Fil Diyeti Nasıl Yapılır?

Fil Diyeti Nasıl Yapılır?
Fil Diyeti Nasıl Yapılır?

Fil Diyeti Nasıl Yapılır?

Fil diyeti fil hastalarının uyguladığı diyete verilen addır. Peki fil hastalığı nedir? Fil hastalığı lenf kanallarında iltihaplanmadan kaynaklanan eklem, kol bacakların şişmesine sebep olan hastalıktır. Kilo artışı ile birlikte vücutta iştah mekanizması da bozulur. İşte vücutta ödem ve su oluşumunu engellemeye yönelik, vücuttaki iştah sistemini kontrol altına almaya yönelik diyetler fil diyeti olarak adlandırılmaktadır.

Fil diyetinin amacı nedir?

Bu diyette ana amaç zayıflama değildir. Vücutta oluşan ödemin artmasını engellemek ve oluş atabilmektir. Zaten ödem üzerinde çalışıldığı zaman kilo kaybı kendiliğinden oluşacaktır.

Fil hastalığının sebepleri nelerdir?

  • Ameliyat sonrasında oluşan komplikasyonlar lenf yollarına zarar verebilir.
  • Vücuttaki mantar hastalıklarının bir sonraki adımı lenf yollarına sıçrayabilir.
  • Sivrisineklerin taşıdığı parazitler insana geçerek lenf yollarına bulaşmaya neden olabilir.

Fil diyeti nasıl yapılır? Nelere dikkat etmek gerekmektedir?

Fil diyeti yapmak zorunda insanların öncelikle gereksinimi olan protein, karbonhidrat, vitamin, yağ, mineral, sıvının miktar ve dengelerinin protein ve sıvıya ağırlık verilmesi gerekmektedir.

Fil diyeti yapmak zorunda olan kişilerin vücut dokularının içinde proteinden kaynaklanan sıvı birikimi olması proteini kesmemelerini gerektirmektedir. Eğer eksik protein alındığı durumda bu ihtiyaç kaslardan sağlanmaktadır. Fil hastalarında proteinden zayıf diyet yapılması ödem birikimini arttırmaktadır.

Fil Diyeti Nasıl Yapılır?
Fil Diyeti Nasıl Yapılır?

Fil diyeti yapan hastaların alkol, kafein içeren içeceklerden uzak durması gerekmektedir. Bu tarz içecekler “diüretik” vücuttan su atımını hızlandıracağı için vücudun su miktarını azaltacaktır. Vücutta su azalır ise ödem miktarı artacaktır. Bu sebep ile istenen bir durum değildir.

Fil diyeti yapan kişiler günlük en az iki litre su içmelidir. Çünkü vücuttaki suyun yeterli olması ve bütün vücuda eşit bir şekilde yayılması ödeminde vücutta eşit yayılmasına ve belirli bölgelerde toplanmamasına yardımcı olacaktır. Suyun vücutta yeteri kadar olması ödemi de dengeli bir şekilde vücuttan atılımı sağlanacaktır.

Yağda kızartılarak pişirilen yiyeceklerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Daha çok haşlanmış ve ızgara tarzı yiyecekler tercih edilmelidir. Bunun yanında katı yağlar, krema, mayonez içeren ürünleri tüketmemek gerekmektedir. Daha çok haşlanmış sebzeler tercih edilmelidir.

Aşırı tuz tüketimi vücutta su tutacağı ve ödem atımını yavaşlatacağı için tuzlu gıdalardan uzak durulması gerekmektedir. Turşu, konserve, fermente ürünler bunlara verilecek örneklerdir. Diyet mutfağınızda tuz kesinlikle olmamalıdır. Hazır yiyeceklerden uzak durulması gerekmektedir.

Sonuç olarak;

Yukarıda yazılan tüm maddeler sağlıklı beslenme için gerekli olan kurallardır. Her insan bu tarz beslenme alışkanlıklarına sahip olması yaşam kalitesini arttıracaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
1
vir_sl_
Virüslü