Sağlıklı Kumaşlar Nelerdir? Kumaş Türleri

Sağlıklı Kumaşlar Nelerdir? Kumaş Türleri
Sağlıklı Kumaşlar Nelerdir? Kumaş Türleri

Sağlıklı Kumaşlar Nelerdir? Kumaş Türleri

Kumaş türleri hakkında hangileri sağlıklı, hangileri sağlıksız onlardan bahsettik. Aynı zamanda kumaş türlerin özelliklerini, avantajlarını ve dikkat edilmesi gerekenleri belirttik. Kumaş türlerini, genel olarak kullanılan ve iç etiketlere bakarak bilinçli şekilde alışveriş yapmanız için bu yazımızla yardımcı olmak istedik.

Bir çoğumuz satın aldığımız ürünün kumaşından daha çok modelini beğenmemiz ile satın alıyoruz. Peki giyim alışverişi yaparken sadece rengine ve modeline bakarak satın almak ne kadar sağlıklı? Bazı kumaşlar polyester gibi kanserojen maddeler taşıyan kumaşları bedenimizi kaplamasına izin vererek sağlığımızı riske atıyoruz. Kumaş çeşidi hakkında gerçekleri ve detayları öğrendikten sonra renk ve model önceliğini artık iç etikete bakarak kumaşını inceleyerek satın alıp giymeye karar vereceğinizi umuyoruz. Peki sağlıklı kumaşlar neler? Hangi kumaşlar sağlığımızı riske atıyor? 

Kumaşlar Türleri Nelerdir?

Öncelikle kumaşları ayırmamız gerekirse kumaşlar 3’e ayrılırlar. Bunlar suni, sentetik ve doğal olmak üzere 3 bölüme ayrılırlar.

Doğal Kumaş Türleri

Doğal kumaşlar ikiye ayrılıyor hayvansal ve bitkisel olarak. Hayvansal kumaşlar yünlü kumaşlar ve pamuk olarak, bitkisel kumaşlar ise keten ve ipek olarak kullanılırlar. Doğal kumaşların tümü sağlıklı kumaşlardır. Satın almak istediğiniz kıyafetinizin sağlıklı olması öncelik taşıyorsa ve iç etiketine baktığınızda doğal kumaş olduğunu görürseniz çekinmeden alabilirsiniz. Doğal kumaşların bu kadar sağlıklı olmasının sebebi emici özelliği olmasıdır. Gün içinde terlediğimiz de bu doğal kumaş çeşidi, teri emer ve böylece bedenizin nefes almasını sağlar. Kötü kokuların oluşmasını engeller. Kötü yanı ise doğal kumaşlar terinizle temas ettiğinde kumaşlarda sararma meydana gelebilir. Genelde jeanler pamuktan yapılıyor ve jeanlerin alt giyimde bu kadar çok tercih edilmesinin sebebi bir bakıma da kumaş sağlığı, verdiği rahatlık ve konfor olabilir. Diğer kumaş çeşitlerine göre en rahat ettiğimiz, terimizi emecek, nefes almasını sağlayacak ve sağlıklı olan alt giyimde genelde jeanlerdir. Hatta içinde biraz da %2-%8 arası lyrca olursa daha esnek olur ve bacaklarınıza daha iyi oturur. Aynı zamanda içerisinde ne kadar fazla lyrca varsa sizi olduğunuzdan daha ince gösterir.

Jeanlerin Sağlıklı Olduğunu Anlamak için İpuçu:

 Jeanizin ne kadar sağlıklı olduğunu kontrol etmek isterseniz eğer kumaşın iç kısmına dikkatlice bakın eğer iç kumaşa baktığınız da pamuk ipliğinden görebiliyorsanız sağlıklı bir jeandir. Ancak jeanin dışı diyelim ki mavi fakat içine baktığınızda siyah veya koyu gri bir renk görüyorsanız; kumaşın dışı pamuk, içi ise polyesterden yapılmıştır. Polyester ise makalemizin en başında da dediğimiz gibi polyesterin içeriğindeki kanserojen boyalar nedeniyle çok sağlıksız bir kumaştır zamanla kansere bile yol açabilir. Bir başka şekli ise, yine iç kumaşa baktığınız da beyaz iplikleri göremezseniz hatta iç rengi daha farklı tonda duruyorsa bilin ki jean kumaşını boyadan geçirmişlerdir ve boya bedeniniz ile temas ederek genel sağlığınızı riske atmış olursunuz.

Pamuk (Cotton) Kumaş Türü

pamuklu kumaşa örme şekline bağlı olarak bir çok farklı kumaş çeşitleri elde edilebilir. Çok ayrıntılı kumaş türlerine değinmiyoruz, satın aldığınız iç etiketlerdeki kumaş türlerine genel olarak değinerek kumaş türlerindeki sağlığı olumlu veya olumsuz etkileyen türleri ve onların özelliklerine değinerek bedeninizi saran kumaşların ne olduğunu, neyden yapıldığı hakkında bilinçlenmenize yardımcı olacağız.

