Kalp Yetmezliği Belirtileri Neler?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kalp Yetersizliğinin Belirtileri Neler?

Kalp yetmezliği, kalbin kasılma gücündeki bir azalmaya bağlı olabilir ve esneklikte bir azalmayla da bağlı olabilir. Yeterince esnek olmayan kalp yeterli oranda çalışmaz ve yetmezlik ortaya çıkabilir.  Koroner kalp hastalığı, hipertansiyon, bazı ilaçların yan etkileri, kardiyovasküler inflamasyon, diyabet, obezite, böbrek yetmezliği, anemi ve tiroid bezinin aşırı veya az çalışması gibi rahatsızlıklar da kalp yetmezliğine neden olabilir.

Çok Sayıda İnsanda Kalp Yetmezliği Var

Araştırmalara göre ülkemizde 2 milyondan fazla insan kalp yetmezliği ile yaşıyor. Bu hastaların sağ kalma ihtimalleri gerekli tanı ve tedaviyi bulamadıklarında bazı kanser türlerinden bile daha kötüdür. Kalp yetmezliğini tek başına bir hastalık olarak görmek doğru değildir, birçok farklı nedenden dolayı oluşan ve kalbi etkileyen tüm hastalıkların son adımıdır.

Kalp yetmezliği, ölümden önce tüm kalp ve damar hastaların son durağıdır. Türkiye’de 35 yaşın üzerindeki erişkin nüfus da, kalp yetmezliği görülme sıklığının yüzde 2,9 olduğunu göstermiştir. Daha genç bir nüfusa sahip olmamıza rağmen, bu rakam batı toplumlarından daha yüksektir. Ülkemizde ortalama kalp yetmezliği yaşı 60 yaşında olmasına rağmen ve batı toplumlarından neredeyse 10 yıl daha önce kalp yetmezliği ile karşılaştığımız söylenebilir.

Şeker ve Hipertansiyonu Tetikleyebilir

Kalp yetmezliği hayatı tehdit eden bir sağlık sorunudur. Koroner kalp hastalığı, hipertansiyon, bazı ilaçların yan etkileri, kardiyovasküler inflamasyon, diyabet, obezite, böbrek yetmezliği, anemi ve tiroid bezinin aşırı veya az çalışması kalp yetmezliğine de neden olabilir. Belirtiler kişiden kişiye değişebilir. Nefes darlığı, yorgunluk, ödem, uyku bozuklukları, depresyon ve göğüs ağrısı gibi çeşitli fiziksel ve duygusal şikayetler olabilir. Bu şikayetler hastaların günlük fiziksel ve sosyal aktivitelerini sınırlandırmakta ve yaşam kalitesini bozmaktadır.

Motivasyon Çok Önemlidir

Kalp yetmezliği olan hastaların eşleri elbette bu durumdan en çok etkilenir ve hem eşleriyle hem de bakıcı rolleriyle aynı zamanda zor bir durumla yüzleşmek zorunda kalabilirler. Bu nedenle kalp yetmezliği olan hastalarda, hastalığın günlük yaşam üzerindeki etkisini belirlemek için yaşam kalitesi uygun şekilde değerlendirilmelidir. Hastaların sağlık durumlarının, psikolojik faktörlerin, ekonomik koşulların, sosyal faktörlerin ve sağlıkla ilgili davranışların (ilaç tedavisine uymama gibi) yaşam kalitesini etkilediğini söyleyebiliriz.

Kalp Yetmezliği Tedavisi

Kalp yetersizliği tanısı kardiyologlar tarafından muayene, EKG, kan tetkikleri, ekokardiyografi, gerekirse koroner stent, kardiyak BT veya kardiyak MR ile rahatlıkla konulabilmektedir. Tedavi hastalığın önüne geçilmesi ile başlar ancak hastalık ilerledikten sonra bu konuda uzmanlaşmış hekimler, kardiyologlar, hemşire ve yardımcı sağlık personellerinin olduğu kurumlarda daha sağlıklı yapılmaktadır.

İlaç tedavisi, altında yatan rahatsızlıkların tedavisi, örneğin gerekirse koroner stent, aritmi ve kapak hastalıkları tedavileri, gerekli hastalarda kalp pilleri, ICD ve KRT gibi özel tedaviler ve bazı hastalara kalp nakli ile kalp pompası uygulamaları yapılabilir. Ayrıca ek tedavi olsa da ilaçla tedavi kadar etkili kardiyak rehabilitasyon, bu hastalara psikoloji ve diyet destekleri de mutlaka tedavinin bir parçası olarak görülmelidir.

Bayan Güzellik

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü