Saç Dökülmesi Bir Hastalık Belirtisi Olabilir
Bazı hastalıkların belirtisi olarak meydana gelen saç dökülmesi tedavi ile durdurulmadığı halde saçlarınızı kaybedecek düzeye getirebilir. Saçlarımızın her bir teli çok değerli, özellikle güzellik unsuru olarak saçlarımızı bu kadar önemli görüyorken yoğun saç dökülmesi psikolojik olarak olumsuz etkiler. Dermatoloji Uzmanı Dr. Hatice Deniz Yardımcı, saç dökülmesiyle ilgili bilinmesi gerekenleri anlatıyor. Saç dökülmesi şikayetleri artıyor…
Saç dökülmesi problemi bir şeyler yolunda gitmediğinde ortaya çıkar.Bazı cilt hastalıkları, saç hastalıklarını doğurabilir. Saç hastalıkları şikayeti olan kişilerin% 80-90’ı saç dökülmesinden yakınıyor. Saçların uzama ve oluşumu bir döngü içerisinde düzenli şekilde çalışır; Saç kökleri 4-6 yıl boyunca sürekli çalışarak saç uzar ve gürleşir. Daha sonra, saç folikülü performans olarak düşmeye başlar sonucunda ise saç uzaması ve oluşumu durur. Sürecin diğer aşamasında, saç kökleri 4 ay dinlenir ve sonra tekrar çalışmaya başlar. Saç oluşumu ve uzama döngüsü bu şekilde ilerler.
Saç Dökülmesi Türleri
- Erkek tipi dökülme, tepeden başlayan ve arteriyojenik alopesi adı verilen türdür.
- Kalıcı kellik sikatrisyel alopesi
- Yaygın dökülme (alopesi areata)
- Saç kıran (mantar) hastalığı
En yaygın erkek tipi dökülmedir. Genetiktir ve androjen hormonlarının genetik sebeplerinden kaynaklanır. Güçlü kökler yavaş yavaş zayıflar. Tedavi edilmediğinde tehlikeli bir boyut alır. Tedaviyi en az 1 yıl sürdürmelisiniz. İhtiyaca göre tedavi süreci devam ettirilebilir.
Ani saç dökülmesi, saç kıran dediğimiz mantar türüdür. Kafa derisinde, sakal, bıyık, kaş, kirpik veya bölgesel kıllar ayrıca dairesel şeklinde belirgin belirtileridir. Büyük stres, genetik yatkınlık, vitamin eksikliği, guatr hastalıkları saç kırılmalarına neden olabilir. Bazen tüm vücut kıllarının kaybına neden olabilir. Saç kıran, tedaviye karşı dayanıklıdır. Kararlı tedaviye devam edilmelidir.
Kalıcı saç dökülmesi, kalıcı döküntüler saç derisinin belirli bölgelerinde veya daha geniş bir alanda bulunabilir. Kalıcı dökülmeler saç köklerine kalıcı hasar verir. Yine saçların çıkması çok zor, hatta imkansız bile olabilir. Kafa derisindeki enfeksiyon hastalıkları sivilce ve liken gibi cilt hastalıklarına neden olur.
Saç Dökülmesi Nelerden Kaynaklanır?
Yaygın dökülmeler, yoğun şekilde saç dökülmesi türüdür. Kalıcı olmayan dökülmelerin birçok nedeni olabilir. Bunlar;
- Anemi,
- Tirond hastalıkları,
- Vitamin eksiklikleri,
- Ağır enfeksiyonlar,
- Stres artışı
- Kilo kaybı,
- Ameliyatlar,
- Ateşli rahatsızlıklar
- Doğum sonrası saç dökülmesi yaygın olabilir.
Kan testi ile saç dökülmesine yol açan problem belirlenerek tedavi edilmelidir.
Bazı İlaçlar Saç Dökülmesini Tetikler
Bazı ilaçlar kullanıldığında yan etki olarak saç dökülmesini tetikleyebilecek ilaçlar vardır. Bu ilaçlar;
- Kan sulandırıcı ilaçlar,
- Tansiyon ve kalp hastalığı ilaçları,
- Bazı antidepresanlar,
- Gut tedavisi,
- Kanser ilaçları
Günde 80-100 saç teli dökülmesi normaldir. Başka bir deyişle, günde en az 80 saç dökülür. Ancak, dökülme bu sayının üzerindeyse, bir dermotolog tarafından incelenmelidir. Ancak her saç dökülmesini tehlikeli olarak yorumlamak yanlış olur. Çünkü mevsimsel değişiklikler dökülmeyi etkiler. Genellikle sonbaharda saç dökülmesi daha da artar. Saç dökülmesinin burada göz önüne alınması gerektiği gerçeği 2 aydır.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Hatice Deniz Yardımcı
Yorumlar kapalı.