1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Psikolojik Fazla Yemek Yeme Bozukluğu

Psikolojik Fazla Yemek Yeme Bozukluğu

featured

Psikolojik Fazla Yemek Yeme Bozukluğu

Aç olmasanız bile sürekli olarak atıştırma ihtiyacı duyuyor musunuz? Psikolojik yemek yeme bozukluğuna yakalanmış olabilirsiniz, yemek yeme ihtiyacını mideniz değil psikolojiniz belirliyor demektir.

İnsan psikolojisi mide de hüküm sürerken doyumsuz bir mideye sahip olduğunu ve hatta aç olmasa bile yemek yiyebileceğini öngörmenin zor olmadığını belirten Nörolog Mehmet Yavuz, psikolojik yeme bozukluğunu anlattı.

Yemek yeme durumunuzun psikolojinize bağlı olduğunu nasıl anlarsınız?

Hayat bazen zor ve anlamsız olabilir. Bu noktada, yemekte bir motivasyon bulmak, ruhsal kalıntıları yemekle onarmak ya da içinde oluşan boşluğu yemekle doldurmak kolaydır. Bununla birlikte, duygulara verilen bir mide, anlık mutluluk kadar ağır kilo sorunlarına yol açmakta. Eğer;

  • Aç olmadığınız zamanlarda bile yemek yiyorsanız.
  • Sağlıksız ve kalorili yiyecekleri tercih ediyorsanız,
  • Duygusal olarak zayıf olduğunuzda yeme ihtiyacı olduğunu hissediyor,
  • Kısa sürede çok fazla yemek yiyorsanız.
  • Yedikten sonra rahatlama hissederseniz, psikolojik yeme bozukluğu yaşıyor olabilirsiniz.

Psikolojik Yeme Bozukluğu Aniden Gelişiyor

Bu dürtüsel süreçte, ani açlık duygusuna dayanamaz ve yemek yeme ihtiyacı hissedemez. Fizyolojik açlık hali yoktur, çünkü fiziksel açlık aniden gelmez ve yavaş yavaş oluşur. Ayrıca, fizyolojik açlıkta, mide tokluk hissine ulaştığında, duygusal açlık tokluk bilincini kaybediyor.

Gevşeme Hissinden, Pişmanlık Hissine Doğru 

İnsanların psikolojik ruh halini belirleyen bazı hormonlar var. Bunlar arasında serotonin ve dopamin hormonları, bir kişinin o gün nasıl hissedeceği konusunda önemli bir rol oynamaktadır. Bu hormonların salgılanması durumunda, kişi endişeli, mutsuz ve boşlukta hissedebilir. Hem beden hem de insan bu noktada yemek yemeyi bir kaçış noktası olarak görür. Psikolojik yeme bozukluğu olan birey, duygularının yarattığı boşluğu doldurmak için yemek yerken büyük bir rahatlama hisseder. Sürekli olarak yemek yemek ve bu dürtüye dayanamayan yiyecekleri yemek insanı suçlu hissettirir.

Ancak, o zaman mutluluktan pişmanlık duyuyor. Yeme rahatlığının ardından pişmanlık hissi, kişinin kendini daha da mutsuz hissetmesini sağlar ve bu da kısır bir döngüye dönüşür.

Psikolojik Yemek Yeme Bozukluğunu Yenebilirsiniz

Gün içinde düzinelerce sorunla karşı karşıya kalabiliriz ve dağ önümüzde büyürken kendimizi küçük görebiliriz. Bu noktada, sorunlardan kaçmak yerine, ne kadar güçlü bir dağın aslında zayıf bir illüzyon olduğunu görebilirsiniz. Bunun için önce duygusal yeme bozukluğu probleminizi kabul etmelisiniz.

Ayrıca;

  • Yemek yeme ihtiyacı hissettiğinizde, önceden paketlenmiş hazır yiyeceklerden uzak durun.
  • Acıktığınızda, gerçekten aç olup olmadığınızı kendinize sorun. Cevabınız hayırsa açlığınızı gidermek için su veya yeşil çay içebilirsiniz.
  • Kendiniz için dengeli ve sağlıklı bir yemek programı oluşturun. Bu programda öğünler ve öğün aralarınız planlı olsun.
  • Bu noktada uyku düzeninize çok dikkat edin. İyi bir güne başlamanın en iyi formülü iyi uyumaktır.
  • Saldırıların tekrar geldiğini düşünüyorsanız ve bununla başa çıkabileceğinizi düşünmüyorsanız, kesinlikle bir uzmandan yardım almalısınız.

nöroloji uzmanı
Mehmet YAVUZ

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü