Botoks Hakkında Merak Edilenler
Botoks nedir? Botoks, cildin kırışık bölgelerine iğne ile enjekte edilerek geçici süreçle tedavi edilmekte. Botoks, kırışıkların oluşumunu azaltmak amacıyla da tercih edilen bir uygulamadır.
Hepimiz aynaya baktığımızda genç ve güzel hissetmek istiyoruz. Zamanla, yüzümüzde beliren kırışıklıklar, yaşlı görünmemizde büyük rol oynar. Bu kırışıklıkların oluşumundaki en önemli pay günlük hayatımızda sıkça kullandığımız mimik kaslara aittir. Botoks, bu kasların neden olduğu kırışıklıkların azaltılmasında ve önlenmesinde yaygın olarak kullanılan etkili bir estetik yöntemdir.
Botoks Nedir?
Botoks, Botulinum toxin kelimesinden kısaltılmış, özünü bir bakterinin oluşturduğu proteindir. Düşünülenin aksine bir “yılan zehiri” değildir. Laboratuar koşullarında Clostridium botulinum adlı bir bakteriden elde edilen bir toksindir. Migren tedavisi için tedavi edilen hastalarda elde edilen sonuçlar ile, çeşitli kırışıklıklar üzerinde kullanılan toksinin kırışıklıklar üzerindeki etkisi keşfedilmiştir. Hastalar ayrıca alın bölgelerindeki kırışıklıkların uygulama sonrası da azaldığını belirtmiştir. Bu etkinin keşfinden sonra, estetik dünyadaki yüz kırışıklıklarını azaltmak / ortadan kaldırmak için botoks yoğun olarak kullanılmaya başlandı. Dünya istatistiklerine göre, antiaging için uygulanan en popüler kozmetik tedavi yöntemidir. Aynı zamanda, hasta memnuniyetinin en yüksek olduğu ve sonuçların mümkün olan en kısa sürede ortaya çıktığı cerrahi olmayan en estetik uygulamalardan biridir.
Botoks Nasıl Uygulanıyor?
Botoks, ince uçlu küçük enjektörler sayesinde kırışıklıklar meydana getiren hareketlerden sorumlu olan yüz kaslarına uygulanır.
Uygulama Ne Kadar Sürüyor?
Ortalama 10 dakikadır.
Botoks Etkisini Nasıl Gösteriyor?
Sinir ve kas arasındaki iletişimi önler. Bu şekilde, uygulandığı kasların gevşemesine ve kasları dondurmaya neden olarak kırışıkların oluşmasını engeller.
Botoks Uygulama Sırasında Acı Verir Mi?
Uygulama sırasında, minimum, tolere edilebilir ağrı hissedilir. Bu ağrı, işlemden önce uygulanabilen lokal anestezik kremlerle daha da hafifletilebilir.
Botoks Hangi Bölgelerde Kullanılır?
- Kaş arası ve bölgesinde,
- Alın bölgesinde,
- Göz çevresindeki kaz ayakları bölgesinde,
- Dudak çevresi bölgesinde,
- Çene bölgesinde,
- Boyun bölgesinde,
- Masseter kasında.
Aynı zamanda botoksun bu klasik kullanım bölgelerinin yanı sıra boyun, dudak üstü, dekolte ve yanak bölgesindeki ince kırışıklıklar için de estetik tedavi amaçlı kullanılabiliyor.
Kaş Şekillendirmek için Botoks Kullanılır Mı?
Yükseltilmiş, asimetrik ve düz kaş yapısı, kişinin isteğine göre uygun yerlere yapılan enjeksiyonlarla yeniden şekillendirilebilir. Kaş uçlarını kaldırmak için de kullanılabilir.
Botoks Etkisi Ne Zaman Başlıyor ve Bitiyor?
Uygulamadan sonra 2. günde etkiler ortaya çıkmaya başlar. 15. gün net etkiyi gösterir. Faaliyet 4-6 ay devam ediyor.
Botoksun Yan Etkisi Var Mı?
Enjeksiyon bölgelerinde kızarıklık, hafif şişme ve morluklar oluşabilir. Çok nadir görülen geçici bir baş ağrısı oluşabilir. Bu durumlar kısa sürede de ortaya çıka ve kendiliğinden geçer.
Botoks Yüz İfademi Değiştirir Mi?
Alanında uzman kişilerce botoks uygulaması doğru noktalara yapılır ve yüz ifadesi yapılırsa böyle bir sorun yaşanmazsa böyle bir sorun yaşanmaz.
Botoks Öncesi Dikkat Etmem Gerekenler Neler?
Botoks öncesinde alkollü içeceklerden uzak durulmalı, en az üç gün öncesinden; ginko biloba, kan sulandırıcı ilaçlar, yeşil çay, aspirin ve non-steroid antiinflamatuvar (romatizmal) ilaçlar içilmemelidir.
Botoks Sonrası Dikkat Etmem Gerekenler Neler?
Botoks sonrası, en az dört saat boyunca yatma pozisyonunu almamak ve öne, aşağıya eğilmemek gerekir. Duş almak, sauna yapmak, yüzmek ve 24 saat sıcak su ile egzersiz yapmaktan kaçınılması önerilir.
Etki Geçtiğinde Öncekinden Daha Mı Kötü Olacağım?
İşlemden sonra ortaya çıkan daha parlak, gergin ve kırışık olmayan görünümlere alışanlar, süreç geçtikten sonra böyle düşünmeye başlayabilir. Ama aslında eskisinden daha kötü görünmüyor.
Botoksu Sürekli Tekrar Etmek Mi Gerekiyor?
Hayır. Prosedürün pozitif görünümü isteniyorsa, uygulama 6 ayda bir veya yılda bir tekrarlanabilir.
Herkes Botoks Yaptırabilir Mi?
Nöromüsküler rahatsızlığı olan kişilerde, uygulandığı alanda cilt hastalıkları olan kişilerde, hamile veya emziren kadınlarda kullanılmamalıdır.
Aşırı Terleme Rahatsızlığına Botoks Çözüm Müdür?
Aşırı terleme rahatsızlığına, botoks uygulaması tedavisi ile son derece çok iyi sonuçlar verir. Burada, kırışıklıklar giderilirken kasların yerine ter bezlerinin uyarılmasını azaltmak için cilde enjeksiyon yapılır. Tekrarlanan zamanlamalar tedavinin etkinliğini arttırır. Ter bezlerinde çalışan sinirlerin aktivitesini azaltarak terlemeyi azaltır. Etki ortalama 6 ay devam eder. Bu sonuç ise hastanın sosyal ve psikolojik yaşamınıa olumlu şekilde yansıtır.
İlginizi çekebilir: Aşırı Terleme Rahatsızlığın Tedavi Seçenekleri
Botoksun Farklı Markaları Var Mı?
Ülkemizde Botoks, (BTX-A, Allergan, Irvine, ABD) ve Dysport (BTX-A, Ipsen Ltd., Maiden-head, İngiltere) olmak üzere 2 ticari formu mevcuttur. Bu formların tedavi dozları değişiklik gösterir. Yapılan araştırmalarda etkin dozlarda enjekte edildiğinde etki sürelerinin birbirlerinden daha az ya da daha çok olmadığı gösterilmiştir.
Dermatoloji Uzm. Dr. Ersin AYDIN