Çocuğunuzla Yanlış İletişim Kuruyor Olabilirsiniz
Dünyanın içinde kendi küçük dünyalarının kahramanı olmaktadır çocuklar. Kendilerine anlatılanları, kendileri kadar anlayabilirler yalnızca. Ve kendileri kadar güzel bir dünya oluştururlar çevrelerinde. Tabi bu dünyaların malzemelerini çevrelerinden, ailelerinden, arkadaşlarından toplarlar.
Bir çocuğa ne söyleyeceğinizden ziyade ona ne söylememeniz gerektiğini dikkatlice düşünmelisiniz. Çünkü ağzınızdan çıkan kelimeleri toplayan çocuklar bu kelimeler ile kendi dünyalarını şekillendirirler. Yetişkin bir birey olsalar dahi, gelişim sürelerinin ilk evresini yani temelini oluşturan çocukluk döneminde yaşadıkları her şey, onların geleceğini de etkiler.
Peki, bir çocuğa söylenmemesi gerekenler nelerdir?
Emirler Ve Yalanlar
Öncelikle bilmeniz gerekmektedir ki çocuklar köle olarak değil insan olarak yetişmelidir. Ayakları üzerinde duran, öz güveni sağlam bir yetişkin olmanın temeli çocukluk döneminde atılır. Onu yapma, sus, ye, git, gel gibi ifadeler kullanarak yönlendirmek ileride yönlendirilmeden bir şeyleri yapabilme cesaretinin ortadan kalkmasına neden olabilir.
Bir şeyi yapıp yapamayacağına karar veren algıları, yetiştirilme şekli nedeniyle zedelenebilir. Özellikle yalan söylemek, çocuğun anlamayacağını düşünerek çocuğu geçiştirmek en büyük hatalardan biridir.
Öcü gelip yer, Allah çarpar, bebekleri leylek getirir tarzında kolayca söylenen yalanlar yetişkinliğe geçiş dönemlerinde ve yetişkinliklerinde kafa karışıklığı, korku ve karmaşaya neden olabilir. Alay konusu olmaları dahilinde içe kapanıklık gibi sonuçlar meydana gelebilir.
Doğru İletişim Nasıl Kurulur?
Bir çocuğa yapması gerekenleri, nedenlerini açıklayarak söylemeli. Çocuk bir şeyi yapmaması gerekiyorsa ikna edilmeli. Nasıl ikna edilebilecekleri ise her çocuğa göre değişmektedir. Bir çocuğa laf anlatmanın birçok yolu vardır. Her çocuğa göre bu anlatım yolları değişir.
Bazen bir çocuk ile birlikte, onu korkutacak kadar değil de, onun gibi bağırarak yarışmanız gerekebilir. Bazense sadece ilgilenmek yeterliyken onunla saatlerce konuşmanız da gerekebilir.
Ona gerçek olamayacak şeyler anlatmamalısınız. Bebek oluşumunun okula başladığında göreceği Fen Bilgisi derslerinde anlatılacağını söyleyebilirsiniz. Bebeklerin anne karnında yetiştiğini, belki bir bitki belki bir çiçek gibi filizlendiği şeklinde, güzel yollarla anlatabilirsiniz.
Çocuğu gerçek dünyadan tamamen farklı bir dünyaya itmek de çocuğun oluşturduğu küçük dünyayı bir anda yok etmek de çocuğu kötü etkiler.
Geri Dönüşü Olmayan İfadeler
Elbette ki bu ifadeler hakaretlerdir. Bu söylemler kötü amaçlar ile yapılır. Nasıl olsa anlamıyor diyerek bir çocuğun yüzüne karşı söylenen kaba, yakışıksız, incitici laflar çocuğu içine kapanık bir hale getirmektedir. İnsanlara güvenini zedelerken sevgi dolu kalbine soğukluk getirir.
Çocuklar söylediğiniz kelimelerin gerçek anlamlarını bilmese bile ses tonunuzdan ve yaklaşım şeklinizden amacınızı hissederler. Kötü yaklaşımlar çocuğu da kötü olmaya itebilir. Özellikle bir çocuğa yapamazsın, beceriksiz, gibi ifadeler kullanmak kendisini geliştirme şevkini köreltir ve her alanda başarı seviyesinin düşmesine neden olabilmektedir.
İnsan her şeyi başarabilir ancak çocukken aklına yerleştirilen kalıp sözcükler, yapabileceği şeylerin önüne bir tabu, travma, engel olarak dikilir. Eğer engel olabilecek bu kelimelerin farkına vararak sözlerinize dikkat ettiğiniz takdirde zaten küçük dünyalarının kahramanı olan çocuklar gerçek dünyada da gerçek bir kahramana dönüşmeyi başarabilir.
Bayan Güzellik
Yaşam / Çocuk Eğitimi
Yorumlar kapalı.