1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Ödem Neden Olur ve Nasıl Atılır? Ödemden Kurtulmaya Yardımcı Besinler

Ödem Neden Olur ve Nasıl Atılır? Ödemden Kurtulmaya Yardımcı Besinler

featured

Başta deri olmak üzere vücudun farklı dokularında sıvı birikmesi sonucu gelişen şişmeye ödem denir. Ödem birçok nedene bağlı olarak gelişebilir. Ancak sıklıkla yerçekiminin etkisi ile ayaklarda, ayak bileklerinde ve bacaklarda fark edilir. Gece uykusu sırasında bacaklardaki ödem vücudun diğer bölgelerine hatta yüze yayılır. Sabah uyandığınızda ödemin daha çok yüzde ve ellerde olduğu görülür. Günlük aktivite başladığında akşama doğru ödem sıvısı bacaklara indiği için bu bölgedeki şişlik ve ödem görünür hale gelir.

Kimlerde görülür?
Daha az aktif, obez, diyabetik, tuzlu ve karbonhidrattan zengin diyet yapan, depresif, gergin ruh hali ve mizacı olan kişilerde ve menopoz dönemine yakın kadınlarda dolaşımın yavaşlaması, vücudunda su tutulması nedeniyle ödem gelişme riski daha yüksektir. vücudun yağ kütlesi, hormonal değişiklikler ve diğer bilinmeyen mekanizmalar. çok fazla.

Ayrıca kalp, böbrek ve karaciğer yetmezliği, bacaklarda dolaşım bozukluğu (toplardamar trombozu, varis, lenfödem gibi), bazı şeker hastalığı (diabetes mellitus), yüksek tansiyon (hipertansiyon) veya antiromatizmal ağrı kullanan kişilerde ödem gelişebilir. rahatlatıcılar.

Ödem Nasıl Boşalır?
Ödem tedavisi her hastalıkta olduğu gibi nedene göre planlanır. Tuz ve karbonhidrat tüketiminin sınırlandırılması, istirahat halindeyken bacakların yüksekte tutulması, uzun süre hareketsiz kalmaması ve özellikle bacaklardaki ödemin giderilmesi için günlük 1,5-2 litre sıvı tüketiminin sağlanması uygun olacaktır. bilinen belirgin bir hastalığı olmayan kişilerde. Ayrıca bacaklara bandaj uygulamak, masaj yapmak ve doktor tavsiyesi ile gerektiğinde idrar söktürücü ilaçlar kullanmak faydalı olabilir.

Bunun dışında altta yatan bir hastalık varsa (böbrek hastalığı, kalp yetmezliği, alerji, enfeksiyon, ilaç kullanımı vb.) ilgili uzman kontrolünde medikal tedavi yapılmalıdır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü