ZAYIFLAMA DİYETLERİNDE YAPILAN EN SIK HATALAR
Varsa fazla kilolarımızdan kurtulmak hepimiz için çok önemlidir. Başta sağlığın gelmesiyle beraber görsellik için de zayıflamak isteriz. Ancak, zayıflama diyetlerinde yapılan hatalar sizi daha zor duruma düşürebilir. Doğru bir diyet sizin sağlıklı şekilde kilo vermenize yardımcı olurken hatalı diyetler hızlı kilo vermenizi sağlasa bile, verdiğiniz kilolardan daha fazlasını geriye almanız söz konusudur. Bir sonraki diyetin başarısız geçmesine de sebebiyet vermekte. Çünkü vücudunuzun alışagelmiş dengesini bozuyorsunuz, direnç sisteminizi de etkiliyor. Kendinizi aç bırakmak bir süre sonra hınç çıkararak yemek yemeye sebebiyet verebilir, hiç olmadığınız kadar kendinizi iştahlı hissedebilirsiniz. Bu yüzden her şeyi dengesinde sağlayarak sağlıklı bir şekilde kilo vermelisiniz. Biraz sabır ile sağlığınızı kaybetmeden kiloları rahatlıkla verebilirsiniz.
YETERSİZ KARBONHİDRAT İÇEREN DİYETLER
Vücudun ve beynin temel enerji kaynağı karbonhidratlardır. Gün içinde yeteri kadar karbonhidrat alınmadığında beyne enerji göndermek için kaslar kullanılır. Uzun süre uygulanan bu tür sağlıksız diyetler yağ yakan kasların da büyük oranda azalmasıyla metabolizmanın yavaşlaması ve hızlıca yeniden kilo alınmasına neden olacaktır.
Bunun yanı sıra kompleks karbonhidratlar vücudun kan şekeri dengesini sağlayarak açlık hissini baskılar ve kişiyi diyet depresyonundan korur. Karbonhidratlı besinler yine stres hormonu kortizolu baskılayarak bağışıklık sistemini güçlendirir. CHO lardan tam tahıllar sağlıklı sinir sistemi, sağlıklı bağırsaklar için en güvenilir tercihlerdir. Tam tahıllı ekmek, bulgur, karabuğday, yulaf vb günlük beslenmemizin olmazsa olmazlarındandır.
YÜKSEK PROTEİN İÇEREN DİYETLER
Yüksek proteinli diyetler hızlı kilo verdirmesi sebebiyle yıllardır popülerliğini koruyan diyetlerdendir. Daha hızlı kilo verdirdiği doğrudur, çünkü proteinli gıdaların sindirilmesi ve metabolize olması için vücut daha fazla enerji harcar. Ancak uzun süreli bu diyetlerin yapılması vücut için oldukça zararlı etkilerin ortaya çıkmasına da yol açabilmektedir. Bunların başında yağ oranı alımı arttığı için kalp damar hastalıklarına yatkınlığın artmasına, yine bu gıdaların sindirimi sonucu oluşan atıkların vücuttan atılması esnasında böbreklere yük binmesiyle böbrek fonksiyonların da bozulmaya, fazla protein alımı kalsiyum atımını artırdığı için yine osteoporoz riskini artırabilmektedir. Posa yönünden yetersiz oluşu kabızlığa sebep olabilmektedir. Yine baş ağrısı, ağız kokusu gibi birçok yan etkileri de görülebilmektedir. Zayıflama diyetlerin de kontrollü olarak çok kısa süreli metabolik hızı arttırmak amacıyla sağlığa zarar vermeyecek şekilde uygulanabilir.
DÜŞÜK KALORİLİ DİYETLER
Hızlı zayıflamanın verdiği haz yüzünden yanlış olduğu bilinse de ne yazık ki çoğu kişi tarafından uygulanan düşük kalorili diyetler, metabolizmada yavaşlamaya ve iştah reseptörlerindeki artışa bağlı olarak daha sonraki dönemde kontrolsüz bir yeme davranışı ile karşı karşıya kalmaya sebep olabilmektedir. Yetersiz besin alımı aynı zamanda bağışıklık sisteminin zayıflamasına, vücut direncinin düşmesine çocuk ve ergenlerde gelişme geriliğine de neden olabilmektedir.
HIZLI KİLO VERME İSTEĞİ
Kilo vermek söz konusu olduğunda herkes kısa sürede kilo kaybetme derdine düşer. Oysaki sağlıklı kilo kaybı ve verilen kiloyu koruyabilmek, ancak gerçekçi hedeflere mümkün olur. İdeal olanı; kişinin toplam ağırlığının hafta da %1-2’sini kaybetmesidir.
KİŞİYE ÖZEL OLMAYAN DİYETLERİN UYGULANMASI
Hayat boyu seninle olan tek kıyafetin bedenindir. Nasıl ki fiziğin başkası ile aynı değilse, vücudunun ihtiyaçları da bir başkası ile aynı değildir. Diyet demek uyulması gereken zorlu, sıkıcı, sevmediğin yiyecekleri zorla yediğin veya tek tip yiyeceklerle beslendiğin listeler değildir. Unutulmaması gereken konu kısıtlayıcı ve zorlayıcı listelerle yıllarca sağlıklı ve aynı kilolarda kalınamayacağıdır. Bu öğrenilemediği takdirde verilen kiloların fazlasıyla alınması kaçınılmaz olacaktır.
Kendiniz için yapacağınız en büyük iyilik size özel olmayan hatalı, popüler ve bilimsel alt yapısı olmayan diyet listelerine itibar etmeden doğru uzmanla, kendine özel bir beslenme programıyla kilo vermek ve onu yaşam biçimi haline getirebilmektir.
Hem ruh, hem de beden doyuruculuğu olmayan bir diyetin sürdürülebilir olması söz konusu değildir.