Çocuklarda Gıda Zehirlenmesine Karşı Dikkat Edilmesi Gerekenler
Açıkta satılan yiyecek ve içecekler, yeterince hijyenik olmayan ortamlarda üretilmiş gıdalar özellikle çocuklarda ciddi derecede sağlık problemlerine yol açabiliyor. Sindirimin temel elemanları olan mide ve bağırsak, aynı zamanda sağlıklı bir vücudun en önemli yapı taşlarıdır. Direkt olarak vücuda alınan gıdalara bağlı olan sindirim sistemi, özellikle çocuklarda daha hassas ve enfeksiyona açık durumdadır.
Sıcaklıkların artması ile birlikte gıda zehirlenmelerinin paralel gittiğini söyleyebiliriz. Bu durumda alınacak önlemlerin tamamı, gıda seçimi ile ilgili olmalıdır. Bozulmuş ya da hijyenik olmayan gıdalar, yoğun derecede toksin ve bakteri taşımaktadır. Bu yiyeceklerin yenilmesi durumunda vücuda girmeye fırsat bulan bu toksin ve bakteriler, sindirim organlarına ciddi oranda hasar vermektedir. Çok sık rastlanan bir durum olmasa da, kimyasal içerikli toksinler ya da böcek ilaçları da gıda zehirlenmelerine sebep olabilir. Gıdaların, yenilmeye müsait durumda olmadığını anlamak oldukça zor olabilir. Yalnızca gıdanın kokusu ve görünüşü normal gözükse de, gözle görülmeyen bakteriler hazırda bekliyor olabilir. Yine de, gıda zehirlenmesinin en sık görüldüğü yiyecekleri sıralayacak olursak; pastörizesi yapılmamış süt, çiğ kümes hayvanı etleri, arıtılmamış su ve kırmızı et. Bu durumdaki gıdalar aracılığı ile Salmonella ve kampilobakter mikropları vücuda bulaşmakta ve tehdit oluşturmaktadır.
Bazı bakteri türleri, uygun koşullar içerisinde bulunduğu takdirde hızlı bir şekilde çoğalabilmektedir. Yiyeceklerin içerisindeki zararlı bakterilerin sayıları çoğaldıkça, zehirlenme ve hastalık riski, paralel bir şekilde artar. Bununla birlikte zehirlenme belirtileri 30 dakikadan 48 saate kadar belirsiz zaman diliminde ortaya çıkabilir. Bu belirtilerden başlıcaları; sıvı kaybı, yüksek ateş ve üşüme, dışkıda kan görme, ileri derecede yorgunluk hissidir. Aynı zamanda gıda zehirlenmeleri, kişide bulunan diğer bilinmeyen hastalıkları nadir de olsa tetikleyebilir.
Çocuklarınızı bu gibi hastalıklardan korumak için;
- Tüm gıdalar, tamamen hijyenik ortamlarda ve hijyenik kişiler tarafından yapılmalı,
- Meyve ve sebzelerin iyi bir şekilde yıkanması,
- Çiğ yiyecekler yenilmesinden kaçınılmalı,
- Dondurulmuş gıdaları tüketirken daha dikkatli olunmalı (dondurma, patates, pizza vb.)
- Gıdaların görüntüsü ve kokusunda tuhaflık hissettiğiniz de yemekten kaçınılmalıdır.