bu, semptomların şiddetini etkileyebilir ve komplikasyonlar yaratabilir.
Crohn hastalığı ve tedavileri de bağışıklık sistemini etkileyerek bu tür enfeksiyonları daha da kötüleştirebilir.
Maya enfeksiyonları Crohn’larda yaygındır ve hem akciğerleri hem de bağırsak yolunu etkileyebilir. Daha fazla komplikasyonu önlemek için bu enfeksiyonların teşhis edilmesi ve antifungal ilaçlarla uygun şekilde tedavi edilmesi önemlidir.
Crohn’un teşhisi
Doktorunuzun Crohn hastalığını teşhis etmesi için tek bir test sonucu yeterli değildir . Belirtilerinizin diğer olası nedenlerini ortadan kaldırarak başlayacaklardır.
Doktorunuz tanı koymak için çeşitli testler kullanabilir:
- Kan testleri, doktorunuzun anemi ve iltihaplanma gibi potansiyel sorunların belirli göstergelerini aramasına yardımcı olabilir .
- Bir dışkı testi , doktorunuzun GI kanalınızdaki kanı tespit etmesine yardımcı olabilir.
- Doktorunuz üst gastrointestinal sisteminizin içini daha iyi görebilmek için endoskopi isteyebilir .
- Doktorunuz kalın bağırsağı incelemek için kolonoskopi isteyebilir .
- CT taramaları ve MRI taramaları gibi görüntüleme testleri , doktorunuza ortalama bir röntgenden daha fazla ayrıntı verir . Her iki test de doktorunuzun doku ve organlarınızın belirli alanlarını görmesini sağlar.
- Doktorunuz muhtemelen bağırsak sistemi dokunuzu daha yakından incelemek için bir endoskopi veya kolonoskopi sırasında alınan bir doku örneğine veya biyopsiye sahip olacaktır .
Doktorunuz gerekli tüm testleri gözden geçirmeyi tamamladıktan ve belirtilerinizin diğer olası nedenlerini ekarte ettikten sonra, sizin Crohn hastalığınız olduğu sonucuna varabilir.
Doktorunuz, etkilenen dokuyu aramak ve hastalığın nasıl ilerlediğini belirlemek için bu testleri birkaç kez daha isteyebilir.
Crohn hastalığının varyasyonları nelerdir?
Crohn hastalığının, tümü sindirim sistemindeki yerine bağlı olarak altı çeşidi vardır. Onlar:
- Gastroduodenal Crohn hastalığı. Bu nadir görülen durum esas olarak midenizi ve ince bağırsağınızın ilk kısmı olan duodenumu etkiler.
- Jejunoileitis. Bu tip, bağırsağınızın jejunum adı verilen ikinci kısmında meydana gelir. Gastroduodenal Crohn’lar gibi, bu varyasyon daha az yaygındır.
- İleit. İleit, ince bağırsağın veya ileumun son kısmında iltihaplanmayı içerir.
- İleokolit. Bu, ileumu ve kolonu etkiler ve Crohn’ların en yaygın varyasyonudur.
- Crohn koliti. Bu sadece kolonu etkiler. Hem ülseratif kolit hem de Crohn koliti yalnızca kolonu etkiler, ancak Crohn koliti bağırsak astarının daha derin katmanlarını etkileyebilir.
- Perianal hastalık. Bu genellikle fistülleri veya dokular arasındaki anormal bağlantıları, derin doku enfeksiyonlarını ve ayrıca anüs çevresindeki dış deride yaralar ve ülserleri içerir.
Crohn Özeti
Crohn hastalığı için daha etkili tedaviler ve potansiyel olarak nihai bir tedavi bulmak için araştırmalar hala devam etmektedir. Ancak semptomlar başarıyla yönetilebilir ve remisyon mümkündür.
Doktorunuz size yardımcı olabilecek doğru ilaçları, alternatif tedavileri ve yaşam tarzı önlemlerini bulmanıza yardımcı olabilir.
Gastrointestinal semptomlarınız varsa, nedenini ve olası çözümleri belirlemek için doktorunuzla konuşun.