Damar Sağlığı için Alabileceğiniz Bazı Önlemler
Dünyada, ortalama yaşam süresi giderek azalıyor. İleri yaşla beraber hareketsiz yaşam ve obezitenin de etkisi olduğu rahatsızlık şeker de artıyor. Bu diyabet tablosu, damar sertliğinin yanı sıra pek çok organı etkileyen rahatsızlıklara da yol açıyor. Kalp ve Damar Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Mehdi Zengin, diyabetin neden olduğu kalp ve damar sorunları hakkında bilgi verdi.
Kalp damar sağlık yönünden önemli bir risk faktörü
Diyabet toplumda hızla yayılıyor ve her üç yetişkinten birini etkiliyor. Türkiye’de 10 milyon diyabet hastası olanların ve Türkiye’de diyabet gelişimi için risk altında olanların bu sayıya ulaşması bekleniyor. Diyabet, kardiyovasküler sorunların yanı sıra organ hasarının en önemli nedenlerinden biridir. Diyabet hastalarının% 65’i kardiyovasküler hastalık nedeniyle hayat kaybı yaşar. Kan şekeri seviyelerini normal seviyede tutmak için diyabetli hastalar ilaç veya insülin tedavisi almalıdır. Buna rağmen, bu hasta grubunun vasküler sağlık uzmanı tarafından düzenli olarak kontrol edilmesi büyük önem taşımaktadır.
Diyabet birçok hastalığa neden olabilir!
Diyabet, damar yapısını değiştiren bir hastalıktır ve sadece kalp damar sorunları değil aynı zamanda birçok hastalığı da davet etmektedir. Kalbe ileten damarlar bloke edildiğinde, enfarktüs olur, beyin damarları bloke edildiğinde felç ve inme olur, böbrek damarları etkilenirken böbrek yetmezliği ve göz damarları hasar gördüğünde göz içi kanama nedeniyle görme kaybı gerçekleşebilir.
Diyabetten Kaynaklı Rahatsızlıklar
Damar sertliği: Yüksek tansiyona neden olur.
Koroner kalp hastalığı: Kalp durması ve kalp krizine neden olabilir.
Diyabetik kardiyomiyopati: Kalp kaslarının zayıflamasına ve kalp yetmezliğine neden olur.
İnme: Beyne giden damarların tutulması ani gelişen inme veya beyin kanaması nedenidir. Diyabeti olan hastaların ortalama %13’ünün (yaşı<65 olan ) bir felç atağı geçirdiği saptanmıştır.
Böbrek yetmezliği: Diyalize giren hastaların %35’i diyabet hastalarıdır. Diyabet ve böbrek yetmezliği ile diyalize giren hastalarda kalp damar hastalığı daha hızlı ilerler.
Damar Sağlığınızı Korumanız için Alabileceğiniz Önlemler
1. Fazla kilolarınız varsa, düzenli ve dengeli beslenme programı oluşturarak sağlıklı şekilde fazlalık olan kiloları verin.
2. Dengeli ve düzenli beslenin, özellikle Akdeniz yemeklerini takip edin.
3. Glisemik indeksi yüksek olan şekerli ve yağlı yiyecekleri tercih etmeyin.
4. Günde 25-30 dakikalık yürüyüşler yapın veya yürümek yerine yüzebilirsiniz.
5. Damar sağlığı için risk oluşturan; sigara, yüksek tansiyon ve kolesterol gibi faktörleri tedavisinde çalışın.
6. Stresi kontrol altına almaya çalışarak stresi kendinizden uzaklaştırın.
7. Yılda en az 2 kez damar sağlığı kontrollerinizi yaptırın.
Op. Dr. Mehdi Zengin