Saç Uzama Evreleri ve Saçı Besleyen Besinler
Saç bakımı, dışarıdan ilgilenildiği kadar da içeriden ilgilenmelidir. Hatta şunu söylemeliyim ki ne yediğiniz çok daha önemlidir. Çevrenizde illaki, muhteşem saçları olan ama hiç bir saç bakımı hatta saç kremi bile uygulamayan sağlıklı saçlar görüp hayret ettiğimiz olmuştur. Tabi genetik özellikler de etkili oluyor fakat ne yediğimiz de bir o kadar etkilidir. Sağlıklı, güçlü ve uzun saçlar için ihtiyacınız olan besinleri öğrendikten sonra uygulamaya başlarsanız farkı kısa zamanda göreceksiniz… Saç uzatmak isteyenlerin bilmesi gereken önemli şeyleri öğrenmek için okumaya devam edin.
Protein
Saç proteinlerden meydana geldiğini unutmayarak, saçınızı güçlendirmek ve sağlıklı hale getirmek için diyetinizde yeterli miktarda protein bulunması çok önemlidir. Beslenmeniz de yeterince protein tüketmezseniz saçınızın kuru, kırılgan ve zayıf olması pek olanaklıdır. Aşırı derecede düşük protein diyeti saç kaybına neden olabilir.
Demir
Demir, saçlar için özellikle önemli bir mineraldir ve demir eksikliği, saç dökülmesinin başlıca nedenlerden biridir. Saç kökü, besin yönünden zengin kan damarlarıyla beslenir. Demir seviyeleri (serum ferritini) belirli bir noktaya düştüğünde, saç uzama döngüsü bozulmakta ve saç köklerine besin beslenmesi azalmaktadır. Sonuç olarak, saç dökülmesi başlama noktasıdır.
C Vitamini
C vitamini demirin emilimine yardımcı olduğundan, C vitamini açısından zengin besinler, yüksek oranda demir içeren yiyeceklerle tüketilmelidir. Ek olarak, C vitamini güçlü bir antioksidandır. En iyi kaynaklar kuş üzümü, yaban mersini, brokoli, kivi, portakal, papaya, çilek ve tatlı patates. C Vitamini, saç köklerini besleyen kılcal damarları güçlendiren kolajen üretimine yardımcı olur.
Omega 3
Omega-3 yağ asitleri, vücut tarafından oluşturulmaz. Bu sebeple günlük beslenmeniz de almalısınız. Omega-3, saç derinizin nem, elastikiyet ve sağlığı için önemlidir. Somon, ringa balığı, sardalya, alabalık ve uskumru, avokado, kabak çekirdeği ve ceviz omega-3 yağ asitlerinden zengindir.
A Vitamini
A vitamini, sebum üretimi için gereklidir. Sebum, kıl kökleri tarafından üretilen ve sağlıklı bir saç derisini beslemesi için yağ salgılayan yağlı yapıda bir maddedir. Sebum üretimi azalması veya hiç olmaması sonucunda, saç deriniz de kaşıntı ve kuruluk ile mücadele etmek zorunda kalırdınız. Havuç, balkabağı ve tatlı patates gibi beta-karoten (A vitamini yapımı) bakımından zengin hayvansal ürünleri ve turuncu / sarı renkli sebzeler A vitaminini bol miktarda barındırır.
Çinko ve Selenyum
Bu mineraller saç derisini korumak için gereklidir. Kepek, saç dökülmesi ve saç derisinde pul pul ölü deri döküntüsü görmenizin sebebi çinko eksikliğinden dolayı olabilir. Güçlendirilmiş tahıllar ve kepekli tahıllar, istiridye, sığır eti ve yumurta ile birlikte iyi bir çinko ve selenyum kaynağıdır.
E Vitamini
Güneşin bazı zararlı ışınları aynı cildinize zarar verdiği gibi saçlarımıza da zarar vermekte. Saçlarınızı korumak için E vitamini bakımından zengin yiyecekler yemelisiniz. Kuruyemişlerin e vitamini barındırmaların yanı sıra çinko ve selenyum sağlayan besinlerdir.
Biyotin
Biyotin suda çözünen bir B vitaminidir. Biyotin yetersizliği saç kırıklarına, ince saçlara ve saç dökülmesine yol açar. Kepek tohumu, karaciğer, yumurta sarısı, soya unu ve maya gibi biotin bakımından zengin besinler tüketmeniz ile biyotin alımınızı yapabilirsiniz.
