Salisilik asit bir beta hidroksi asittir. Cildi eksfoliye ederek ve gözenekleri temiz tutarak sivilceleri azalttığı iyi bilinmektedir .
Salisilik asidi çeşitli tezgah üstü (OTC) ürünlerde bulabilirsiniz. Ayrıca reçeteli mukavemetli formüllerde de mevcuttur.
Salisilik asit, hafif akne ( siyah nokta ve beyaz nokta ) için en iyi sonucu verir . Ayrıca gelecekteki kırılmaları önlemeye yardımcı olabilir.
Salisilik asidin sivilceleri temizlemeye nasıl yardımcı olduğunu, hangi form ve dozun kullanılacağını ve bilinmesi gereken olası yan etkileri öğrenmek için okumaya devam edin.
İçindekiler
Salisilik asit sivilce üzerinde nasıl çalışır?
Senin saç folikülleri (gözenekler) Ne zaman takılı olsun ölü deri hücreleri ve yağ ile siyah nokta (açık takılı gözenekler), whiteheads (kapalı takılı gözenekler) veya sivilcelerin (püstül) sık görünür.
Salisilik asit cildinize nüfuz eder ve gözeneklerinizi tıkayan ölü deri hücrelerini eritmeye çalışır. Tam etkisini görmeniz birkaç hafta sürebilir. 6 hafta sonra sonuç göremiyorsanız dermatoloğunuza danışın.

Akne için hangi salisilik asit şekli ve dozu önerilir?
Doktorunuz veya dermatoloğunuz, cilt tipinize ve cildinizin mevcut durumuna özel bir form ve dozaj önerecektir. Ayrıca, 2 veya 3 gün boyunca, tüm bölgeye uygulamadan önce reaksiyonunuzu test etmek için etkilenen cildin küçük bir bölgesine sınırlı bir miktar uygulamanızı önerebilirler.
Mayo Clinic’e göre yetişkinler sivilcelerini temizlemek için topikal bir ürün kullanmalıdır, örneğin:
Daha yüksek konsantrasyonlarda salisilik asit içeren ürünler eksfoliyan olarak kullanılabilir
Salisilik asit ayrıca aşağıdakilerin tedavisi için bir soyma maddesi olarak daha yüksek konsantrasyonlarda kullanılır :
- akne
- sivilce izleri
- yaşlılık lekeleri
- melazma
Salisilik asidin herhangi bir yan etkisi var mı?
Salisilik asit genel olarak güvenli kabul edilse de, ilk başladığında cilt tahrişine neden olabilir. Ayrıca çok fazla yağı temizleyerek kuruluk ve olası tahrişe neden olabilir.
Diğer potansiyel yan etkiler şunlardır:
- ciltte karıncalanma veya batma
- kaşıntı
- soyma cilt
- kovanlar
Salisilik asit kullanmadan önce dikkat edilmesi gereken önlemler
Yerel bakkaldan alabileceğiniz OTC müstahzarlarında salisilik asit mevcut olsa da, kullanmadan önce doktorunuzla konuşmalısınız. Tartışılacak hususlar şunları içerir:
- Alerjiler. Daha önce salisilik asit veya diğer topikal ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar yaşadıysanız doktorunuza bildirin .
- Çocuklarda kullanın. Çocukların ciltleri salisilik asidi yetişkinlerden daha yüksek oranda emdiği için cilt tahrişi riski daha fazla olabilir. 2 yaşından küçük çocuklarda salisilik asit kullanılmamalıdır.
- İlaç etkileşimleri. Bazı ilaçlar salisilik asit ile iyi etkileşime girmez. Doktorunuza şu anda hangi ilaçları aldığınızı bildirin.
Aşağıdaki tıbbi durumlardan herhangi birine sahipseniz de doktorunuza söylemelisiniz, çünkü bunlar salisilik asit reçete etme kararlarını etkileyebilir:
- karaciğer hastalığı
- böbrek hastalığı
- kan damarı hastalığı
- şeker hastalığı
- suçiçeği (suçiçeği)
- grip (grip)
Salisilik asit toksisitesi
Salisilik asit toksisitesi nadirdir ancak salisilik asidin topikal uygulamasından kaynaklanabilir. Riskinizi azaltmak için şu önerileri izleyin:
- salisilik asit ürünlerini vücudunuzun geniş bölgelerine uygulamayın
- uzun süre kullanmayın
- plastik sargı gibi hava geçirmez pansumanların altında kullanmayın
Aşağıdaki belirtilerden veya belirtilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız salisilik asit kullanmayı derhal bırakın ve doktorunuza görünün:
- letarji
- baş ağrısı
- bilinç bulanıklığı, konfüzyon
- kulaklarda çınlama veya uğultu (kulak çınlaması)
- işitme kaybı
- mide bulantısı
- kusma
- ishal
- solunum derinliğinde artış (hiperpne)
Hamileyken veya emzirirken salisilik asit kullanmak
Kadın Hastalıkları ve Doğum American College of notlar topikal salisilik asit hamile ise kullanım için güvenli olduğu.
Bununla birlikte, salisilik asit kullanmayı düşünüyorsanız ve hamileyseniz veya emziriyorsanız, özellikle aldığınız diğer ilaçlar veya sahip olabileceğiniz tıbbi durumlarla ilgili olarak durumunuza özel tavsiyeler alabilmeniz için doktorunuzla konuşmalısınız.
A 2018 raporu Emzirme döneminde salisilik asit kullanımı hakkında, salisilik asidin anne sütüne geçmesi pek olası olmasa da, bebeğinizin cildi veya ağzıyla temas edebilecek vücudunuzun herhangi bir bölgesine uygulamamanız gerektiğini kaydetti.