Bu yaz, Türkiye’de kaydedilen en yüksek sıcaklıklar kaydedildi . İklim değişikliği nedeniyle bu eğilimin devam etmesi bekleniyor.
Bu yaz serinlemeye ihtiyacınız varsa, soğuk bir banyo, duş ve hatta açık havada bir dalış sizi ferahlatabilir. Ayrıca sıcak çarpması gibi komplikasyonları önlemeye yardımcı olabilir.
İşte serin tutmak için bazı ipuçları ve o soğuk suya nasıl hazırlanacağınız.
Soğuk su banyosunun faydaları
Soğuk banyoların en büyük faydalarından biri sıcak çarpmalarını önlemek veya tedavi etmektir. Bu yaz eşi benzeri görülmemiş yüksek sıcaklıklar ile aşırı ısınmanın farkında olmak önemlidir.
Açık havada egzersiz yapmak veya çalışmak ve evinizde klima olmaması sizi daha fazla risk altına sokabilir.
Sıcak çarpmaları yaşamı tehdit edici olabilir ve çekirdek vücut sıcaklığı yaklaşık 104°F (40°C) veya daha yüksek olduğunda meydana gelir.
Aşırı ısınma belirtileri şunları içerebilir:
- ani baş dönmesi
- susuzluk
- baş ağrısı
- mide bulantısı
- kas spazmları
- karnınızdaki, kollarınızdaki veya bacaklarınızdaki kramplar
- tükenmişlik
- ayak bileklerinde şişme
Hemen soğuk suya daldırma, ilk tedavi eforlu sıcak çarpması için.
2010’dan itibaren araştırma soğuk suya daldırmanın yaklaşık 9 dakika ile sınırlandırılması gerektiğini belirtir. Bununla birlikte, hiperterminin risklerinin, hipertermik bir kişinin aşırı soğutulmasından kaynaklanabilecek risklerden çok daha ağır bastığını unutmayın.
Vücut sıcaklığındaki dalgalanmaları önlemek için su sıcaklığınızın 50°F (10°C) üzerinde kaldığından emin olun.
Soğuk su banyosunun genel faydaları
İnsanlar uzun zamandır soğuk suda banyo yapmanın sağlığa faydalarını merak ediyorlardı.
Soğuk suya daldırma üzerine ilk araştırma 1790’da yapıldı. Ondan önce bile,Hipokrat ve PlatonGüvenilir Kaynak soğuk suyun vücut üzerindeki etkilerini derinlemesine yazdı.
Bugüne kadar, araştırmalar soğuk suda yüzmenin aşağıdakilere yol açabileceğini göstermiştir:
- daha az üst solunum yolu enfeksiyonu
- duygudurum bozukluğu semptomlarında azalma
- gelişmiş bağışıklık
- artan kırmızı kan hücresi sayısı
- gelişmiş endokrin fonksiyonu
- artan genel refah
Soğuk bir banyonun tek başına aynı faydaları sağladığına dair hiçbir kanıt yok. Yine de, kendinizi daha önce soğuk bir havuza veya küvete daldırdıysanız, muhtemelen bunu yaptığınızda tazelenmiş ve enerjik hissetmişsinizdir – bir kez cesaretinizi topladığınızda, yani.
Fizik tedavi doktoru, bütünsel sağlık koçu ve NativePath’in kurucu ortağı olan DPT Chad Walding, müşterileri için soğuk daldırma ve soğuk banyoların bir savunucusudur.
Walding’e göre soğuk su banyosunun faydaları şunlardır:
- daha hızlı metabolizma
- geliştirilmiş kan dolaşımı
- yükseltilmiş ruh hali
- gelişmiş uyku kalitesi
- daha iyi odaklanma ve konsantrasyon
- gelişmiş bağışıklık tepkisi
- gelişmiş kardiyovasküler sağlık
- aşırı ısınmanın önlenmesi
Serinletici bir dalış yapmak için ipuçları
Soğuk bir banyonun faydalarından yararlanmak ister misiniz? Aşağıdaki ipuçlarını deneyin.
Soğuk bir duşla başlayın
Serinlemek mi istiyorsunuz, ancak kendinizi dondurucu soğuk bir küvete sokma fikri size eğlenceli gelmiyor mu?
Walding, “Başlamak için en kolay yer soğuk bir duştur” diyor.