Bonus: Doğal Saç Maskesi
Saçlarınızı dışarıdan bakım yaparak güçlendirecek saç köklerini besleyen bir saç maskesi tarifi paylaşmak istedik.
Malzemeler:
- 1 yumurta sarısı,
- 1 avokado,
- 1 kaşık bal
Hazırlama:
Tüm malzemeleri bir kapta karıştırdıktan sonra saç köklerinden başlayarak tüm saça uygulayın. Boneniz ile saçlarınızı sardıktan sonra yarım saat bekleyin. Ardından saçlarınızı yıkayın. Etkili sonuçlar alabilmek için bu maskeyi 2 haftada bir yapmanızı tavsiye ederim.
Saç Uzama Evreleri
Her bir insanın saç derisinde 100.000 ila 350.000 saç teli vardır. Her saç teli ortalama 1000 gün boyunca (3 yıl) uzar ve sonra dökülmeden yaklaşık 100 gün (üç ay) süreyle uzamayı durdurarak dinlenmeye alır kendisini ve yeni bir saç uzamaya başlar. Dinlenme döneminin başladığı bu aktif uzama döngüsü kişiden kişiye değişir ve yaş, beslenme ve sağlık durumumuzdan etkilenir. Öncelikle saç keratin ismi verilen proteinden oluşur. Saç oluşumunun katmanları şu şekildedir;
- Kütikül – dış tabaka, ince ve renksiz. Koruyucu tabaka görevi üstlenir.
- Saç rengini sağlayan melanin barındıran korteks.
- Işığı yansıtan en iç katman olan medüller.
- Saçınızın düz veya kıvırcık olma durumu ise korteksin şekline göre değişir.
Her gün tararken veya yıkarken doğal olarak saçlarımızın bazıları dökülmekte ve dökülen bu saçlarla yeni saçlar aynı oranda oluştukça saç yoğunluğu dengelenerek hiç bir fark olmuyor. Aynı zamanda dökülen saç miktarı, üretilen saç miktarını aşıyorsa, saç dökülmesi sorunu olduğu anlamına geliyor.
Bazı faktörler normal saç uzama döngüsünü farklılaştırabilir. Bunlar ilaç, kemoterapi, kimyasallara maruz kalmak, hormonal değişiklikler, tiroit hastalığı, stres veya beslenme gibi nedenler geçici veya kalıcı saç dökülmesine yol açabilir.
Saç Dökülmesi
Normal de her gün zaten ortalama belli miktarlarda doğal olarak saç döküyoruz. Saç dökülmesi çeşitli sebeplerden dolayı hayatın her anında olabilir. Eğer saç dökülmesi, saç kaybına neden olacak kadar tehlikeli boyuta ulaştıysa, uygun olan tedaviyi araştırmadan önce sebebini anlamak tedavinin bir parçasıdır. Saç dökülmesine yol açan bazı faktörler şunlardır:
Yaşa bağlı saçlarda güçsüzlük olabilir. Yaşlandıkça saç tellerimizin daha ince ve daha kısa bir eğilimi vardır ve saç dökülmesi veya gri renklenme yaşayabiliriz. Kadınların hamilelik sonrasında veya menapozda saçlarında değişiklikler olması normaldir.
Genetik saç dökülmesi erkekleri ve kadınları etkileyen en sık görülen saç dökülmesi sorunudur. Başlangıç genellikle 20’li yaşların ortalarından sonlarına doğru başlayabilir. Kellik derecesini alan saç dökülme sorunu olan bireyler mutlaka doktora danışmalıdır.
Hızlı ve sık kilo alıp vermek saç dökülmesine sebep olabilir. Ayrıca saçların kolayca kırılmasına, parlaklığının sönmesine de sebep olabilir. Düşük kalorili veya tek gıda şekilde beslenmek uzun sürede ciddi vitamin ve mineral eksikliklerine neden olabilir.
Tiroid disfonksiyonu da dahil olmak üzere hormonal değişiklikler saç uzaması, artmasında ve kalitede önemli rol oynar. Tiroid fonksiyonu, kan testi yaparak değerlendirilebilir. Kayda değer bir saç kaybı yaşıyorsanız, lütfen doktorunuza danışın.
Bayan Güzellik
Yorumlar kapalı.