Mükemmel bir cildin vardı ve bir şey giymeden önce bir kez bile düşünmedin. yakın zamana kadar, aniden sırtınızda, karnınızda veya koltuk altlarınızın yakınında tırnak tırnağı gibi görünen bir sürü çizgi gördünüz. İnternette arama yaptıktan sonra bunun çatlaklar olduğunu öğrendiniz.
Bu çatlak izlerini nasıl aldın? İşte bu blogda tam olarak bunu tartışacağız.
Önerilen Okuma: Çatlaklar Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey
Çatlaklara Ne Neden Olur?
Belirli bir vücut parçası aşırı genişleme veya daralma geçirdiğinde ciltte çatlaklar ortaya çıkar. Bu ani fenomen nedeniyle cilt normale döndüğünde eski elastikiyetini koruyamaz. Bu nedenle, eğer çatlak uzun zaman önce ortaya çıktıysa, kırmızımsı renkli veya beyaz olan doğrusal olmayan çizgilerin görünümü.
Herkesin vücudunda çatlaklar oluşabilir ancak aşağıda belirtilenler en yüksek olasılığın olduğu durumlardır.
İşte çatlakların yaygın nedenleri:
1. Hamilelik
Herhangi bir kadının hayatındaki yaşamı en çok değiştiren olaylardan biri olmasına rağmen, hamilelik öncesi ve hamilelik sonrasının tüm süreci size güzel anılar yaşatabilir, aynı zamanda kurtulmak istediğiniz istenmeyen çatlakları da verebilir. Göbek bölgesine yakın cilt, hamilelik sırasında cildi sınırlarına kadar geren alışılmadık şekilde büyür. Daha sonra doğumdan sonra cilt eski haline dönerken elastikiyet kaybından dolayı bu çatlakları bırakır.
2. Ergenlik
Çocuklar mümkün olan en kısa sürede büyümek isterler, böylece artık çocuk olarak anılmazlar ve bazıları için bu dilek gerçekleşir. Bazı çocuklar ergenlik çağında hem boy hem de kilo olarak çok hızlı büyümeye başladılar. Bu ani büyüme, sırtta, göbekte veya omuz bölgesinde çatlakların ortaya çıkması nedeniyle cilt üzerinde baskı oluşturur.
3. Hızlı Kilo Alma
Bazen tıbbi durumlar veya sağlıksız beslenme yaşam tarzları nedeniyle hızla kilo alma eğilimindeyiz. Boyuttaki bu ani artış nedeniyle, cilt tekrar ek boyutu içerecek şekilde genişler ve bu da çatlakların görünmeye başlaması nedeniyle bir miktar elastikiyetini kaybetmesine neden olur.
4. Tıbbi durumlar
Bazı tıbbi durumlar da ciltte çatlakların görünümünü kolaylaştırır. Bu tür öne çıkan iki tıbbi durum Cushing Sendromu ve Marfan Sendromu’dur. Cushing Sendromunda vücut çok fazla hormon üretir ve bu da cilt kırılgan hale gelirken hızlı kilo alımına neden olur. Marfan Sendromunda cilt dokusu elastikiyetini kaybetme eğilimindedir.
5. Kortikosteroid Kullanımı
Vücudumuz genellikle adrenal bezler tarafından üretilen kortikosteroid hormonları üretir ancak genellikle deri iltihabı, dermatit vb. için kullanılan insan yapımı bir steroid krem mevcuttur. Ancak kortikosteroid içeren bu tür ürünlerin aşırı kullanımı ciltteki kolajeni azaltır ve bu da çatlaklara neden olabilir.
Bu nedenle, çatlakların çoğu doğaldır ve herkesin başına gelebilir. Doğası gereği zararsız olmasına rağmen kesinlikle kişinin estetiğini azaltarak özgüven kaybına neden olabilir.