Bu şekilde, vücudunuzun daha az kısmı soğuk suya maruz kalır ve bir molaya ihtiyacınız olduğunda duştan çıkmak daha kolay olur. Ayrıca küvette banyo yapmaya kıyasla sıcaklığı daha iyi kontrol edebilirsiniz.
Alternatif sıcak ve soğuk
Doğrudan soğuk bir duşa girmeyi hala zor buluyorsanız, daha sıcak ve daha soğuk sıcaklıklar arasında geçiş yaparak kendinizi rahatlatın.
Bu, hem fiziksel hem de zihinsel olarak soğuk suya toleransınızı artırmanıza yardımcı olabilir.
Walding, duşa sıcaklık ayarlıyken girmeyi önerir.
“Hazır olduğunuzda, 20 ila 30 saniye boyunca mümkün olan en düşük sıcaklığa getirin” diyor. “Soğuk suyun üzerinize düşmesine izin verirken rahatlamaya ve nefes almaya çalışın. Ardından, sıcaklığı tekrar ılık hale getirin. ”
Soğuk su altında artan süreye karşı toleransınızı geliştirmek için bunu arka arkaya 3 gün yapın. Kendinize 3 dakikaya kadar çalışmak için bir hedef belirleyin. Oraya vardığınızda, daha uzun hedefler belirleyebilirsiniz.
Ellere ve ayaklara odaklanın
Başlamanın bir başka kolay yolu da ellerinizi veya ayaklarınızı soğuk suya batırmaktır. Musluktan aldığınız soğuk suyla bir kova doldurun veya içine biraz buz küpü ekleyin.
Ardından ellerinizi veya ayaklarınızı suya daldırın ve suda ne kadar oturabileceğinizi görün. Sadece ekstremitelerinizi suya daldırarak tüm bedeninizin ve zihninizin hala tazelenmiş hissetmesine şaşırabilirsiniz.
Bu, kendinizi sıcak ve terli hissediyorsanız, ancak zaman veya enerjiyi soyunmak veya banyo yapmak için harcamak istemiyorsanız uygun bir seçenektir.
Buz torbaları ekleyin
Soğuk bir banyo için küvete girmeye hazırsanız, mümkün olan en düşük sıcaklığa ayarlanmış suyla doldurarak başlayabilirsiniz.
Daha da soğumak istiyorsanız Walding, küveti suyla doldurmadan önce iki ila üç buz torbası koymanızı önerir. Çoğu süpermarket perakendecisinden buz torbaları satın alabilirsiniz.
Soğuk banyolar olduğunu unutmayın… ve bir de buz banyoları vardır . Fiziksel terapistler ve atletik eğitmenler, sporcuların kas ağrılarını iyileştirmelerine ve azaltmalarına yardımcı olmak için buz banyolarını kullanır. Bu su *çok* soğuktur, 50°F (10°C) kadar düşüktür.
Çoğu insanın amacına göre, sıcak bir günde tazelenmiş hissetmek için banyonuzun o kadar soğuk olmasına ihtiyacınız olmayacak.
Bir fan ve buz küpleri kullanın
Bazen soğuk bir banyoya atlamak yeterli değildir. Evinizin havalandırması zayıfsa, hala aşırı ısınıyor olabilirsiniz.
Yardımcı olabilecek basit bir numara, doğrudan bir fanın altına büyük bir buz küpü kasesi yerleştirmektir. Ardından, serin veya orta sıcaklıkta bir banyoya girin ve fanı kendinize doğru çevirin.
Buz küpleri eridikçe, fan buharlaşan soğuk havayı toplayacak ve size doğru üfleyecektir. Bir tür DIY klima gibi.
Nefes alıştırması yapın
Bazı insanlar, faydalarına rağmen, dondurucu soğuk bir duşa veya banyoya girmeyi dört gözle beklemezler.
Walding, “Önceden nefes egzersizleri yapmak, deneyimi kolaylaştırmaya gerçekten yardımcı oluyor” diyor.
Suya girmeden önce orta yoğunlukta dairesel nefes almayı önerir.
“Sadece burnundan nefes al ve ağzından ver” diyor. “Nefes alırken veya verirken duraklamamaya çalışın.”
Vücudunuzu ve zihninizi soğuk suya hazırlamak için bunun 30 tekrarını ve ardından normal şekilde gevşeyip nefes almanızı önerir.