Pamuk Kumaş Türünün Dezavantajları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Pamuk kumaşlar biraz daha hassas kumaş türüdür. Sıcak suda yıkarsanız çekerler. Bu yüzden soğuk suda veya elde yıkama programında yıkamanızı öneririz.
  • Yine yıkarken yumuşatıcı kullanmazsanız sertleşirler.
  • Yüksek sıcaklıkta kurutmaya maruz bıraktığınızda yapısını bozabilirsiniz.
  • Renkleri kolaylıkla emebilir, bu nedenle pamuk kumaş türü çamaşırlarınızı yıkarken renkliler konusunda dikkatli olmalısınız.
  • Çabuk kırışabilir. Eğer kırışmayan kumaş türünü merak ediyorsanız, genel sağlığınızı etkilemeyecek dozajlarda en fazla %20’ye kadar içinde polyester, viskoz veya rayon olması kumaşınızın kırışmasını en aza indirebilir. Bu kumaş türlerinin oranları %40’a kadar çıktığında ise ütü gerektirmeyecek şekilde kırışmazlar. Kırışmalara karşı dayanıklıdır.
  • Ter ile temasında sararma meydana gelebilir. Çözüm olarak, özellikle en sık terleyen bölgelerin koltuk altı olduğu için ve genelde de bu bölgede sararma meydana geldiği için, kıyafetinizin koltuk altı bölgesine günlük pedlerden yapıştırabilirsiniz. Böylece sıcak yaz günlerinde hem sizin rahat olmanızı sağlayacak hem de sararmalara izin vermeyeceksiniz.

Pamuk Kumaş Türünün Avantajları Neler?

  • Emici özelliği bulunmasıyla teri emer ve bedeninizin nefes almasını sağlar. Buda doğrudan genel olarak bu kumaş türünü sağlıklı yapar.
  • Kötü kokuların oluşmasını engeller.
  • Uzun ömürlüdür, daha çok tercih edilir.

Yün Kumaş Türü

Eğer sıcak tutacak bir kumaş türü arıyorsanız kuşkusuz ki bu yündür. yünlü kumaşlar sizi sıcak tutar, kıyafetlerinizin sıcak tutma özelliği istiyorsanız kışın satın aldığınız dış giyimin iç etiketinde yün oranlarının yüksek olmasına dikkat edin.

Yün Kumaş Türünün Dezavantajları Neler?

  • Sıcak suda yıkarsanız veya yüksek sıcağa maruz bırakırsanız çekme yapar.
  • Yün kumaşlarınızı nasıl muhafaza ettiğiniz önemlidir. Hava almayan bir yerde tutmalısınız, hava aldığında yün kumaşlar sararmaya ve keçeleşmeye başlayabilir.
  • Doğal olduğu için güve yiyebilir.
  • Ter ile temasında sararma meydana gelebilir. Çözüm olarak, özellikle en sık terleyen bölgelerin koltuk altı olduğu için ve genelde de bu bölgede sararma meydana geldiği için, kıyafetinizin koltuk altı bölgesine günlük pedlerden yapıştırabilirsiniz. Böylece sıcak yaz günlerinde hem sizin rahat olmanızı sağlayacak hem de sararmalara izin vermeyeceksiniz.

Yün Kumaş Türünün Avantajları Neler?

  • İyi muhafaza ettiğiniz süreçte uzun ömürlüdür.
  • Sıcak tutma özelliği tercih edilir.
  • Kullanım alanına göre rahatlık sağlar.

Keten Kumaş Türü

Keten, özellikle yazın sıcak aylarda çok tercih edilen kumaş türüdür. Dikkat etmeniz gereken konular yine pamukta ve yün kumaş türlerinde olduğu gibi sıcak suda yıkamamalısınız aksi halde çekme yapabilir. Daha da kötüsü yapısı bozulabilir ütüyle bile açamayacak kadar büzüşür ve kullanamazsınız. Eğer kırışmayı en aza indirmek isterseniz yine iç etiketinde viskoz değerlerine bakmalısınız %40’a kadar viskoz bulunduğunda kırışmayı en aza indirebilirsiniz, daha rahat kullanırsınız.

İpek Kumaş Türü

İpek, hayvanlardan elde edilen bir kumaş türüdür. Elde edilme şekli tamamen acımasızca ve vahşice yapılıyor maalesef. İpek böceğinin sıcak suya atılmasıyla çıkarılan iplerden elde ediliyor. Ancak sağlık açısından, çok sağlıklı bir kumaştır ve bir o kadar da biraz pahalıdır.

İpek Kumaş Türünün Avantajları

  • İpek kumaş türünün avantajı ise çok uzun ömürlü olmasıdır, senelerce hiç eskimeden kullanabilirsiniz. Minimalist bir gardrobunuz varsa vegan değilseniz ipek kumaşa yatırım yapabilirsiniz.
  • Yine diğer doğal kumaş türlerinde olduğu gibi teri rahatlıkla emer ve size konfor, rahatlık sağlar bedeninizin nefes almasını sağlar.
  • Kötü koku oluşumunu engeller.
  • Yumuşak ve hafif bir kumaş türü olduğu için özellikle yaz aylarında sıkça tercih edebilirsiniz.
  • Elbise ve üst giyimde çok daha kullanışlı ve hoş görünürler.

