1. Haberler
  2. Yaşam
  3. İnsanlar Birbirlerine Neden Hakaret Ederler?

İnsanlar Birbirlerine Neden Hakaret Ederler?

featured

İnsanlar Birbirlerine Neden Hakaret Ederler?

“Bazı insanların birilerine hakaret etmeye teşvik eden şeyin altında yatan nedenlerin olduğunu” ve “Kişi haksız olduğunu kabullenemediği durumlarda hakaret yolu ile bu duygusunu bastırmaya çalışabilir. Haksız olması durumuyla yüzleşmek istemediği için hakaret ederek ortamı kızıştırarak bu durumu örtmeye çalışırlar.”  ifadelerini kullanan Psikiyatri Uzmanı Onur Okan Demirci insanların hakaret etmesinin altındaki nedenlerden bahsetti.

Son zamanlarda, artan öfke ve hakaret olayları, insanların bu eylemlerin altında yatan psikolojik nedenleri merak etmesine neden oldu. Bu derin psikolojik etkilerden kaynaklanmaktadır.

Bunun en önemli nedenleri arasında, kendi içinde eksik hissettiği boşlukları kapatmaya yönelik bir girişim var. Kişi, yetersiz kalması veya farkedilmesi olarak yerini alan duygularını açığa vurma korkusuyla kendisine hakaret etme yoluna başvurabilir.

Adaletsizlikle yüzleşme korkusuyla durumu örtbas etmeye çalışmak hakaret etmek için kullanılabilir. Yalanın ortaya çıkması endişesiyle, kişi öfke kontrolü sorunu yaşayabilir ve durumu yıkmaya ve diğerine hakaret ederek baskın olmaya çalışabilir.

Güçlü Olan Zayıfı Küçümseme Psikolojisi

Hakaret eden kişi genellikle bunu fiziksel veya duygusal olarak ondan daha zayıf yapacak birini seçer veya statünün altındaki birini seçer. Çünkü dayanamadığı kadar zayıf gördüğünü düşündüğü karakterin yetersizlik duygularının açığa çıkmayacağından emin olduğunu ve kendisini daha güçlü hissettiğini düşünüyor. İşte zayıf olanı ezme psikolojisinin arkasındaki en basit ve temel sebep.

Kişi kendini ne kadar yüksek görürse, o kadar çok acı çekecek, o kadar çok düşecek. Psikolojide narsisizm denebilecek bu durumdan sorumlu olan asıl kişi hakaret edici olmayabilir. Toplum, aile, sosyal çevre bu narsisizmin beslenmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Beklentiler arttıkça, kişi bu beklentileri karşılamak için kendini şişirir. Balon gibi Ancak bir balon ne kadar çok balonsa, patladığında o kadar çok ses çıkarır. Her insanın yaşamdaki rolünü bulmak için biraz narsisizm ihtiyacı vardır.

Yeterli miktarda narsisizm dozu, kişiyi ve etrafındaki insanları iyi hissettirir, ancak aşırı dozda, çok rahatsız hissedecektir. Ormanların kralı / kraliçesi olan narsisistik aslan, kendisini ve çevresini koruyacak kadar kükrüyor, eğer varsa kaçmak için delikler arıyor. Bir korku imparatorluğuna dönüşen dünyasında yalnız kaldı.

Yalnız Kalmak Empatisiz Kalmaktır 

Diğer kişinin duygularını ve duygularını anlayamaz ve diğerini ezerken hiçbir şey hissetmez. Ona göre, her zaman haklıdır. Narsisistik bir dürtü ile suç, diğer tarafı korkutmaya yöneliktir. Kendisinin muzaffer olduğunu düşünen narsist, yalnız ve güçlü olduğunu ve doğru olduğunu düşünerek yaşamına devam eder.

Psikiyatri Uzmanı Onur Okan Demirci

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü