1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Ketojenik Diyet Nedir? Tehlikeli Yan Etkileri

Ketojenik Diyet Nedir? Tehlikeli Yan Etkileri

featured
service

Ketojenik Diyet Nedir? Tehlikeli Yan Etkileri

Ketojenik diyet, yüksek yağ, düşük protein ve düşük karbonhidrat içeren bir beslenme düzeni şeklinde uygulanıyor. Ketojenik diyette; meyve, sebze, tahıl ve kalsiyum içeren yiyeceklerin sınırlandırması nedeniyle vitamin ve mineral takviyesi yapılması gerektiğini altını çizen Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkcü, ketojenik diyet hakkında önemli bilgilerden söz etti. İşte ketojenik diyet nedir? ve Ketojenik diyetin yan etkileri nelerdir? bu yazımızda bu soruları yanıtlayacağız.

Ketojenik Diyet Nedir?

Ketojenik diyet özellikle epilepsili çocuklarda uygulanan diyet türüdür. Bu nedenle, en önemli sorun ketojenik diyetin ilaçlarda başarılı olamayacak farklı epilepsi nöbet tipleri üzerindeki başarısıdır.

2009’da Journal Lancet’te yayınlanan bir çalışmada, 54 çocuktan oluşan bir grupta %40 (28 çocuk) ketojenik diyetiyle nöbet sayısında %50 azalma görülmüştür. 54 çocuğun 5’inde diyet başladıktan sonra nöbet sayısında yüzde 90 azalma oldu. Bu çocukların hepsi ilaca cevap vermeyen epilepsi hastalarıydı; İki farklı ilaçla da epilepsi nöbetlerinde azalma görülmedi.

Diğer yandan ise metabolizmayla ilgili bir hastalığı olmayan kişilerde kilo verirken anormal şekilde kilo verme de zorlanan, kilo azalması duran kişilerde dirençli kilolarda kısa süre için planlanabilir diyet türüdür.

Vitamin ve Mineral Takviyeleri Gerekli

Genellikle vitaminler ve mineraller dengeli bir beslenmede yeterlidir, meyveler, sebzeler, tahıllar ve kalsiyum içeren yiyecekler kısıtlandığından ketojenik diyete vitaminler ve mineraller takviyeleri yapılması gerekir.

Ketojenik diyet kalsiyum ve D vitamini açısından düşük, epilepsili çocuklarda D vitamini düzeyleri düşük olduğundan hem D vitamini hem de kalsiyum takviyesi diyete eklenmelidir. Değerler düşük tespit edilirse çinko, bakır, selenyum ve fosfor  takviyeleri de eklenir; Karbonhidratsız veya az miktarda multivitaminler kullanılmalıdır.

Ketojenik Diyetin Yan Etkileri Nelerdir?

  • Kabızlık,
  • Kemik erimesi (osteoporoz)
  • sidoz (kan pH değerinde düşüş)
  • kolesterol yüksekliği
  • böbrek taşı
  • Karnitin eksikliği

Ketojenik Diyet Uygulanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

1. ”Diyet menüsü haricinde herhangi bir yiyecek tüketilmemelidir,

2. Menüdeki yiyeceklerin miktarları doğru ve uygun olması için yiyeceklerin tartılması tavsiye edilir,

3. Yemek tabağındaki bütün yiyecekleri silikon spatula ile sıyırılmalıdır,

4. Öğünlerin planlanmış saatler de düzenli şekilde tüketilmelidir,

5. Günlük alınması gereken sıvı miktarının tüketimine özen gösterilmelidir,

6. Aile fertleri çocuğun yanında farklı yiyecek yememelidir,

7. Doktorun tavsiyesi olmadan farklı bir ilaç tüketilmemelidir,

8. Tüketilen ürünler gizli karbonhidrat içerebilir, etiket bilgileri dikkatli okunmalıdır ve beslenme uzmanına danışılmalıdır.”

Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkcü

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü

Yorumlar kapalı.