İpek Kumaş Türünün Dezavantajları ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • İpek kumaşlar çok hassas bir kumaş türüdür, yanlış bir hareketinizle kullanamaz hale getirebilirsiniz. Sıcak suda yıkanmazlar tamamen soğuk su da yıkanmalılar. Yıkarken çiteleme hareketi yapmamalısınız, kumaş bozulabilir.
  • Düşük ısıda ve buharsız şekilde ütü yapılmalı. Aksi halde çok hassas yapıda oldukları için kumaşınızı eritebilirsiniz.
  • Ter ile temasında sararma meydana gelebilir. Çözüm olarak, özellikle en sık terleyen bölgelerin koltuk altı olduğu için ve genelde de bu bölgede sararma meydana geldiği için, kıyafetinizin koltuk altı bölgesine günlük pedlerden yapıştırabilirsiniz. Böylece sıcak yaz günlerinde hem sizin rahat olmanızı sağlayacak hem de sararmalara izin vermeyeceksiniz.

Sentetik Kumaş Türleri

Sentetik kumaşlar daha sağlıksız ve içerdikleri boya nedeniyle kanserojen taşıyan, yapay şekilde elde edilen kumaş türleridir. Lycra, naylon ve polyester olmak üzere 3’e ayrılırlar.

Sağlıklı Kumaşlar Nelerdir? Kumaş Çeşidi
Sağlıklı Kumaşlar Nelerdir? Kumaş Çeşidi

Polyester Kumaş Türü

Polyester kumaş çeşidi, iç etiketlerde sıkça gördüğümüz ana maddedir. Bu kumaşlar yukarıda da dediğim gibi sağlıksız ve kanserojen madde taşıyan kumaş türleridir. Oranlar ne kadar düşük olursa o kadar sağlığınız için iyidir.

Polyester Kumaş Türü Dezavantajları Nelerdir?

  • İçerdiği kanserojen madde nedeniyle tamamen sağlıksız.
  • Teri emmez ve bedeninizin nefes almasını engeller.
  • Duruma bağlı olarak pişik yapabilir.
  • Nefes almadığı için kötü koku oluşumuna izin verir.

Polyester Kumaş Türü Avantajları Nelerdir?

  • Oldukça Dayanıklı kumaş türüdür.
  • Sıcak suda yıkanmaya veya sıcak ütüye dirençlidir, bozulma göstermez.
  • Ütü gerektirmez, kırışmaz özelliği vardır.
  • Düşük oranlarda olduğunda çok kullanışlıdır. Kumaşlara esneklik sağlar.
  • Güve veya farklı bir böcek polyester kumaşı yemezler. Bu da ekstra dayanıklık sağlar.

Suni Kumaş Türleri

Suni kumaş türleri veya çeşitleri, genelde petrolden veya doğada bitkisel olarak ağaç liflerinden elde edilir. Doğal kumaş çeşidi dediğimiz yün, pamuk ve ketenlerle karıştırılarak kullanılır. Suni kumaşlar asetat, rayon ve viskoz olmak üzere 3’e ayrılır.

Viskoz Kumaş Türleri

Viskoz kumaş çeşidi, kayın ağacından üretilen bitkisel tekstil hammaddesidir. Kayın ağacı ise Avrupa, Asya, Amerika, Japonya ve ülkemizde doğal olarak yetişmekte. Rayon kumaş olarak da geçebilir. İpek kumaş türüne benzer ve ipek kumaş [1] türünden esinlenerek ortaya çıkmış.

Viskoz Kumaş Türleri Avantajları Neler?

  • Yumuşak yapıya sahiptir, bir çeşit ipek kumaşını andırır.
  • Dayanıklıdır.
  • Ter emme özelliğine sahiptir.
  • Pamuğa göre daha esnek yapıdadır.
  • Kötü koku oluşumunu engelleyen özelliği vardır.
  • Yıkama da sıkıntı çekmezsiniz 30 derece sıcaklığına kadar yıkayabilirsiniz ve hızlı kuruyan bir kumaş türüdür.

Saten Kumaş Türü

Saten kumaşlar, farklı kumaş türlerinden elde edilebilir. Pamuk, yün, ipek ya da polyester gibi kumaş türlerinden elde edilebilir. Saten kumaş türünü gördüğümüz gibi ayır edebiliriz aslında çünkü saten kumaşlar belirgin özellikleri kaygan, parlak ve pürüzsüz bir görünüme sahiptir. Genelde elbiselerde ve eteklerde sıkça tercih ediliyor. Daha çok kadınların tercih ettiği bir kumaş türü olmasıyla erkeklerde genel de smokinlerde tercih ederler. Fantezi ve abiye giyimde oldukça kullanılan bir kumaş türüdür.

Bayan Güzellik

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Yorumlar kapalı.