1. Haberler
  2. Sağlık
  3. Hamilelerin Uzak Durması Gereken Besinler

Hamilelerin Uzak Durması Gereken Besinler

hamilelik döneminde beslenme
hamilelik döneminde beslenme

Hamilelerin Uzak Durması Gereken Besinler

Hamilelik süreci çok hassasiyet ve dikkat isteyen bir dönemdir. Hamilelik döneminde annenin beslenmesi ve yaşam tarzı bebeğin tüm hayatını etkiler. Hamilelerin uzak durması gereken besinleri sizler için sıraladık…

Anne adayları hamilelik sürecini düşünmeyi planladıkları andan itibaren ideal kilolarına ulaşmayı, yeterli ve dengeli beslenme ilkesini benimsemeyi amaçlamalıdır.

Bebeğiniz, 40 hafta boyunca tükettiklerinizle beslenir. Gebelik sırasındaki hamilelik sorunları, anne ve bebeklerde, özellikle annenin kansızlık gibi probleminde, hamilelik zehirlenmesinde (preeklampsi), gebeliğin ilk 3 ayında, sabahın erken saatlerinde yorgunluk ve halsizlik sorunları, sindirim bozuklukları, kabızlık ve boşaltım gibi hamilelik sorunları görülür. Unutulmaması gereken sağlıklı beslenmek kadar da tüketilmemesi ve kaçınılmaması gereken besinler de vardır.

1. Sebzeler

Günlük sebze tüketimi, bebek bekleyen anne için bir vitamin ve mineral kaynağıdır ve günde 3 ila 3 porsiyon tüketilmesi gerekir. Ancak, hamilelik sırasında, çiğ sebzelerin toksoplazma enfeksiyonundan bulaşmasını önlemek için iyice yıkamak önemlidir.

2. Çiğ-Pişmemiş ve İşlenmiş Etler

Gebelikte bebeğin gelişimi için yeterli protein alımı anne ve bebeğin sağlığı için önemlidir. Bu dönemde özellikle iyi pişmiş et ve et ürünleri tercih edilmelidir. Çiğ etle temas eden yiyeceklere ve mutfak gereçlerine dikkat edilmelidir. Çiğ et, koliform, toksoplazmoz bakteri bulaşma riski vardır. Gebeliğin ilk döneminde, bu parazitlere ve bakterilere maruz kalan bebekler sağırlık, sarılık, yüksek ateş ve sinir sistemi hastalıkları yaşayabilir. Toksoplazmoz, düşmeye neden olabilir. Bu nedenle et ve tavuktan kaçınılmalıdır.

Salam, sosis ve sucuk gibi et ürünleri bazı işlemlerden geçirilmiştir, ancak mikrobiyal risk azalmıştır ancak tamamen ortadan kaldırılmamıştır. Bu yiyeceklerde, lister denilen düşüklere neden olabilecek bakteriler vardır. Bu risk, özellikle pişirmeden tüketilirse dikkate alınmalıdır.

hamilelik döneminde beslenme
hamilelik döneminde beslenme

3. Deniz Ürünleri

Omega-3 sizin ve bebeğiniz için yüksek kalitede bir protein kaynağıdır. Omega-3 yağ asidi beyin ve göz için önemli bir kaynaktır. Ancak midye, istiridye, karides ve kabuklu deniz ürünleri ve bunların yanı sıra bazı balık türleri civa içermektedir. Yüksek miktarda civa tüketimi bebeklerde beyin hasarına neden olabilir. Bu balıklar; köpekbalığı, kılıç balığı, kral uskumru gibi derin sularda yaşayan balık türleridir. Ayrıca, ton balığı tüketiminin sıklığı ve miktarı (haftada 170gr) civa nedeniyle dikkate alınmalıdır.

Çiğ veya az pişmiş balık ve deniz ürünleri zehirlenmeye neden olabilir. Çiğ balık (suşi gibi) veya çiğ balıkla yapılan yiyecekler pişmiş balıktan elde edilen yiyeceklerden daha fazla parazit veya bakteri içerir. Ayrıca hamilelik döneminde füme balıktan uzak durulması gerekir.

4. Çiğ Süt Ürünleri

Hamilelikte kalsiyum takviyesi ve protein gereksinimi için süt ve süt ürünlerini tüketmeye özen gösterilmelidir. Ancak çiğ süt ve süt ürünleri (pastörize edilememiş süt ve taze peynir) Salmonella, E. coli, Listeria, Campylobacter gibi sizin için ciddi sağlık riskleri doğurabilecek tehlikeli bakteriler taşır ve gıda zehirlenmesine yol açabilir. Pastörize edilmemiş süt tüketiliyorsanız, önceden kaynatılmalıdır. Pastörize edilmemiş sütten elde edilen yumuşak peynirler tüketilmemelidir.

hamilelik döneminde beslenme
hamilelik döneminde beslenme

5. Çiğ veya Az pişmiş Yumurta

Çiğ veya az pişmiş yumurtalar Salmonella’dan gıda zehirlenmesine neden olabilir. Bu nedenle iyi pişmiş yumurtalar tercih edilmelidir. Yumurtayı akışkan ve rafadan şekilde tüketmek yerine, 7-10 dakika kaynatılarak veya tavada her iki taraf da pişirilerek tüketilmelidir. Ev yapımı mayonez ve kek hamuru gibi ev yapımı Sezar salatası soslarında kullanılan çiğ yumurtalar ve çiğ yumurtalara katılan tariflerde dikkate alınmalıdır. Çiğ yumurtaların ve yumurta kabuklarının gıdalarda veya yemek hazırlama alanları ile temas etmemesine dikkat edilmelidir.

6. Alkol

Alkol hamilelik sırasında tüketilmemelidir. Hamilelikte alkol kullanımı bebeğin doğumu sorunlu olabilir. Ayrıca, bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişimini olumsuz yönde etkiler.

7. Kafein

Gebelikte, kafein alımının bazı gebeliklerde düşük riskini arttırdığı bilinmektedir, ancak annelerin kahve, çay ve çikolata tüketiminden vazgeçmediği bilinmektedir. Kafein bir tür idrar söktürücüdür. Hamilelik sırasında aşırı alım durumunda, sıvı ve kalsiyum kaybıyla dehidrasyona neden olabilir. Günde 2 veya 3 fincan granül kahve tüketmek için ılımlı kafein (300 mg) önerilir. Önerilen miktardan daha fazla kahve ve çay tüketmek hamilelik sırasında mide yanmasına neden olabilir.

Diyetisyen Merve Kalelioğlu

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü